4
None
115

Infecţie virală sau bacteriană?

În sezonul rece, farmaciile sunt invadate de oameni care acuză o stare de „răceală”, dar din start trebuie să clarificăm că în termeni medicali răcelile se traduc prin infecţii virale, iar în cazul infecţiilor bacteriene nu este folosit corect termenul de răceală. Sigur, nu trebuie să cădem în extrema de a numi răceală toate tipurile de infecţii virale. Există infecţii virale care nu se manifestă prin simptomatologia clasică a răcelii.

Dat fiind că majoritatea oamenilor ajung la farmacie fără să consulte un medic, rolul farmacistului este esenţial în astfel de cazuri- şi vorbim aici de decizia de a îndruma sau nu pacientul către un consult medical. Printr-o discuţie, mai corect o „interogare” a pacientului, putem anticipa evoluţia bolii.

În majoritatea cazurilor, aşa numitele „răceli” în vorbirea curentă se traduc prin infecţii virale. Pornind de la premisa că antibioticele nu au sau au efecte reduse asupra viruşilor, cel mai important lucru este să interzicem automedicaţia pacienţilor cu antibiotice, care nu numai că nu au efect asupra viruşilor, dar prin perturbarea inutilă a florei bacteriene la nivel gastrointestinal pot întârzia efectiv procesul de vindecare. În plus, pot da atât efecte secundare cât şi reacţii adverse.

Sigur ar fi de preferat să ştim dacă e vorba de o infecţie virală sau bacteriană, și deşi sunt anumite repere care ne pot ajuta în această diferenţiere, trebuie să spunem că din cauza multitudinii de cazuri nu există un guideline absolut. Să nu mai vorbim de aşa numitele infecţii micotice, iar  din păcate există şi infecţii mixte, de exemplu viroze cu suprainfectare bacteriană unde medicul pentru a preveni complicaţiile poate să ia decizia corectă de a administra antibiotice în ciuda faptului că boala a debutat pe plan viral.

Infecţiile virale de obicei debutează brusc cu febră mare, iar după câteva zile febra începe să scadă. Infecţiile bacteriene dau febră de obicei mai moderată, treptat crescândă care persistă mai multe zile fără a avea tendinţa de a scade brusc. De obicei, infecţiile virale sunt însoţite de dureri musculare şi articulare, iar cele bacteriene mai puţin. Putem spune că viruşii dau mai des dureri de cap decât infecţiile bacteriene. În viroze, durerile de gât sunt de obiecei mai pronunţate. De obicei în viroze, tusea este mai pronunţată cu început de tuse seacă care pe la sfârşitul bolii se transformă în tusă productivă.

Dacă simptomele ne trimit către o infecţie bacteriană, este absolut imperios să îndrumăm bolnavul la medic, dacă însă simptomele ne sugerează o infecţie virală fără şanse de complicaţii atunci putem aborda o terapie alopată simptomatică. În opinia mea, trebuie să intervenim pentru a scădea febra doar la valori de peste 38,5 grade Celsius, pentru că scăderea febrei scade de obicei şi viteza de vindecare, demonstrat fiind că microorganismele se multiplică mai greu la temperaturi crescute ale corpului. La orice bănuială de complicaţie, trebuie să cerem consultul medical. În cazul virozelor, putem combina tratamentul alopat cu tratamente complementare, existând remedii homeopate combinate şi unice, care după părerea mea pot accelera procesul de vindecare. Şi gemoterapia are un preparat imunostimulant care conţine extrase din mai multe plante medicinale, fiind bun atât preventiv cât şi curativ.

Dacă medicul decide administrarea de antibiotice, rolul farmacistului este de a preveni cât se poate perturbarea florei intestinale. În timpul tratamentului cu antibiotice, probioticele au eficacitate redusă pentru simplul motiv că antibioticele inactivează şi probioticele introduse în organism. Aceste pro- şi pre-biotice îşi au rostul după finalizarea tratamentului antiinfecţios. În timpul tratamentului cu anibiotice, produsul de gemoterpie pe bază de nuc îşi are rostul în apărarea florei intestinale, iar acest produs are şi efect bactericid în cazul bacteriilor patogene. Este printre puţinele remedii care pot acţiona selectiv inhibând agenţii „nedoriţi” şi protejând agenţii „doriţi” ai organismului.

Farm. spec. Horváth Géza

Farmacia Horváth, Reghin

farmacia.horvath@gmail.com

Comentarii


angela

eu de la inceputul unei raceli cand nu fac febra iau trachisan, oparesc picioarele si beau vitamina c.

Jan. 24, 2017, 4:33 a.m.
0
0

Nalati Silarda

De o saptamana am inceput sa simt o rãcoare in gat asta sa intamplat duminica.Luni am inceput sa tusesc si sa ma simt putin molesita.Nu am facut febra.Doar am fost mai somnolenta.Despre ce poate fi vorba am un bebe de 5 luni .Oareteste ceva contagios.Multumesc.

Aug. 19, 2017, 2:45 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha