None

Influenta viciilor de refractie in timpul sofatului

Şofatul reprezintă una dintre acţiunile necesare zilnice ale omului modern. Atunci când sunteţi în trafic, contează foarte mult eficienţa vizuală. Chiar dacă sunteţi siguri că aveţi o vedere bună, este de preferat să aveţi o confirmare a eficienţei vizuale personale, atât pentru propria siguranţă, cât şi pentru a celorlalţi.

Mergeţi la un consult oftalmologic cel puţin o dată pe an!

Foarte mare importanţă au: vederea periferică, o bună acuitate vizuală, o percepţie corectă în profunzime şi o vedere nocturnă clară. De asemenea, este necesar ca fiecare conducător auto să aibă o coordonare vizuală adecvată, facilitatea şi promptitudinea de a îndrepta ambii ochi către acelaşi obiect şi o acomodare optimă pentru a schimba rapid şi cu dezinvoltură privirea de la un obiect îndepărtat la unul apropiat. Nu poate lipsi, în sfârşit, o percepţie corectă a culorilor.

Se estimează că 10% dintre accidentele produse din cauza excesului de viteză, a distanţei insuficiente de siguranţă, a condusului neatent şi a nerespectării semnelor de circulaţie au la origine existenţa defectelor vizuale ale subiecţilor şi pe care aceştia, deseori, chiar nu şi le cunosc.

Există defecte vizuale care pot fi neglijate şi care permit o vedere satisfăcătoare, dar care, în timpul condusului, obosesc ochii şi mintea, determinând reacţii mai lente în momentul apariţiei obstacolelor.

O mare însemnătate şi influenţă prezintă şi vârsta deoarece, odată cu trecerea anilor, cristalinul pierde din elasticitate, iar ochiului îi trebuie mai mult timp pentru a aprecia distanţele dintre obiecte. Şofând, acest viciu de refracţie poate deveni periculos, pentru că este fundamental ca distanţele să fie bine reglate în tot câmpul vizual. În plus, îmbătrânind, pupilei îi trebuie mai mult timp să se micşoreze şi să se dilate în funcţie de cantitatea de lumină primită. Acesta este un factor care poate periclita condusul maşinii; să ne gândim, de exemplu, la o stradă cu tuneluri, în care trecerea de la lumină la întuneric este continuă şi foarte rapidă.

Noaptea, chiar şi cei care au o vedere perfectă trebuie să fie foarte atenţi. Ochiul uman este construit pentru a vedea bine chiar şi în întuneric Aşa cum am mai menţionat, pupila se dilată şi se micşorează în funcţie de cantitatea de lumină primită, adică se dilată atunci când captează o cantitate mai mare de lumină, iar în aceste condiţii, dacă o fâşie de lumină imprevizibilă pătrunde, provoacă orbire pe moment. Farurile orbitoare ale unei maşini care vine din direcţia opusă de mers provoacă instantaneu o senzaţie de orbire care încetează doar după câteva secunde, iar pentru persoanele trecute de 40 ani această senzaţie se produce mai frecvent şi durează mai mult.

Pentru o bună vedere în timpul şofatului, trebuie ţinut cont de:

  • vederea periferică (foarte importantă la depăşiri),
  • o bună acuitate vizuală şi o percepţie corectă a imaginilor şi culorilor,
  • o vedere nocturnă clară.

Aşadar, este indispensabil ca, o dată pe an, cel puţin, să vă supuneţi unui consult oftalmologic, pentru a vă putea corecta apoi eventualele defecte de vedere cu ajutorul ochelarilor, conform necesităţilor vizuale proprii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha