47
None

Examinarea oftalmologică pediatrică - explicată părinţilor

     Un părinte grijuliu cu sănătatea copilului lui trebuie să verifice dacă micuţul are o  problemă de vedere sau când ar trebui sa aibă loc primul control oftalmologic. Examinarea oftalmologică este foarte importantă, deoarece între 5 şi 10 % din preşcolari şi 25% din copiii de vârsta scolară au probleme de vedere.

     Identificarea precoce a problemelor vizuale este crucială deoarece copiii răspund la tratament atunci când acesta e început la o vârstă fragedă. Primul control trebuie să se desfaşoare în jurul vârstei de 6 luni. Următoarele verificări sunt la vîrsta de 3 ani şi înainte să înceapă prima clasă – la 5 sau 6 ani. Copiii de vârstă scolară trebuie examinaţi la fiecare doi ani, dacă nu au nevoie de corecţie optică; cei care poartă ochelari trebuie să facă control anual sau aşa cum recomandă medicul oftalmolog care îi urmăreşte.

     Prima oară la oftalmolog: încă din maternitate medicul neonatolog face o examinare a ochilor, în cadrul examenului clinic general, examinare reluată de pediatru la prima vizită. Dacă medicul suspectează o problemă copilul este trimis la specialist pentru investigaţii amănunţite. Examinarea amanuntită a ochilor se face la orice vârstă şi nu este cazul să aşteptăm vârsta de 3 ani pentru primul control şi nici nu este bine să lăsăm "problema să treacă de la sine" – doar prin înaintarea în vârstă.

     La cabinetul oftalmologic - nu uitaţi să spuneţi medicului despre următoarele:

  • prematuritate
  • dezvoltare motorie întârziată
  • clipit excesiv
  • frecarea frecventă a ochilor
  • deviaţia ochilor ("un ochi fuge")
  • copilul a avut deja un control la care s-a identificat o problemă.
  • problemele oftalmologice din familie.

     La examenul din primul an de viată medicul specialist urmăreşte aspectul de ansamblu al ochilor, coordonarea mişcărilor şi felul în care ochii funcţionează împreună şi poate diagnostica dacă copilul suferă de afecţiuni care necesită purtarea de ochelari. Sunt căutate de asemenea semnele unor afecţiuni importante - cataracta congenitală, glaucomul congenital.

     Controlul de la vârsta preşcolară poate determina cu precizie acuitatea vizuală a copilului- chiar când nu ştiu literele sau sunt prea micuţi sau prea timizi să vorbească. Se folosesc optotipuri speciale cu simboluri - imagini familiare ca: măr, casă, pătrat, cerc. Printr-o examinare de ansamblu se evaluează aspectul ochilor şi al pleoapelor, se caută semne de deviere a ochilor, ptoza palpebrală (o pleoapă sau ambele prea coborâte), semne de iritare ca înroşirea, edemaţierea, secreţiile. Medicul examinează corneea, irisul şi cristalinul pentru a căuta eventuale opacităţi.

     Atenţie specială este dată diagnosticării şi tratării unor afecţiuni precum strabismul, ambliopia (ochiul leneş) şi discromatopsia.

     Ambliopia reprezintă o afecţiune în care vederea nu se dezvoltă normal la unul dintre ochi. Are multiple cauze, şi de cele mai multe ori apare fără ca nici copilul nici părintele să sesizeze această situaţie. În lipsa tratamentului în mica copilărie, ambliopia nu se mai poate trata la o vârstă mai înaintată, iar ochiul ambliop rămâne cu un defect vizual permanent sau cu o tulburare a percepţiei spatiale.

     Strabismul - vederea încrucişată - este una din cauzele obişnuite de ambliopie şi trebuie tratat de îndată ce apare în aşa fel încât vederea şi legăturile dintre cei doi ochi să se dezvolte firesc.

     Discromatopsia reprezintă capacitatea de a discrimina culorile.

     Pentru copil medicul oftalmolog examinează capacitatea de acomodare, percepţia spatială şi simţul cromatic, ca pentru un adult.

DE REŢINUT!

O testare corespunzătoare a vederii la o vârstă fragedă este vitală pentru a ne asigura de capacitatea vizuală a copilului, pentru un parcurs şcolar fără probleme!

Comentarii


Otilia Apostol

Buna ziua! Am observat ca in ultima saptamana baietelul meu in varsta de 3 ani clipeste foarte des,si am decis sa mergem la un control oftalmologig.I-a fost testata acuitatea vizuala atat de la 1metru cat si de la 5metrii iar copilul a vazut toate desenele care i-au fost aratate,chiar si pe cele foarte micute.I s-au pus picaturi cu atropina,si a fost examinat....mi s-a spus ca ar avea nevoie de ochelari cu dioptrii de +1.5 la ambii ochi.Eu ce sa cred?Copilul vede bine sau nu?..si totusi nu este o dioptrie mare pentru varsta lui??? Va multumesc!

July 20, 2012, 12:04 p.m.
0
0

redactie

In asemenea situatii in care aveti dubii, recomandarea mea este sa mai mergeti si la alt medic, sa aveti inca o opinie medicala care eventual sa confirme sau infirme necesitatea ochelarilor.

July 28, 2012, 10:34 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha