„Există tendința greșită de a medicaliza orice problemă umană, de adaptare, de educație a adolescentului”

Scris de Conf. Dr. Cătălina Tudose 443 afisari
12:46:57, Luni 23 Octombrie 2017
Conf. Dr. Cătălina Tudose

Conf. Dr. Cătălina Tudose

Prof. Univ. Dr. Cătălina Tudose, Președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie a răspuns la întrebările adresate de redactorul revistei Săptămâna Medicală, la conferința de presă ținută cu ocazia celui de-al 6-lea Congres Național de Psihiatrie, 12-15 octombrie 2017

Care este evolutia afecțiunilor psihice în rândul adolescenților în ultimii ani?

Noi ne confruntăm acum, pur medical, în afara patologiei adolescentului legată de comportament și de adaptare, cu un contingent de pacienți care nu au schizofrenie, care au o tulburare de spectru autist, care ajung adulți și care au un tablou clinic pe care noi, generația mea, nu l-a întâlnit în primii 10-15 ani de practică. Asperger – la fel, sunt oameni foarte inteligenți, greu adaptabili, dificili, crează probleme și cu care abordarea ar trebui să fie cu totul specială.

Legat de adolescenți – sunt tulburări de comportament și există tendința în nosologia internațională de a medicaliza comportamente față de care alții sunt critici în a-i eticheta, deci a medicaliza o problemă umană de adaptare, de educație, în care este implicată în primul rând familia și întreaga societate, cauzele fiind undeva profunde și dispersate în societate. Din păcate este un pas spre un model prea medical, constituie una din porțile prin care psihiatria intră în viața de zi cu zi a oamenilor. După părerea mea, și cred că și a multor colegi, pentru adolescenți ar trebui să existe niște servicii specializate, nu neapărat psihiatrice ci de consiliere, locul în care părinții ar putea să ceară ajutor atunci când sesizează aceste tulburări care de obicei apar din copilărie. Școala, profesorii ar trebui să aibă o altă pregătire. Sunt foarte multe tulburări ignorate în mediul școlar sau considerate niște obrăznicii sau atitudini neadecvate, deși pot constitui debutul unor boli serioase.

Congresul din acest an se remarcă și aici prin ceva nou, sunt invitați și avem un parteneriat cu asociația de psihiatrie a copilului și a adolescentului și avem un simpozion foarte interesant despre patologia de neurodegenerare - autism, ADHD, toate acestea care evoluează de la copil la adult.

Considerați că ar fi utilă o evaluare psihologică, periodică, așa cum sunt necesare analizele de rutină propuse de medicul de familie, mai ales în rândul adolescenților?

A trece la un screening a întregii populații de adolescenți, ar putea fi considerat un abuz, mai ales de către adolescenți, care sunt non-conformiști. Poate fi facut cu atenție, în școli, în mediile în care ei funcționează - un consilier, un psiholog, sau cum am văzut prin filme, consilierul din facultate care observă niște lucruri, fără să fie vorba de tulburări foarte mari. Problema este să creezi un serviciu și atunci oamenii au unde să vină. Este important să vină într-un loc în care sunt tratați cu blândețe, în care nu sunt stigmatizați, pentru că, la noi, psihiatria are o conotație negativă. Am avut o doctorandă care a constituit grupuri de suport cu adolescenții din școli și a avut rezultate foarte bune, adolescenții au participat dar în schimb părinții și profesorii  au dovedit un dezinteres total. 

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj