Evoluția miopiei și metode de tratament

Scris de Conf. Dr. Mircea Filip 1923 afisari
11:29:35, Vineri 17 Martie 2017
Conf. Dr. Mircea Filip

Conf. Dr. Mircea Filip

Medic Primar Oftalmolog
Doctor in Stiinte Medicale
F.E.B.O.
Clinica Amaoptimex,

021-610 36 47
0723 889 315

www.drfilip.ro
www.lasek.ro
www.amaoptimex.ro

Miopia este o tulburare de vedere caracterizată prin dificultatea de a vedea clar la distanță, închiderea parțială a pleoapelor pentru a vedea clar, dureri de cap, oboseală.

Această afecțiune interesează în prezent 15-20% din populația țărilor occidentale. O echipă de cercetători din Australia și Singapore au realizat un studiu și au ajuns la concluzia că în anul 2050, 50% din populația lumii va avea miopie.

Globul ocular al persoanelor mioape este mai lung, iar razele luminoase venite de la distanță, se adună, se focalizează într-un punct situat înaintea retinei („filmul” acestui minunat aparat foto care este ochiul), pentru a vedea clar fiind necesară plasarea unei lentile divergente în fața ochiului.

În funcție de valoarea dioptrică există:

• Miopie mică (până la 3 dioptrii)

• Miopie medie (între 3 şi 6 dioptrii)

• Miopie mare (peste 6 dioptrii)

• Miopie forte (peste 9-10 dioptrii), în care apar modificări la fundul de ochi, cu subțierea straturilor retiniene (coroidoză miopică), subțierea sclerei (stafilom scleral), rupturi corioretiniene și hemoragii preferențial la nivel macular. Acuitatea vizuală (vederea) este scăzută chiar și cu lentile corectoare, uneori fiind nevoie de tratament special cu laser sau injecții intraoculare.

Miopia simplă apare la aproximativ 6-7 ani, fiind denumită miopia școlarului. Are o evoluție progresivă până în jurul vârstei de 20-24 ani după care se stabilizează și nu depășește 6-7 dioptrii. Se consideră că există o predispoziție genetică: aproximativ 80% din părinții miopi au, de asemenea, copii cu miopie.

De asemenea, există miopii datorate unei creșteri a curburii corneene (keratoconus), în cazul cataractei la debut și în alte boli corneene.

Tratamentul miopiei:

Profilactic: este cel mai important și are drept scop stoparea progresiei miopiei. Acest lucru este posibil în copilărie. Din păcate, procesul de creștere al ochiului, care generează miopie, nu poate fi controlat în totalitate. Se încearcă:

• activitatea la lumina zilei, la copii și tineri;

• renunțarea la citirea de aproape pentru un timp îndelungat;

• regula 20-20-20, adică la fiecare 20 min de citit, să privești 20 sec la distanță;

• verificarea periodică a ochelarilor;

• alte încercări: picături diluate de atropina, ortocheralologie.

Cu ochelari: medicul testează în cabinet diferite dioptrii în funcție de măsurătoarea cu dioptronul.

Cu lentile de contact: zilnice, lunare sau cu port prelungit.

Chirurgical, cu laser: se realizează remodelarea corneei cu eliminarea dioptriilor, folosind una dintre cele trei tehnici: PRK, FemtoLASIK, ReLEx SMILE.

Chirurgical, cu implant de cristalin: se realizează prin înlocuirea cristalinului (lentila ochiului) cu unul artificial, cu dioptria determinată.

În anumite cazuri, se poate implanta o lentilă de contact peste cristalinul ochiului miop.

Taguri: miopie oftalmologie Conf. Dr. mircea Filip ama optimex
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici