„Ficatul gras” – un diagnostic frecvent

Scris de Dr. Zsuzsanna Giurgiuman 1083 afisari
08:53:13, Miercuri 30 Mai 2018
Dr. Zsuzsanna Giurgiuman

Dr. Zsuzsanna Giurgiuman

Medic primar Medicină de familie – Cluj-Napoca

Steatoza hepatică: în popor i se spune „ficat gras” și multă lume vizualizează o pătură de grăsime în jurul ficatului, neștiind că excesul de grăsime - reprezentat în mare parte de trigliceride - se află chiar în celulele hepatice, perturbând buna lor funcționare.

Cauzele principale ale apariției bolii

• consumul excesiv de băuturi alcoolice, care generează steatoza hepatică alcoolică

• obezitatea, diabetul zaharat, curele de slăbire drastice, slăbirea rapidă în cadrul unei boli sau după o intervenție chirurgicală, subalimentația, dislipidemia și alte boli metabolice, comsumul mai îndelungat al unor medicamente cu efecte hepatotoxice.

Simptome

Jenă în hipocondrul drept, creștere ușoară în greutate, oboseală, somnolență, diaree sau constipație.

Prevenția

Consum limitat  al băuturilor alcoolice, menținerea unei greutăți cât mai apropiate de cea ideală, depistarea și tratamentul diabetului zaharat, al dislipidemiei, urmărirea periodică a parametrilor de laborator și imagistici ai ficatului.

Adevărata cheie a prevenției dar și a tratamentului steatozei hepatice, cât și a multor altor boli de organ și sistem este abordarea și menținerea unui stil de viață sănătos!

Câteva gemoterapiceutile în „ficatul gras”

• extractele din mlădițe de Rozmarin și Ienupăr – cu rol de detoxifiere hepatică și renală;

• extractul din mlădițe de Caprifoi, indicat în creșterea în volum a ficatului, aspect ecografic des întâlnit în steatoza hepatică;

• extractul din muguri de Alun, care inhibă scleroza progresivă a parenchimului hepatic, deci frânează evoluția spre ciroză hepatică;

• extractul din mladite de Măslin și cel din muguri de Migdal cu efect hipocolesterolemiant și de scădere a trigliceridelor;

• extractul din muguri de Coacăz negru, antiinflamator, recomandat în steato-hepatite.

Produsele gemoterapice sunt lipsite de toxicitate, dar cel din mlădițe de Ienupăr se evită în timpul sarcinii și în inflamațiile rinichiului.

Administrarea se face în asociere a 2-3 preparate, alese de către medicul specializat în gemoterapie, în funcție de aspectele bolii și de alte patologii asociate.

Cura periodică de detoxifiere hepatică

Putem apela la preparatul gemoterapic complex, Polygemma11-Ficat detoxifiere, o combinație de gemoterapice din mlădițe de Rozmarin, Ienupăr și muguri de Alun, care se poate consuma preventiv timp de 1-2 luni, de 3-4 ori/an, pentru cei cu steatoză hepatică sau o dată pe an pentru cei sănătoși, având  efect regenerator al celulei hepatice, de stimulare a secreției și eliminării de bilă și de restaurare a elasticității țesutului hepatic.

Regresia steatozei hepatice implică o abordare complexă de la schimbarea stilului de viață, până la variate tratamente. Rezultatele pozitive se pot obține doar în timp și cu respectarea perseverentă a indicațiilor de specialitate.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj