Hipertensiunea arterială este „ucigaşul tăcut“

Scris de Prof. Dr. Maria Dorobanţu 981 afisari
11:42:28, Vineri 10 Februarie 2017

Hipertensiunea arterială este o problemă medicală serioasă care creşte semnificativ riscul de boli cardiace. Datorită faptului că mulţi dintre cei care suferă de hipertensiune arterială nu prezintă simptome, boala este cunoscută ca „ucigaşul tăcut“.

Statisticile arată că hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulţi la nivel mondial iar în România 2 din 3 decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare.

Doresc să menţionez că prevalenţa hipertensiunii arteriale în România nu a scăzut, cu toate eforturile făcute de medici. De ce creşte? Probabil datorită stilului de viaţă caracteristic românilor:  alimentaţie nesănătoasă, fumat, lipsa activităţii fizice.

Toate acestea determină creşterea în rândul populaţiei a obezităţii, a diabetului zaharat, a dislipidemiilor (peste 70% în unele regiuni ale ţării), care, împreună cu hipertensiunea arterială duc la creşterea prevalenţei bolilor cardiovasculare, implicit la creşterea mortalităţii.

Alarmant este faptul că obezitatea la copii şi adolescenţi este în plin avânt, şi până când nu se vor institui programe de prevenţie primară care să înceapă din copilărie cu educaţie alimentară şi mişcare fizică, nu se va reduce numărul bolnavilor de hipertensiune arterială.

Merită felicitări toţi cei care au făcut eforturi deosebite pentru implementarea legii fumatului. Tendinţa de renunţare am constatat-o în studiul Sephar III mai ales la bolnavii de hipertensiune. Hipertensiunea este, ca şi risc cardiovascular, mai bine conştientizată de către populaţie şi, într-un procent mai mare tratată dar aceasta nu înseamnă că tratamentul ţine locul celorlalte aspecte ale stilului de viaţă.

Pe de altă parte, este prima oară când se demonstrează că la nivel populaţional avem un consum de sare extrem de mare şi anume între 11.5 gr/zi şi 12,5 gr/zi când necesarul este de 6 gr/zi.

Pentru un real succes, similar de la lupta antifumat, ar fi necesară o întâlnire cu producătorii din industria alimentară cu care medicii să facă echipă, inclusiv înţelegând prin aceasta şi implicarea autorităţilor decizionale.

Aportul de sare în cantităţi peste limita necesară conduce la hipertensiune arterială.

Sigur că nu se propune ca alimentele să fie lipsite de sare, dar trebuie să se reducă cantitatea acesteia şi să fie înlocuită cu alte condimente, aşa cum s-a întâmplat în Croaţia, Cehia, ţări care au reuşit să reducă cu 30% prevalenţa hipertensiunii arteriale.

Taguri: Prof. Dr. Maria Dorobanţu hipertensiunea arterială cardiologie
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Mai 2018

Congresului SRATI 2018, Sinaia Congresului SRATI 2018, Sinaia

09 Mai 2018

In Prahova