Este necesară confirmarea diagnosticului de psoriazis printr-o biopsie

Scris de Prof. Dr. Laura Gheuca Solovastru 5854 afisari
13:51:58, Marti 20 Martie 2018
Prof. Dr. Laura Gheuca Solovastru

Prof. Dr. Laura Gheuca Solovastru

Şef al Clinicii de Dermatologie şi Venerologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe “Sf. Spiridon”

Psoriazisul este o boală cronică cu pusee de acutizare de obicei în sezonul rece. Faptul că necesită un tratament de lungă durată face necesară confirmarea diagnosticului printr-o biopsie, o procedură de rutină. Și în Romania au început să fie folosite ultimile descoperiri în diagnosticarea afecțiunilor dermatologice. Videodermatoscopia și echografia cutanată sunt două din modalitățile moderne, neinvazive de diagnostic în dermato-oncologie și sunt disponibile în cabinetele private ale dermatologilor ieșeni.

Utilizarea ultrasonografiei în psoriazis este limitată, ea fiind încă în stadiul de cercetare a beneficiilor ei. În prezent biopsia cutanată rămâne standard pentru confirmarea diagnosticului de psoriazis.

Societatea de Dermatologie susține cercetarea prin granturi care sprijină inovația în dermatologie. Ca director de proiect am câștigat un grant cu titlu PSORIAZISUL ȘI SINDROMUL METABOLIC, pe parcursul căruia am studiat psoriazisul nu ca o simplă boală de piele ci ca o afecțiune sistemică, pentru că afectează întreg organismul având inflamația în centru și fiind însoțită de diverse comorbidități și boli asociate. Grantul s-a desfășurat pe parcursul unui an și s-a finalizat cu publicarea rezultatelor cercetării în reviste prestigioase și comunicări în cadrul unor conferințe internaționale. Avem alte două granturi având pacientul cu psoriazis în centru, unul determinând corelații între nivelul de vitamina D și terapia biologică la pacienții cu psoriazis vulgar iar al doilea evaluând riscul cardiovascular la pacienții cu psoriazis vulgar. Sper că și aceste granturi se vor finaliza cu succes ceea ce va duce la îmbunătățirea managementului pacienților cu psoriazis.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj