None

Greutatea si sarcina

Sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei, un fenomen fiziologic absolut normal pentru femeile aflate la maturitate, chiar dacă se produc modificări majore în organism.

Pentru a vă acomoda mai uşor la schimbările apărute, vă recomandăm să combinaţi o dietă echilibrată cu practicarea exerciţiilor fizice adaptate fiecărei luni de sarcină. Acestea vă vor ajuta să aveţi o creştere ponderală corespunzătoare perioadei de sarcină (1–1,5 kg/lună ).

Deşi o creştere de peste 10–12 kg a greutăţii totale (3 kg bebeluşul, 0,5 kg placenta, 1,5 kg lichidul amniotic, 2,5 kg edeme, 2 kg grăsimea mamei, 1,5 kg masa sangvină) o reprezintă surplusul cu care va rămâne viitoarea mămică, o cură de slăbire este absolut contraindicată în această perioadă.

Dieta femeii însărcinate trebuie să fie echilibrată, bogată în proteine (adaptată la nevoile crescute) şi să respecte un raport glucide/lipide (fructele în locul dulciurilor concentrate, uleiul de măsline în defavoarea untului), având un surplus de 200-300 calorii/zi.

Nu trebuie să vă lipsească alimentele bogate în acid folic, cum ar fi sucul de portocale, căpşune, spanac, broccoli, fasole şi cereale. Se pot lua şi suplimente nutritive (vitamine şi minerale, dar se va evita abuzul). Pentru a preveni malformaţiile congenitale este bine să luaţi, atât înainte cât şi în timpul sarcinii, acid folic . Suplimentele nutritive prenatale trebuie să conţină cel puţin 400 de micrograme de acid folic. Se recomandă ca ingestia de alimente să fie în cantităti rezonabile, la mese regulate şi fiecare masă să fie savurată.

Tendinţa de creştere exagerată a greutăţii poate fi oprită prin practicarea regulată a exerciţiului fizic, dacă nu există contraindicaţii medicale (cum ar fi placenta praevia, serclajul colului uterin, hipertensiunea arterială). Exerciţiile vor fi efectuate sub îndrumarea atentă a unui kinetoterapeut.

Gimnastica prenatală efectuată în mod regulat are ca rezultate:

/// controlul greut ăţii /// prevenirea durerii de spate din timpul sarcinii /// ameliorarea piciorului plat /// o oxigenare adecvată a fătului prin efectuarea corectă a tehnicilor de respiraţie /// prevenirea constipaţiei /// scăderea edemelor la membrele inferioare /// prevenirea apariţiei varicelor /// îmbunătăţirea tonusului fizic şi psihic ///revenirea mai rapidă a organismului după naştere.

Exerciţiile fizice şi alimentaţia echilibrată sunt deosebit de importante pentru ca femeia însărcinată să poată face faţă tuturor solicitărilor şi modificărilor la care este supus organismul ei. De fapt, acestea sunt benefice atât pentru femeia care a fost activă înaintea sarcinii, cât şi pentru cea sedentară.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha