Este imperios necesar un program național de screening colorectal

Scris de Prof. dr. Ciprian Duta 247 afisari
08:12:11, Vineri 29 Iunie 2018
Prof. dr. Ciprian Duta

Prof. dr. Ciprian Duta

Președintele Societății Române de Coloproctologie

Incidența afecțiunilor colorectale se află de ceva vreme într-o creștere vertiginoasă. Cancerul colorectal a ajuns să fie pe locul unul în rândul cancerelor digestive. În primul rând reușita tratării acestor afecțiuni o reprezintă o diagnosticare precoce, în stadii incipiente, atunci când un tratament corect asigură o vindecare într-un procent semnificativ. Ca atare, este imperios necesar a se introduce și în țara noastră un program coerent de screening a cancerului colorectal. Acest lucru se încearcă de către gastroenterologi de mult timp și sunt convins că în viitorul nu foarte îndepărtat acest program va lua ființă. Tot în ceea ce priveste diagnosticul acestor afecțiuni, un aport important îl reprezintă imagistica. Mă refer la computer tomografia, rezonanța magnetică nucleară, ecografia endoluminală etc.

Ca direcție de dezvoltare viitoare este și crearea unor centre specializate cu radiologi cu expertiză semnificativă și care reprezintă un element important în diagnosticul corect al acestei patologii. În ceea ce privește tratamentul, în ultimele decenii au fost făcute progrese importante în standardizarea intervențiilor chirurgicale, ce asigură astfel o rezolvare superioară prin creșterea supraviețuirii pacienților și cu o rată foarte scăzută a recidivelor. Chiar și în stadiile avansate, în boala metastatică, chirurgia a devenit din ce în ce mai prezentă prin rezecțiile hepatice, rezecții multiple de organ, ce asigură o supraviețuire superioară atitudinii anterioare de expectativă. Tratamentele complementare, respectiv radio și chimioterapia au suferit schimbări importante, cu rezultate impresionante în ceea ce privește supraviețuirile acestor pacienți.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Sumarul:
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta