GUTA în actualitate: recomandările EULAR pentru managementul gutei

Scris de Corina D. Mogosan, Claudiu C. Popescu, Catalin Codreanu 628 afisari
13:20:08, Joi 18 Mai 2017

Guta este o afecţiune cu potenţial evolutiv sever, cu prevalență şi incidenţă în creştere, la nivel mondial.

În anul 2016, un Grup de Lucru EULAR a elaborat un set de recomandări actualizate pentru managementul gutei. Acestea sunt structurate în trei principii fundamentale şi 11 recomandări individuale.

Principiul A se referă la educaţia pacienţilor cu gută: „Fiecare persoană cu gută trebuie să fie pe deplin informată cu privire la fiziopatologia bolii, existența unor tratamente eficiente, principiile de gestionare a atacurilor și eliminarea cristalelor de urat, prin menţinerea pe tot parcursul vieţii a uricemiei sub un nivel țintă”. Studii observaţionale susţin că lipsa cunoştinţelor legate de boală scade semnificativ aderența pacienţilor la tratament, în vreme ce prin educaţia pacientului aderenţa la tratament creşte la 92% la 12 luni.

Principiul B se referă la măsuri privitoare la stilul de viaţă: mai multe studii susţin efectul hipo-uricemiant al scăderii în greutate, prin intervenţii generale sau speciale (chirurgicale). Activitatea fizică regulată reduce excesul de mortalitate asociat cu hiper-uricemia cronică.Se recomandă evitarea meselor bogate, a consumului excesiv de carne și fructe de mare, alcool (în special bere și băuturi spirtoase), a băuturilor îndulcite cu zahăr/fructoză, a alimentelor bogate în fructoză, sucului de portocale şi de mere.

S-a descris o asociere negativă cu guta a consumului de cafea, cireşe, produse lactate degresate (prin efectul uricozuric al acestora). Trebuie precizat că nivelul de dovezi care susțin efectul modificării stilului de viață asupra uricemiei este scăzut și, prin urmare, acest principiu major a fost bazat majoritar pe opinia experților.

Principiul C se referă la evaluarea factorilor de risc cardiovascular şi a comorbidităților, ca parte integrantă a gestionării gutei, prin screening-ul acestora, atât la momentul diagnosticului, cât şi pe parcursul evoluţiei boli. Principiul susţine importanța evaluării pentru boala cronică renală, boala cardiacă ischemică, insuficiența cardiacă, accident vascular cerebral, boala arterială periferică, hipertensiunea arterială, hiperlipidemie, diabetul zaharat, precum şi pentru obezitate şi fumat.

În concluzie, actualizarea din 2016 a recomandărilor EULAR pentru managementul gutei se concentrează mai îndeaproape pe rolul educaţiei pacientului, a screening-ului pentru factori de risc (cu abordarea terapeutică a celor modificabili) şi pentru comorbidități (în special cardiovasculare şi renale). De asemenea, aduce clarificări privind utilizarea optimă a unor preparate farmacologice vechi, dar şi extinderea arsenalului terapeutic, prin introducerea unor preparate care îmbunătăţesc considerabil atingerea ţintei terapeutice, în mai multe scenarii clinice, îndeosebi în cazurile severe de gută şi cele care asociază comorbidități.

(sursa: Medical Market – Medicină Internă 2017, text adaptat)

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2017

Workshop on Advanced Endoscopic Techniques Workshop on Advanced Endoscopic Techniques

11 Septembrie 2017

In Iasi
Forumul Național de Gineco-Oncologie, Bucuresti Forumul Național de Gineco-Oncologie, Bucuresti

22 Septembrie 2017

In Bucuresti
MEDICAL FORUM ARAD 27 - 28 SEPTEMBRIE 2017 MEDICAL FORUM ARAD 27 - 28 SEPTEMBRIE 2017

27 Septembrie 2017

In Arad
PHARMA FORUM ARAD 26 – 27 SEPTEMBRIE 2017 PHARMA FORUM ARAD 26 – 27 SEPTEMBRIE 2017

26 Septembrie 2017

In Arad
Congresul National de Cardiologie, Editia a 56-a Congresul National de Cardiologie, Editia a 56-a

20 Septembrie 2017

In Prahova
Conferinta Multidisciplinara PedDex, Bucuresti Conferinta Multidisciplinara PedDex, Bucuresti

22 Septembrie 2017

In Bucuresti