60
None

“Îmbunătăţirea calităţii serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică prin dezvoltarea și implementarea unui program de formare"

Bucureşti, 20 iulie 2016.

Astăzi, în prezența Ambasadorului Confederației Elvețiene în România, dl Jean - Hubert LEBETși a secretarului de stat în Ministerul Sănătății dna dr Claudia Mahu a avut loc prezentarea rezultatelor proiectului “Îmbunătăţirea calităţii serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică prin dezvoltarea și implementarea unui program de formare", proiect derulat în baza Acordului-Cadru între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României.

Servicii de terapie intensivă pediatrică vor fi disponibile în cât mai multe spitale la nivel național prin formarea pediatrilor în cadrul unui program de atestat în terapie intensivă pediatrică care va fi demarat în toamnă, vor fi îmbunătățite managementul secției de terapie intensivă și  calitatea serviciilor de sănătate acordate

Proiectul ale cărui rezultate le prezentăm astăzi a venit să răspundă unei nevoi identificate la nivel național de dezvoltare a resurselor umane care să fie capabile să acorde asistență medicală de calitate copilului aflat în stare critică.“Existența acestui program de Atestat, dezvoltat în conformitate cu standardele europene în domeniu, va permite creșterea nivelului de competență a pediatrilor în domeniul Terapiei Intensive Pediatrice și va avea un impact pozitiv asupra calității serviciilor acordate de aceștiaarată dna conf dr. Tatiana Ciomârtan, Catedra de Pediatrie, UMF București.

Principalele rezultate ale proiectului sunt:

- curriculum de formare pentru “Atestatul de terapie intensivă pediatrică” cu durata de 2 ani

- peste 50 de instructori din 5 centre universitare – București, Iași, Cluj, Târgu Mureș si Timișoara pregătiți pentru implementarea programului de atestat (programe de formare de formatori)

- 27 de cursuri si peste 900 de cursanți, specialiști în terapie intensivă, pediatrie, urgență  formați în subiecte precum: noțiuni de bază în terapie intensivă, noțiuni de terapie intensivă pediatrică, terapie intensivă pentru asistenți, rolul simulării în educația în terapia intensivă pediatrică, cardiologie pediatrică, hemodinamică, ventilație invazivă, ventilație non-invazivă.

- pregătirea centrelor de formare pentru implementarea atestatului (implementarea de cursuri standardizate în diverse subiecte, dotare cu literatură de specialitate)

- organizarea în România în premieră a cursului de “Management al Departamentului de terapie intensivă” curs dezvoltat sub egida Societății Europene de Terapie Intensivă cu participarea a 7 instructori străini, formarea a 6 instructori români care vor implementa, ulterior și în țara noastră acest curs și participarea unui numar de 25 medici specialiști și rezidenți

- realizarea a peste 10 checklist-uri care vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate în secțiile de terapie intensivă.

Proiectul „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică prin dezvoltarea și implementarea unui program de formare"a avut o finanțare de 574,883 CHF din care 85 % (488,650.55 CHF) este contribuția elvețiană iar 15% (86,232.45 CHF) este contribuția Ministerului Sănătății.  Proiectul s-a derulat în baza Acordului-cadru între Consiliul Federal Elveţian, reprezentat prin Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare şi Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii. Proiectul a fost implementat de către Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), în calitate de Agenţie executivă.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha