Îndreptarea dinților la copii. Prima vizită la ortodont

Scris de Dr. Emilia Milicin 232 afisari
08:37:44, Vineri 29 Iunie 2018
Dr. Emilia Milicin

Dr. Emilia Milicin

Medic primar specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială
Clinica Ortodent
021.230.9393
www.ortodent.ro
office@ortodent.ro

Este important să știți că nealinierea corectă a dinților pe cele două arcade (malocluzie sau mușcătură incorectă) produce efecte neplăcute toată viața: digestie deficitară din cauza faptului că alimentele nu sunt mestecate corect, risc crescut de paradontoză. Iar factorul estetic contează din ce în ce mai mult pe măsură ce copilul crește. În plus, anumite probleme legate de pozițiile mandibulei și maxilarului pot fi corectate ușor în copilărie, când încă nu s-a încheiat creșterea osoasă, pe când la maturitate este posibil să fie nevoie de intervenții chirurgicale. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care este important să mergeți cu copilul la ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani, atunci când încă nu au erupt toți dinții permanenți.

La această vârstă, au erupt suficienți dinți permanenți și s-a produs suficientă creștere a oaselor feței pentru a putea identifica probleme care există deja, să anticipăm probleme care pot apărea în viitor sau să liniștim îngrijorarea părinților, în cazul în care nu sunt și nu vor fi probleme.

Mulți părinți, și chiar și medici stomatologi, consideră că vizita la ortodont trebuie făcută după ce au erupt toți dinții permanenți pe arcadă. Această concepție este greșită, deoarece printr-un tratament ortopedic efectuat la timp, putem ajuta dinții să erupă într-o poziție cât mai apropiată de cea corectă. Astfel, veți fi surprinși să aflați că era mult mai simplu dacă veneați mai devreme.

Primii molari și incisivi permanenți sunt în poziția lor la vârsta de 7 ani și deja pot fi evaluate eventualele mușcături inverse sau lipsa de spații de erupție a celorlalți dinți permanenți. Obiceiurile vicioase cum ar fi suptul degetelor, poziționarea incorectă a limbii în vorbire sau în deglutiție (înghițire) pot fi ghidate sau corectate la această vârstă. De asemenea, pot fi corectate mai simplu neconcordanțele de creștere dintre maxilar și mandibulă. Cât timp maxilarul superior și cel inferior cresc, se pot folosi aparate care să stimuleze sau să ajute creșterea lor. Sunt cazuri în care, rezultatele satisfăcătoare nu se mai pot obține dacă oasele feței au terminat de crescut. Cu tratamente mai simple, făcute la timp, copilul poate fi scutit de purtarea pe o perioadă lungă de timp a bracketsilor.

Există câteva semnale care vă pot indica necesitatea unui tratament ortodontic în perioada de creștere: pierderea mai devreme sau mai târziu a dinților de lapte, dificultate în a mesteca sau a mușca, maxilare care scot sunete, mușcarea obrajilor sau a cerului gurii, sugerea degetului sau alte obiceiuri vicioase care continuă peste vârsta de 6 ani, o relație incorectă între dinții celor două arcade (dinții nu se ating deloc, cei de sus sau de jos sunt prea în față sau prea în spate), dinți și maxilare disproporționate față de restul feței, bărbie mică sau foarte proeminentă, dinții de lapte nu cresc la nivelul celor vecini, dinți tociți inegal, dinții sunt prea înghesuiți sau exces de spațiu între ei după ce au apărut caninii permanenți superiori, zâmbet rușinat când încearcă să-și ascundă dinții cu mâna sau zâmbește cu gura închisă.

Mai multe informații despre ortodonția și ortopedia dento-facială la copii puteți citi pe www.ortodent.ro.

021.230.9393, office@ortodent.ro

Str. Petofi Sandor nr. 4 Sector 1 Bucureşti

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Sumarul:
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta