Instrumentele electronice în medicină

Scris de Calin Marcusanu 1264 afisari
13:51:07, Miercuri 06 Iulie 2016
Calin Marcusanu

Calin Marcusanu

Director General FIN WATCH

calin.marcusanu@finwatch.ro
0753.074.960
021.321.61.23

Era digitală în care trăim şi globalizarea îşi pun amprenta bineînţeles şi asupra serviciilor medicale.

Sunt deja create diferite instrumente electronice care ajută medicul, de exemplu în diagnosticarea pacientului, instrumente care furnizează medicului cele mai probabile patologii corespunzător semnelor clinice şi paraclinice ale bolnavului. La fel, alte aplicaţii, de asemenea disponibile gratuit pe net, sunt create pentru a semnala eventuale incompatibilităţi ale diferitelor medicamente prescrise în cadrul unor tratamente complexe.

Specializarea tot mai accentuată a medicilor îi ajută să cunoască mai în profunzime o anumită parte a corpului uman sau anumite procese bio care se desfăşoară în acesta dar, pe de altă parte, medicul specializat poate pierde din vedere ansamblul, „vede copacul dar nu mai vede toată pădurea”.

De aceea s-au înmulţit reuniunile medicale multidisciplinare şi dau ca exemplu Conferinţa Interdiab, la care au participat diabetologi, nefrologi şi cardiologi, tema constituind-o în principal problemele cardiace la bolnavii de diabet. De asemenea, este ştiut că la intervenţii chirugicale complexe participă o echipă multidisciplinară, compusă din chirurgi de diferite specializări precum şi medici din specialităţi medicale.

O problemă demult semnalată o constituie bolile rare, pentru care lipsa cazuisticii şi a cunoştinţelor necesare îi face pe medici uneori nici măcar să nu poată pune un diagnostic cu acurateţe. De aceea, medicii strâng rândurile şi se crează Reţele Europene de Referinţă pentru boli rare, cu sprijinul financiar dat de lansarea unor „Call-uri”.

Condiţia de eligibilitate pentru fiecare boală rară este ca numărul minim de unităţi medicale fondatoare să fie de minim 10, ele trebuind să provină din minim 8 ţări diferite. La aceste reţele pot adera orice unităţi medicale interesate. De la noi un număr de 32 de unităţi au trimis deja cereri de afiliere, preponderent din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Craiova, Oradea.

Taguri: calin marcusanu editorial, saptamana medicala, site
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta