30
None

Homeopatia și utilitatea în dermatologie

Homeopatia a fost întemeiată de medicul german Samuel Christian Hahnemann (1755-1843), bazată pe principiul că o substanţă care poate cauza o boală ar putea să o vindece la o altă doză – similia similibus curentur. Dr. Hahnemann renuţase la medicină pentru că nu putea să se împace cu multe practici ale acelei perioade, cum ar fi sangerările pentru tratamentul febrei. El a ajuns la conceptul de bază al homeopatiei prin citirea unei cărţi a faimosului chirurg Dr. William Cullen.

Prin experimentarea folosind mai multe substanțe, Hahnemann a ajuns la elaborarea unui sistem de tratament cu risc minim de efecte secundare pentru pacienți. Acest sistem numit homeopatie este practicat astăzi în foarte multe țări. În SUA, în 2007, conform statisticilor oficiale, aproximativ 33,9 miliarde de dolari au fost cheltuiți pentru terapiile complementare și alternative, printre care, terapia homeopată. Totodată, această sumă a fost cheltuită de 38,1 milioane de adulți în 354,2 milioane de vizite la cabinetele de medicină complementară.

Medicamentele homeopate, “remedii” așa cum sunt numite, sunt de origine vegetală, animală sau minerală și chimicale. Procesul de pregătire implică diluarea și dinamizarea (agitarea flaconului în scopul uniformizării), cea din urmă fiind un proces necesar pentru a conferi medicamentului homeopat eficacitatea sa. Prepararea medicamentului homeopat începe cu o soluție inițială, numită tinctura mamă. De la tinctura mamă, o parte este diluată în alte 99 părți egale de alcool și dinamizată. Această soluție este 1CH (CH=centesimal Hahnemann). Procesul este repetat, adică de la soluție 1CH o parte din 1CH este dizolvată în 99 părți alcool și din nou dinamizată, producând 2CH. Astfel, 1CH = 1/100 diluție, iar 2CH = 1/10000 diluție. Procesul se repetă, iar la aproximativ 12CH se consideră că nu mai poate fi (conform numărului lui Avogadro) nicio moleculă de substanță originară din tinctura mamă.

Dacă nu mai sunt molecule în medicamentele homeopate la diluții de 12CH, 30CH, 200CH, 1000CH (sau M/MK așa cum mai este desemnată aceasta din urmă soluție), cum ajunge medicamentul homeopat să aibă efect? Trupul uman este aproximativ 65% apă. S-a demonstrat că diluțiile înalte – numite și infinitesimale de către homeopați – sunt constituite de nanostructuri de molecule de apă, care mimează structura substanței originare, diluată în ea și emite unde electromagnetice. Aduse în contact cu corpul uman, ele ar putea emana un semnal care modifică structura apei din corpul uman, prin urmare, procesele biologice din corp, făcând astfel posibilă ameliorarea sau vindecarea bolii.

Fiecare medicament homeopat are un tablou clinic, cuprinzând simptome mentale și fizice, iar medicul homeopat încearcă să-l potrivească pe acesta cu tabloul clinic al pacientului. Aceste tablouri clinice se regăsesc în cărți specializate, numite de către homeopați Materia Medica.

Deși s-a ridicat în repetate rânduri efectul placebo de către cei sceptici în legătură cu homeopatia, trebuie spus faptul că homeopatia funcționează foarte bine la bebeluși nou-născuți, precum și la animale și plante. Este greu de crezut că bebelușii, animalele sau chiar plantele ar fi influențați de tratamentul homeopat în așa manieră încât să se poate afirma că tratamentul a fost unul de placebo.

Homeopatia cunoaște puține efecte secundare semnificative. Unul dintre cele mai cunoscute este așa-numita agravare homeopată, care este un semn al funcționării adecvate a medicamentului homeopat. Homeopatia are și dezavantajul de a fi un proces lent. Avantajele homeopatiei stau în faptul că procesul de vindecare este permanent, interesând și alte maladii decât cele pentru care s-a plâns pacientul. De pildă, pacientul poate dori un tratament pentru acnee și este vindecat și de o migrenă. Homeopatia este un sistem de tratament foarte ieftin, dar foarte eficace.

În dermatologie, medicamentele homeopate pot fi de folos în multe afecțiuni. Literatura de specialitate, prin studii observaționale și raporturi de caz arată că homeopatia este eficace în tratamentul unor afecțiuni precum dermatita atopică, eczema, acneea, psoriazisul, rozaceea, lichen striatus, melasma și dermatita herpetiformă. 

Nwabudike Lawrence Chukwudi, Medic primar, Doctor în Medicină, 
Institutul Paulescu, București și CMI dr. Nwabudike, București
chukwudi.nwabudike@live.com

Comentarii


Ioana

Buna ziua, de vreo 15 ani am o eczema cronica localizata la degetele de la maini, pielea se crapa pana la sange, e foarte inestetica si dureroasa. O tin sub control cu diverse creme farmaceutice. Se poate trata prin remedii homeopatice? va multumesc

April 21, 2016, 5:06 p.m.
0
0

Sonia Trifan

Recomand Doctor Firuti - pe mine m-a ajutat sa ma vindec de o serie de insomnii deranjante.

Sept. 14, 2016, 9:55 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha