None

Importanta medicului de familie in diagnosticarea precoce a afectiunilor oftalmologice

O importanţă deosebită în diagnosticarea şi conduita terapeutică corectă o oricărei afecţiuni o are Medicul de Familie. Pacientul, când constată o neregula în starea sa de sănătate se va adresa de cele mai multe ori medicului de familie, astfel acesta poate descoperi o mulţime de afecţiuni oftalmologice şi va recomanda pacientului să se prezinte la oftalmolog.

Încă din copilărie (grădiniţă, şcoală) pot fi descoperite de către medicul de familie afecţiuni oftalmologice importante ca viciile de refracţie, strabism, cataractă congenitală, glaucom congenital, retinoblastom, s.a.m.d.

Inflamaţiile pleoapelor ca blefarita şi salazion pot fi întâlnite frecvent la persoanele cu vicii de refracţie, unde efortul vizual este prezent în permanenţă.

Pacienţii cu hipertensiune arterială şi diabet, care sunt în permanentă legatură cu medicul de familie, trebuie să facă un consult oftalmologic anual, deoarece aceste afecţiuni cauzează modificări retiniene ce vor afecta mai devreme sau mai târziu funcţia vizuală.

Glaucomul este o afecţiune cronică, severă, care netratată corespunzător duce la pierderea vederii. Glaucomul poate apare la orice vârstă, chiar şi la copil, dar este mai frecvent la persoanele peste 40 de ani. Deasemenea, în cazul persoanelor care au mai avut în familie cazuri de glaucom riscul de apariţie al bolii este mai frecvent. Este o boală progresivă care durează toată viaţa, pentru care nu se cunoaşte încă nici un tratament care să-l poată vindeca. Cu un tratament corect vederea poate fi păstrată pentru toată viaţa. Glaucomul este o boală “vicleană”, de cele mai multe ori nu prezintă nici un semn bolnavului, astfel în momentul în care bolnavul constată sau conştientizează o înrăutăţire a vederii, de cele mai multe ori este prea târziu. Orice pierdere a vederii care s-a produs până în momentul diagnosticului şi al începerii tratamentului este ireversibilă. Singurul mod de a descoperi această afecţiune din timp, este de a efectua controale periodice. În momentul de faţă există metode moderne de a diagnosticare a glaucomului; astfel, recomandarea este ca după vârsta de 40 de ani, fiecare, să meargă la doctorul o dată pe an şi să efectueze investigaţii ca: măsurarea presiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi, examen al câmpului vizual, pahimetrie.

Cataracta este o afecţiune oftalmologică ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenţei cristalinului. Cataracta poate fi congenitală sau dobândită . Studiile arată că aproximativ 70% din persoanele de peste 60 de ani suferă de această afecţiune, există însă cazuri în care această afecţiune poate fi întâlnită şi la persoane mai tinere. În stadiile avansate, netratată, cataracta poate produce complicaţii grave. Pacientul cu cataractă trebuie îndrumat către oftalmolog imediat ce boala a fost diagnosticată şi să nu se aştepte maturizarea bolii. Facoemulsificarea cu ultrasunete şi implant de cristalin artificial foldabil este cea mai modernă şi performantă metodă de tratament chirurgical a cataractei.

Nu trebuie uitate aspectele genetice ale anumitor afecţiuni oftalmologice ce pot fi descoperite de către medicul de familie.

În concluzie,trebuie să existe o bună relaţie între pacient, medic de familie şi medicul specialist.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha