Hipertensiunea arterială – ucigașul tăcut al milioane de oameni

Scris de Prof. Dr. Mircea Cinteză 271 afisari
09:08:32, Luni 23 Iulie 2018
Prof. Dr. Mircea Cinteză

Prof. Dr. Mircea Cinteză

Hipertensiunea arterială este cea mai răspândită boală a omenirii. Se poate afirma că, după 65 ani, două treimi dintre oameni fac hipertensiune arterială (HTA). Această boală nu are o cauză, medicii o numesc o boală primară – este felul de a fi al rasei umane. Dar, netratată, hipertrensiunea arterială roade vasele și reduce durata de viață, provocând accidente cardiovasculare, fie ele cardiace sau cerebrale.

Problema, de-a lungul anilor a fost cum și cât de mult este necesar să scădem valorile în hipertensiunea arterial? Care este ținta terapeutică până la care trebuie scăzută tensiunea?

Prin anii 2007 - 2009, Societatea Europeană de Cardiologie și Societatea Europeană de HTA considerau că în anumite condiții la bolnavii diabetici, la bolnavii cu insuficiență renală, ținta terapeutică trebuie să fie de sub 130 mmHg maxima și 80 mmHg sau chiar mai puțin, în condițiile existenței uneia sau a ambelor  afecțiuni.

Pentru cei cu rinichii buni și fără diabet, ținta tensiunii arteriale maxime era de 140 cu 90 mmHg. În ghidul revăzut din 2013, Societatea Europeană de Cardiologie considera că pentru toți adulții,inclusiv cei exceptați înainte, ținta de tratament trebuie să fie 140 cu 90 mmHG deci, tensiunea să nu depășească aceste limite sub tratament, cu o excepție, 140 cu 85 mmHG la diabetici.

În aceiași ani, alte societăți științifice în special cele nord-americane indicau aceeași limită de 140 cu 90 mmHg ca țintă terapeutică.

Mai târziu, un studiu comandat de guvernul American în 2015, a demonstrat că scăderea tensiunii sub 120 cu 80 mmHg duce la mai puține accidente majore, adică infarct sau accident vascular cerebral și o mortalitate mai redusă decât dacă tensiunea este doar sub 140 mmHg maxima.

În urma acestui studiu s-a elaborat un ghid în anul 2017 care consideră că ținta terapeutică pentru toate categoriile de hipertensivi, mai puțin vârstnici, trebuie să fie sub 130 cu 80 mmHg, peste care se poate considera că există o formă incipientă de hipertensiune arterială. Acest ghid intră în contradicție cu alte ghiduri nord americane încă valabile, făcute de societăți medicale de prestigiu (de exemplu de medicină internă, de medicină de familie, de gerontologie și chiar de Societatea Americană de Hipertensiune Arterială,) care, în ghidul lor combinat consideră mai departe că limita sub care trebuie scăzută tensiunea arterială este doar de 140 mmHg maxima.

După părerea mea, hipertensiunea arterială trebuie să fie privită diferențiat. Una este cea a adultului tânăr și de vârstă medie, la care ținta terapeutică trebuie să fie mai mica,  chiar dacă ea oficial este doar 140 cu 90 mmHg. Alta trebuie să fie hipertesiunea arterială a omului în vârstă, peste 70 de ani, la care ținta trebuie sa fie 140 cu 90 mmHg sau  chiar numai sub 150 cu 90 mmHg, cum precizează unele ghiduri.

Dar eu cred  că aceasta poate fi tranșată prin bunul simț al medicului care îngrijește fiecare pacient în parte.  Anume, mesajul este că trebuie să scădem cât mai mult tensiunea la omul tânăr, care suportă acest lucru și să fim mai circumspecți la omul în vârstă, mai fragil.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Sumarul:
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj