None

Hiperestezia dentinara (dintii sensibili)

Pe un dinte sănătos, dentina - care este normal sensibilă - este protejată, la nivelul coroanei, de smalţ, iar la nivelul rădăcinilor, de cement. Smalţul este deci ”bariera” noastră împotriva durerii.

Hiperestezia dentinară este cauzată de o descoperire sau pierdere de substanţă de la acest nivel. Hiperestezia este un simptom subiectiv, tradus printr-o durere violentă provocată de variaţiile de temperatură, iritaţiile mecanice sau chimice (dulce, acru, rece, cald). Hiperestezia este rezultatul multiplelor şi diferitelor cauze locale şi generale. Dintre cauzele locale amintim cariile cu dezvoltare rapidă, distrofiile de smalţ, abraziunea dinţilor, iar cauzele generale sunt menstruaţia, sarcina, convalescenţa, avitaminoza B1 etc.

Prezenţa elementelor acide în salivă, depozitele moi (placa bacteriană), toxinele secretate de microorganismele din cavitatea bucală creează condiţii favorabile pentru apariţia hiperesteziei dentinare.

În aceste cazuri, adesea, o simplă spălare a zonei respective, întrebuinţarea unui praf de dinţi care conţine carbonat de calciu, bicarbonat de sodiu etc., care neutralizează procesul de fermentaţie acidă, îndepărtează cauza favorizantă pentru apariţia hiperesteziei. În prezent, există şi paste de dinţi speciale pentru dinţii sensibili.

Cu timpul, hiperestezia poate dispărea spontan sau în urma unui tratament. Pe cale generală, administrăm vitaminele B1, B2, C, care normalizează metabolismul protidic local şi echilibrează hiperexcitabilitatea. Tratamentul local se face prin diferite metode chimice (impregnări) sau, pe înţelesul tuturor, se badijonează dinţii sensibili. Cu ce? Cu diferite substanţe care conţin fluor ca substanţă de bază.

Aceste aplicaţii topice locale micşorează conductibilitatea şi excitabilitatea filetelor nervoase care provoacă durerea. În cazul în care hiperestezia persistă, se ajunge chiar la scoaterea nervului dintelui respectiv, pentru că hiperestezia provoacă irascibilitate crescută şi chiar fenomene nervoase la distanţă, palpitaţii, bradicardie etc.

Vizita făcută, la timp, la dentistul Dumneavoastră vă ajută să preveniţi asemenea probleme!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha