None

Hernia de disc

     Dintre toate etiologiile durerilor de spate, hernia de disc reprezintă, probabil, subiectul cel mai aprins şi în evoluţie în prezent.  

     De ce? Pentru că, de zeci de ani, facem acelaşi lucru – operăm orice hernie după pozele de la RMN, iar rezultatele sunt proaste! Chiar dacă, pe termen scurt, pare că e bine că ne-am operat, după 5-10 ani apar probleme secundare cu soluţii tot mai puţin mulţumitoare şi, de multe ori, cu durere cronică pe viaţă!    

     Ce ne întrebăm când aflăm că avem 1, 2 hernii de disc: Trebuie să mă operez? La ambele? E urgent? Dacă nu mă operez, o să paralizez? Dacă nu mă operez, cât o să mă doară aşa?  

     Ce ştim în clipa de faţă: statistic, 6 din 10 adulţi cu vârsta de peste 65 ani aleşi aleator, fară simptome, la un examen de RMN au hernii de disc!  Avem aceste hernii de ani şi ani de zile, în general fără simptome, iar când apar crize, cele mai multe trec la repaus şi antiinflamatoare. Riscul ca o hernie să se rupă şi ne paralizeze este extrem de mic; de aceea, nu se fac operaţii care să prevină aceste probleme – ne-am opera de 3-4 ori pe viaţă! Dacă se rupe un fragment de disc – indiferent de mărimea lui! - nu trebuie scos, pentru că organismul îl  fibrozează la dimensiuni infime, deci trebuie tratate doar simptomele – şi asta doar când există!  

     Când trebuie operată o hernie de disc? Când avem durere rebelă la tratament – dar cu asta se ocupă Terapia Durerii! - sau când avem deficit motor în EVOLUŢIE, sub tratament, sau dacă apare incontinenţă urinară sau fecală. Atenţie mare cum definiţi deficitul motor, pentru că, de cele mai multe ori, mersul şchiopătat, de exemplu, este rezultatul apărării dureroase şi nu al unui deficit motor real.  

     Dar, ce facem noi la Terapia Durerii? Ne ocupăm de toţi acei pacienţi care se situează între cei care răspund la antiinflamatoare şi repaus – cam 60% dintre herniile de disc şi cei care trebuie operaţi, sub 5%.  

     Cauza durerii din hernia de disc este, în cele mai frecvente cazuri, DOAR inflamaţia nervului. De ce nu este, de cele mai multe ori, presiunea mecanică – adică hernia – cauza, aşa cum s-a crezut de decenii întregi ? Pentru că noi trăim cu aceste hernii ani şi ani de zile, fără ca măcar să ştim de ele. Anumite mişcări pot inflama nervul aflat lângă aceste hernii şi, în general, simpla dezinflamare – fie cu medicaţie orală fie cu infiltraţii ghidate cu raze X -  poate duce la dispariţia simptomelor şi reluarea activitătilor. Cauza mecanică este un factor major în cazuri foarte rare şi, prin procedee minim invazive percutane – adică cu ace de diverse mărimi –, aceste discuri se pot decomprima şi retrage în carapacea lor, evitând procedeul chirurgical clasic.  

     Centrul de Diagnostic şi Tratament ProVita este singura clinică ce abordează în mod complex pacientul cu dureri de spate, oferind toată gama de terapii minim invazive pe coloană – nucleoplastie, decompresii dirijate, discografii stimulate, IDET, ablaţii cu radiofrecvenţă.  

     Le recomandăm pacienţilor tratamentul adecvat după un algoritm gradual, în funcţie de răspunsul personal, diminuând la minim riscurile şi invazivitatea procedurilor. Respectăm cu stricteţe indicaţiile de proceduri după ghiduri internaţionale şi suntem centru de pregătire zonal pentru cel mai mare lider mondial de aparatură medicală de specialitate – Neurotherm. Credem în instruirea pacienţilor  vizavi de boala lor şi comunicarea cu întreaga echipă medicală implicată – neurolog, medic de recuperare, neurochirurg -  esenţială pentru o practică medicală modernă.  

Comentarii


radu paul

doresc o investigatie complecta pe coloana vertebrala am fost operat de mielopatie cervicala c3 c4

Dec. 22, 2011, 11:32 p.m.
4
0

Ovidiu Palea

Va rugam sunati la 021 318 7626 si va asteptam pentru o discutie directa, in general pe mail se pierd multe detalii. Cu stima,

Dec. 24, 2011, 2:25 p.m.
2
4

petrescu sorin

Sunt din Rm. Valcea,pentru un consult legat de dureri mai vechi de 3 luni ale coloanei vertrebrale (discopatie lombara hiperalgica, hernie de disc L4 etc.), pot primi o programare la dr Ovidiu Palea, marti , 23 iulie 2012,dupa ora 10?

July 22, 2012, 6:13 p.m.
7
2

redactie

Contactati Dr. Ovidiu Nicolae Palea Centrul de Diagnostic şi Tratament ProVita Tel: 0372.920.318 ‏office@centrul-provita.ro www.centrul-provita.ro

July 28, 2012, 10:20 p.m.
0
1

ionita maria

RM.COLOANA TORACALA : \r\nDEGENERAREA DISCURILOR INTERVERTEBRALE T5-T8 CARE APARE HIPO SEMNAL LA T2 . \r\nMODIFICARI DEGENERATIVE DE SEMNAL TIP 2 (CONVERSIA ADIPOASA A MADUVEI OSOASE) \r\nIN PLATOUL VERTEBRAL POSTERIOR LA T7 .MICI HERNII INTRASOMATICE IN PLATOURILE VERTEBRALE T6-T12 .MICI OSTEOFITE MARGINALE TORACALE .MODIFICARI DE ARTROZA LA NIVELUL FATETELOR ARTICULARE TORACALE ,CU NEREGULARITATI SI OSTEOSCRELOZA SUB CONDRALA A SUPRAFETELOR ARTICULARE . MIC PROLAX DISCAL LA T5 ,FARA CONTACTE RADICULARE . \r\nPROTUZIE DISCALA LA T7, PARAMEDIANA DREAPTA ,DE 0,4CM (AP) CU TRAIECT ASCENDENT ,CARE DETERMINA PRESIUNE ASUPRA SACULUI DURAL,CU AMPRENTAREA CORDONULUI MEDULAR PARAMEDIAN DREPT SI ATINGEREA RADICULARA T8 DREAPTA IN RECESUL LATERAL . \r\nPROLAX DISCAL LA T8 ,CU AMPRENTAREA CORDONULUI MEDULAR,SI CONTACT RADICULAR LA T9 DREAPTA IN RECESUL LATERAL . \r\nMIC PROLAX DISCAL LA T11 ,FARA CONTACTE RADICULARE . \r\nCONCLUZII: \r\n\r\nMODIFICARI DEGENERATIVE DISCO-VERTEBRALE TORACALE.PROTUZIE DISCALA LA T7 , PARAMEDIANA DRAPTA ,CU TRAIECT ASCENDENT ,CARE DETERMINA APRENTAREA CONDONULUI MEDULAR SI CONTACT RADICULAR T8 IN RECESUL LATERAL DREPT . \r\n\r\nRM.COLOANA LOMBARA : \r\n-LAMINECTOMIE BILATERALA LA L5.FARA MODIFICARI DE ALIMENT AL CORPILOR VERTEBRALI LOMBARI .DEGENERAREA DISCULUI INTERVERTEBRAL LA L5 CARE APARE HIPOSEMNAL LA T2 .MICI HERNII INTRASOMATICE IN PLATOURILE VERTEBRALE L1-L3.MICI OSTEOFITE ANTERIOARE LOMBALE .MODIFICARI DE ARTROZA LA NIVELUL FATETELOR ARTICULARE LA L3 -S1, MAI ACCENTUATE LA NIVEL L5 -S1,UNDE SUPRAFATELE ARTICULARE APARE HIPERTROFIATE SI NEREGULATE ,CU FINA LAMA DE LICHID INTERFATETAR LA NIVEL L2-L4 .MIC PROLAX LA L3 CU MKINIMA COMPRESIUNE PE SACUL DURAL FARA CONTACTE RADICULARE .PROTUZIE DISCALA LA L4 ,MEDIANA ,DE 0,4 CM, CU AMPRENTAREA SACULUI DURAL ,FARA CONTACTE RADICULARE . \r\nLA NIVEL DE L5 S1 : MODIFICARILE DE ANTROZA POSTERIOARA , DETERMINA INGUSTAREA GAURILOR DE CONJUGARE BILATERAL , CU CONTACTE RADICULAR LA L5 STANGA BILATERAL PREFORAMINAL .MODIFICARI FIBROTICE CU EFECT RETRACTIL ,POSTOPERATORIE LA NIVEL L5 S1 ,CARE TRACTIONEAZA POSTERIOR SACUL DURAL .MODIFICARI FIBROTICE SE EVIDENTIAZA SI IN JURUL RADACINILOR NERVOASE S1 BILATERAL . \r\nCONCLUZIE : \r\nSTATUS POSTOPERATOR LA L5 S1 CU LAMINECTOMIE LA L5 BILATERAL SI MODIFICARI FIBROTICE IN JURUL RADACINILOR NERVOASE LA S1 BILATERAL SI USOARA TRACTIONARE A SACULUI DURAL SPRE POSTERIOR.MODIFICARI DEGENERATIVE DISCO-VERTEBRALE LOMBARE LA L3 S1 ,CU CONTACTE RADICULARE LA L5 BILATERAL PREFORAMINAL . \r\nAS DORI SAMI CITEASCA REZULATATUL RM-EULUI DOMNUL :PROFESOR LUPSA ALEXANDRU DE LA SPITALUL DIN TARGU MURES ASTEPT UN RASPUNS PE ADRESA DE MAIL WWW.CRISTIANCENA30@YMAIL .COM SAU LA NR DE TEL :MOBIL:0747390146:FIX:0233295591.VA MULTUMESC SUNT DIN NEAMT SI NU POT LUA LEGETURA CU DUMNEAVOASTRA

Oct. 30, 2012, 3:21 p.m.
2
2

dragomir romulus benone

Am, de o saptamana, dureri foarte mari pe piciorul stang, pornind din zona sacrala si ajungand pana in calcai. Am luat antiiinflamatoare si analgezice, dar, cu exceptia unor scurte reprize de acalmie, durerile nu au incetat. Am fost la spitalul Bagdazar unde, pe langa o infiltratie care mi-a atenuat durerea cam 24 de ore, am facut si un RMN. A rezul tat ca am hernie de disc L5 stanga si s-a recomandat interventia chirurgicala (am fost deja programat pentru data de 07 noiembrie). Astazi, la recomandarea unei cunostiinte foarte bune, a carui sotie a beneficiat de ajutorul dumneavoastra, am hotarat sa apelez la dumneavoastra pentru a vedea daca nu imi pot rezolva problema fara operatie. Cu stima, Romulus Dragomir

Oct. 31, 2012, 12:40 p.m.
6
0

Andrei

Dr. Palea crede foarte mult in infiltratii si in faptul ca trebuie sa faci kineto vreo 5 ani foarte intens pana rezolva corpul situatia. Bineinteles ca pentru fiecare consultatie cu multa teorie platesti.

Sept. 19, 2014, 3:31 p.m.
5
1

Miu Stefan

Buna ziua, am fost operat de hernie de disc cervicala ,mielopatie, c4c5, c5c6, cu implant 2 cage-uri si placuta titan la data de 22.05.2015. Acum la 4 luni de la operatie am aceleasi simptome anterioare operatiei chiar si altele noi. Anterior operatiei- amortite 3 degete mana dreapta ,mers cosit si durere inghinala picior drept. Dupa operatie aceleasi simptome plus muschii picioarelor se blocheaza mai ales cand stau pe pat si dureri lombare la mers. V a rog sa-mi spuneti sunt sanse de recuperare, medicul are m-a operat dr.Negoiescu- Casa Austria Timisoara a zis ca e posibil sa raman cu aceste simptome, operatia doar reduce evolutia bolii. Ce tratament trebuie sa urmez? Va multumesc.

Sept. 19, 2015, 11:14 a.m.
4
1

Iovanovici Ferdinand

Buna seara domnule doctor PALEA.Va scriu in legatura cu o hernie de disc cervicala c2-c3 si un torticolis pe care din pacate le am, torticolisul mi-a fost descoperit in 1999 iar hernia de disc cervicala in anul 2008.Am urmat tratamente pete tratamente,de deranjat ma deranjeaza doar dureile provocate de hernia de disc.Anul acesta in luna februarie am facut un RMN nou si mi sau pus mai multe diagnostice.Tin sa mentionez ca nu am ici o deficienta motorie dar durerile sunt de multe ori insuportabile.Ce ma sfatuiti sa fac.M-am programat momentan la medicul meu nerolog ca sa duc rezultatele RMN si sa vad ce tratament sau ce ma sfatuieste.Constiinta mea si alti medici de medicina alopata m-au sfatuit sa nu ma operez.Vi-as fi foarte indatorat daca mi-ati impartasi si d-voastra parerea. Mentionez ca an de an ma internez la spitalul Masloc jud,TIMIS pentru tratament alopat si acupunctura.Cu stima si respect as dori sa stiu si parerea d-voastra Va doresc o seara frumoasa si un inceput de saptamana plin de realizari. Cu respect Iovanovici Ferdinand.

Feb. 14, 2016, 4:34 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha