30
None

Esenţial în prevenirea bolilor: un sistem digestiv sănătos – cheia unei imunităţi puternice

Una dintre cele mai importante bătălii în lupta cu “invadatorii” cauzatori de boli (bacterii, ciuperci, virusuri) se duce pe un câmp de luptă surprinzător, în interiorul tractului nostru digestiv. Aici regăsim practic peste 70% din sistemul imunitar, iar problemele apărute la acest nivel pot influenţa rapid starea noastră de sănătate, dând naştere unei palete largi de afecţiuni: alergii, boli metabolice şi autoimune.

Multe dintre aceste afecţiuni apar în momentul în care intestinul se inflamează (printre cauze se regăsesc stresul, infecţiile, alimentaţia nepotrivită, candida, anumite medicamente, paraziţi, etc.), iar pereţii săi devin permeabili, eliberând în organism compuşi periculoşi, endotoxine, antigeni, etc.

Sistemul imunitar este nevoit să intervină pentru a neutraliza aceşti compuşi, iar de multe ori răspunsul este unul atipic, exagerat, rezultatul fiind o propagare a inflamaţiei în alte regiuni ale organismului şi apariţia afecţiunilor cronice, a bolilor autoimune şi auto-inflamatorii precum şi a stărilor de oboseală generalizată.

Pe lângă Sindromul Colonului Iritabil sau boala Crohn unii experţi consideră că şi o parte a afecţiunilor reumatismale şi a problemelor dermatologice (dermatite, eczeme) sunt cauzate de inflamaţia şi permeabilitatea tractului intestinal.

Paşi spre vindecare

Ce putem face însă pentru a evita aceste probleme sau, în cazul în care acestea sunt deja prezente, pentru a le vindeca? Ei bine, fiind vorba despre tractul digestiv, totul va începe cu modificarea alimentaţiei, completată cu utilizarea de pro şi prebiotice, enzime digestive, antioxidanţi şi alte suplimente importante cum ar fi L-glutamina. Sunt utile şi analizele pentru depistarea eventualilor paraziţi, urmate de tratamente pentru eliminarea acestora.

Schimbări alimentare

Modificarea alimentaţiei este necesară pentru a începe procesul de normalizare a unui tract digestiv inflamat şi dezechilibrat. Specialiştii recomandă reducerea semnificativă a consumului de alimente procesate, a zahărului, alcoolului şi a carbohidraţilor rafinaţi. Este important să eliminaţi treptat anumite produse din alimentaţie şi să vedeţi cum reacţionaţi la schimbare (există persoane care tolerează bine lactatele, în timp ce la altele acestea cauzează probleme sau posibile alergii). Apelaţi la analize specializate pentru a depista eventualele alergii alimentare de care nu ştiţi încă.

Creşteţi nivelul de alimente bogate în Omega 3, cum ar fi peştele gras sau nucile şi a legumelor ce conţin antioxidanţi cu rol antiinflamator. Fibrele de in şi psyllium pot fi şi ele introduse în alimentaţie pentru a stimula detoxifierea, a preveni constipaţia şi pentru a menţine sănătatea tractului digestiv.

Probioticele

Intestinul uman găzduieşte peste 400 de tipuri diferite de bacterii care trăiesc în simbioză şi care asigură digestia alimentelor, ne apară de boli şi contribuie la reglarea metabolismului.

Folosirea excesivă a antibioticelor, alimentaţia nepotrivită sau diferite infecţii pot cauza dezechilibre importante în populaţia bacteriană, dezechilibre care le permit altor specii periculoase să se dezvolte şi să colonizeze sistemul digestiv. Aceste bacterii sau ciuperci (de ex. Candida) cauzează inflamaţie şi absorbţie scăzută a nutrienţilor.

Odată produs dezechilibrul, acesta poate fi de obicei corectat, în timp, cu ajutorul probioticelor, combinaţii de bacterii benefice prezente fie sub formă de pastile, fie în iaurturi sau alte preparate. Unele alimente, cum sunt murăturile, varza murată, sau anumite lactate (kefir) sunt şi ele surse de bacterii folositoare.

Antioxidanţii

Antioxidanţii sunt compuşi ce au capacitatea de a reduce procesul de oxidare celulară, prevenind distrugerea acestora şi ajutând regenerarea lor. Printre antioxidanţii ce au rolul de a proteja tractul digestiv şi de a reduce inflamaţia se numară Quercetina sau NAC (N-Acetil-L-Cisteina). Vitaminele C şi E oferă şi ele beneficii similare pe langă alte efecte pozitive asupra sistemului imunitar.

L-glutamina

L-glutamina este un aminoacid esenţial pentru funcţionarea sistemului nervos, dar care are un rol important şi în reducerea permeabilităţii peretelui intestinal. Acesta este produs în cantităţi suficiente în condiţii normale, însă în caz de boală organismul utilizează un plus de glutamină pentru susţinerea sistemului imunitar şi regenerarea celulară, suplimentarea fiind de un real ajutor.

Studiile au demonstrat că glutamina are capacitatea de a proteja şi repara mucoasa intestinală, supusă stresului cauzat de inflamaţie, mucoasă care are rolul de a preveni transmiterea bacteriilor şi a toxinelor în întreg organismul.

Alte suplimente utile pentru menţinerea sănătăţii tractului digestiv sunt enzimele digestive, acizii graşi polinesaturaţi, cum este acidul gamma-linoleic (GLA) sau curcumina (turmericul).

Nu trebuie să uităm nici de alte măsuri care sunt esenţiale nu doar în cazul acestei probleme, ci şi pentru menţinerea sănătăţii generale a organismului, cum ar fi reducerea stresului cotidian, evitarea poluării din mediu, odihna şi evitarea exceselor, în special a celor alimentare, în special acum în perioada sărbătorilor de iarnă când tentaţiile sunt la tot pasul.

Farmacist diriginte Piţ Dorina

• www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha