15
None

Fructe permise și interzise în diabet

Știm cu toții că fructele conțin zaharuri în diverse cantități și mai știm că persoanele cu diabet trebuie să limiteze aportul de zahăr din alimentație. Dar, totuși, fructele sunt o parte esențială a unei alimentații sănătoase. Și atunci, ce fructe au voie să mănânce persoanele cu diabet?

Pepenele, de exemplu, conține foarte multe zaharuri, mai exact are un indice glicemic (arată cât de repede intră zaharurile din alimente în  fluxul sangvin și cât de repede poate crește glicemia)  de 72 la 100 de grame, ceea ce îl face puțin indicat în dieta unei persoane cu diabet. Cu toate acestea, pepenele reprezintă o sursă excelentă de vitamine și minerale:

  • vitamina A – ajută la funcționarea corespunzătoare a inimii, rinichilor și plămânilor și susține vederea și sănătatea ochilor. O porție de 280 de grame de pepene asigură 31% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A;
  • vitamina C – este un antioxidant puternic și asigură un sistem imunitar puternic, ceea ce înseamnă că organismul poate lupta cu răcelile și infecțiile și chiar poate preveni anumite tipuri de cancer. O porție de 280 de grame de pepene asigură 37% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C;
  • magneziu și potasiu – îmbunătățesc circulația sangvină și ajută la funcționarea rinichilor. O porție de pepene (280 g) conține în jur de 170 miligrame de potasiu;
  • fibre – o dietă bogată în fibre menține sănătatea sistemului digestiv și ajută organismul să elimine toxinele;
  • vitaminele B1 și B6, fier, calciu și licopen (antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi ce afectează integritatea celulelor şi sistemului imunitar);
  • citrulină- un aminoacid neesențial care previne creșterea tensiunii arteriale.

Cât zahăr conțin fructele?

Orice fruct are un index glicemic (IG) cuprins între 1 și 100. Cu cât este mai mare indexul, cu atât fructul este mai puțin recomandat persoanelor cu diabet. O persoană cu o astfel de boală ar trebui să aibă o dietă echilibrată, sănătoasă, cu cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi. De asemenea, este important să cunoașteți cantitatea de zaharuri și carbohidrați din fructele pe care le mâncați. Este recomandat să alegeți fructe cu o cantitate redusă de zaharuri și carbohidrați și să beți cât mai puține sucuri de fructe (naturale sau smoothie-uri). Ca regulă generală, fructele cu un conținut scăzut de carbohidrați au și un index glicemic mic, deci pot fi mâncate fără probleme de persoanele cu diabet.

Fructe cu index glicemic scăzut

  • cireșe – Index glicemic 22
  • prune – IG 24
  • grapefruit – IG 25
  • piersici – IG 28
  • caise – IG 34
  • pere – IG 37
  • mere – IG 38
  • căpșune- IG 40
  • portocale – IG 44
  • struguri – IG 46
  • kiwi- IG 53
  • banane – IG 54

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319849.php

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha