Industria tutunului atacă din nou

Scris de Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălţan 282 afisari
07:46:37, Luni 23 Iulie 2018
Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălţan

Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălţan

Institutul de Pneumologie M. Nasta-București

Asistăm la o nouă ofensivă a industriei tutunului care ar trebui să fie luată în seamă și cunoscută de către pacienți, corpul medical de specialitate și medicii de familie.

Un prim element îl reprezintă anunțarea cu emfază la New York a „Fundației pentru o Lume fără Fumat” care își propune să accelereze sfârșitul fumatului în lume. Dacă ar fi să ne luăm după ce se afirmă, ideea pare minunată: fundația va sprijini cercetărea și inițiativele pentru limitarea deceselor induse în lume de fumat. De fapt, fundația are o sponsorizare anuală de aproape 80 milioane de dolari de la Philip Morris International (PMI).

Deși membri de marcă ai fundației susțin afirmații de genul: ”.....vom ajuta comunitatea de a găsi soluții pentru a părăsi țigara”, alte organizații care luptă de ani de zile pentru controlul tabagismului sunt sceptice. Astfel, OMS, ERS (Societatea Europeană de Pneumologie) au anunțat că nu vor colabora și nu vor accepta sponsorizări de la această fundație. Motivul principal este faptul că fundația are legături puternice cu industria tutunului, a căror produse au omorât milioane de oameni din întreaga lume. PMI are un istoric îndelungat de sponsorizare a unor așa zise cercetări medicale care nu au creat decât confuzie în rândul publicului și de fapt au promovat agresiv interesele tutunului și s-au opus adevăratelor proiecte de control a tabagismului. Lumea medical-academică americană propune ca PMI să stopeze reclama și manufacturarea țigărilor. De fapt și “The Framework Convention on Tobacco Control” atrage atenția că este un conflict ireconciabil intre interesele industriei tutunului și interesele politicilor de sănătate publică.

Recent “U.S. Food and Drug Administration” a propus un cadru pentru limitarea nicotinei, care constituie risc pentru sănătate, recunoașterea imperativă că nicotina este adictivă, susținând că succesul în salvarea de vieți depinde de cercetare medicală independentă și politici fără tangență cu industria tutunului. “Societatea Europeană de Pneumologie” a reacționat de asemenea, atrăgând atenția că este nevoie de o politică explicită de prohibiție a muncii de cercetare medicală sponsorizate de industria tutunului. Politica aceasta a industriei tutunului de a pretinde implicarea în cercetarea medicală este de fapt veche de peste 60 de ani și a constat în sponsorizări de activități de cercetare din care au rezultat o multitudine de mesaje confuzionale, care aveau doar misiunea de a întârzia legislația contra fumatului, real protectivă pentru fumătorul pasiv și activ.

În ultimul an, industria tutunului a cumpărat un segment dominant din piața producătorilor de țigări electronice. În aceste condiții, prin campaniile purtate, țigara electronică a devenit un miraj pentru adolescent și o poartă deschisă spre țigara convențională. Conceptul de “harm reduction” a câștigat adepți în țările scandinave. În mai multe țări precum Japonia, Coreea dar și România a explodat promovarea unor astfel de noi produse de tutun, considerate ca fiind mai sigure. Se impune în aceste condiții o regrupare a forțelor academice medicale, a cercetării medicale independente pentru a se face propuneri de completări ale cadrului legislativ care să protejeze fumătorul activ și pasiv în fața noilor provocări.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Sumarul:
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj