22
None

Expediţia Făgărașul Speranței

Doi pacienţi cu boli inflamatorii intestinale împreună cu o echipă de medici au atins împreună cel mai înalt vârf de munte din ţară

Doi pacienţi cu boli inflamatorii intestinale, împreună cu prof. dr. Mircea Diculescu - Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, însoţiţi de un echipaj de medici și asistenți medicali, au atins vf. Moldoveanu (2.544 m) din Masivul Făgăraş, cel mai înalt vârf muntos din România.

Expediţia, care a durat patru zile, a fost o provocare chiar şi pentru echipa însoțitoare, formată din oameni perfect sănătoşi. Pentru Ana Maria, o tânără de 29 de ani din Bucureşti şi pentru Raul de 39 de ani din Braşov, care au urcat muntele înfruntând boala a fost o adevărată victorie. O victorie asupra bolii care până nu demult le conducea viaţa.

,,Cu câţiva ani în urmă, cea mai lungă expediţie era din cameră până la magazinul din colţ. Urmând tratamentul corect, acum am ajuns să fiu stăpână pe viața mea. Expediţia pe vârful Moldoveanu este un mesaj transmis tuturor celor care suferă de o boală: eu am reuşit să înving, deci puteți și voi!”, a declarat Ana Maria.

La rândul său, prof. dr. Mircea Diculescu a declarat la întoarcerea din expediție: „Am urcat alături de pacienţi până la 2.544 metri. Pentru mine, ca om, a fost o lecţie de viaţă. Mi-am amintit încă o dată că, dacă ne propunem cu adevărat un țel, îl putem atinge. De asemenea, ca medic am primit o nouă confirmare că tratamentul adecvat poate face minuni. Medicamentele de nouă generaţie, biologice, oferă şansa la o viaţă normală pentru cei care suferă de Boala Crohn (BC) sau de Rectocolită ulcero hemoragică (RCUH). Mesajul meu pentru toți pacienții este: aveți încredere în medici, mergeți la control!”

În Romȃnia sunt aproximativ 5000 de pacienţi diagnosticaţi cu bolile Crohn şi rectocolită ulcero-hemoragică, iar în lume sunt 5 milioane de pacienţi care suferă de boli intestinale inflamatorii. Aceste boli afectează persoanele cu vȃrste între 10 şi 40 de ani, iar în ultima perioadă a crescut incidenţa acestor boli în rȃndul persoanelor foarte tinere, fără a se cunoaşte însă cauzele.

Pacienții trebuie să știe

Boala Crohn (BC) şi Rectocolita ulcero hemoragică (RCUH) sunt caracterizate prin apariţia inflamaţiilor şi a ulceraţiilor la nivel intestinal. Simptomele sunt similare pentru ambele afecţiuni – scaune diareice (minim 5-6/zi) și sângerări, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, oboseală cronică, leziuni la nivelul pielii -  şi sunt comune pentru multe alte boli, ceea ce face ca perioada de diagnosticare să fie îndelungată, uneori până la 5 ani.

Fiind boli cronice, care ţin toată viaţa, pacienţii trec prin perioade de acutizare, adesea imprevizibile, care le blochează activitatea zilnică, dar şi perioade de remisiune, când starea lor este vizibil îmbunătăţită.

Nu există o cauză cunoscută a acestor boli şi deocamdată ea nu se poate vindeca; dar tratamentul potrivit respectat cu stricteţe poate oferi bolnavilor şansa unei vieți normale.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha