59
None

Fractura-tasare vertebrală osteoporotică vs metastatică – diagnostic diferenţial multidisciplinar – medicină nucleară şi radiologie

Fracturile şi complicaţiile acestora reprezintă principalele consecinţe clinice ale osteoporozei, cele mai frecvente apărând la nivel vertebral, dar şi la nivelul şoldului, radiusului distal sau humerusului proximal.

Fractura-tasare vertebrală este una din complicaţiile majore ale osteoporozei şi implică o scădere de peste 20% sau cu 4mm a înălţimii corpului vertebral. Ea se însoţeşte de dureri intense vertebrale, acutizate de anumite mişcări, tulburări de respiraţie (mai ales când sunt afectate corpurile vertebrale toracale), depresie, toate acestea determinând un grad variabil de invaliditate a pacientului.

O altă cauză de apariţie a fracturilor- tasări vertebrale sunt leziunile metastatice de tip osteolitic, osteocondensant sau mixte. Cancerele cu incidenţa cea mai mare la populaţie prezintă şi o rată importantă de metastazare osoasă. Astfel, cancerele de prostată, sân, plămân, tiroidian, renal şi pancreatic  metastazează relativ rapid la nivelul structurilor osoase. Rata de metastazare variază de la 84% în cancerul de prostată avansat, la 72% în cancerul de sân stadiul IV şi până la 33% în cancerul pancreatic metastatic. Numărul persoanelor afectate de aceste maladii neoplazice este din ce în ce mai mare, persoane care pot avea simultan atât o patologie oncologică dar şi osteoporoză (primitivă sau secundară). În acelaşi timp şi unele terapii oncologice cu «ţintă» hormonală recomandate în cancerul de sân şi prostată pot accentua pierderea de masă osoasă, agravând astfel osteopenia/osteoporoza pre-existente.

În faţa unei simptomatologii evocatoare pentru prezenţa unei fracturi- tasări vertebrale, la o persoană vârstnică cu osteoporoză dar şi cu antecedente de neoplasm potenţial metastazant osos este important să stabilim care este substratul etiopatogenic al fracturii- tasări vertebrale. De primă intenţie vor fi: osteodensitometria DXA la nivel lombar şi a şoldului (pentru evaluarea statusului osteopenic/osteoporotic), o radiografie de coloană vertebrală, faţă şi profil , precum şi o examinare scintigrafică osoasă de tip corp întreg - «whole body».

Scintigrafia este o investigaţie imagistică funcţională deosebit de utilă, care nu produce o iradiere excesivă a pacientului, nu necesită o pregătire prealabilă specială şi nu determină reacţii alergice la administrarea radiofarmaceuticului.

Examinarea scintigrafică se realizează la circa 2-4 ore după administrarea intravenoasă a radiofarmaceuticului, de obicei un bifosfonat marcat cu Tc99m. Achiziţia de imagini durează circa 15 minute şi ne permite evaluarea întregului schelet, atât pentru evidenţierea prezenţei unor metastaze osoase dar şi a altor patologii potenţial fragilizante cum ar fi maladia Paget mono/poliostică. Fracturile- tasări vertebrale au un aspect patognomonic pe examinarea scintigrafică, corpul vertebral având înălţime redusă şi o hiperfixare liniară a radiotrasorului.

Examinarea scintigrafică stabileşte exact localizarea şi caracterul tuturor leziunilor, astfel încât examinările IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică), cu substanţa de contrast, să se facă ţintit, la nivel lezional. IRM este o investigaţie mult mai costisitoare şi care necesită şi o complianţă crescută a pacientului care trebuie să stea nemişcat o perioadă de timp care variază între 30-45 de minute.

Modificările scintigrafice (leziuni de fractură/fracturi vertebrale) vor fi coroborate cu aspectul lezional morfologic vertebral (dat de examinarile RX/IRM), permiţând astfel medicului curant să stabilească cele mai bune opţiuni terapeutice pentru pacient.

Colaborarea interdisciplinară a medicilor permite o diagnosticare corectă, o evaluare optimă a statusului lezional şi consecutiv, o terapie individualizată a pacienţilor.

Comentarii


Ciobotaru Maria

Buna ziua, eu am DEBORD DUSCAL L2. L3. PROTRUZIE DISCALA L33, L4 PARAMEDIANA DREAPTA. FRACTURA TASARE BENINGA VERTEBRA L1, Am făcut IRM, nu ma simt bine deloc, obosesc, am respirația f grea și pot spune ca am dureri f mari la burta partea de jos și când vreau sa ma ridic din pat durerile de coloana și burta sunt groaznice. Credeți că această durere de burta poate fi de la coloana? Va rog, ce puteți să-mi recomandați. Multumesc anticipat.

Oct. 18, 2021, 5:17 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha