47
None

LASERUL în oftalmologie

LASER-ul (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) exercită asupra ţesuturilor vii efecte termice, fotochimice şi mecanice.

Oftalmologia reprezintă primul domeniu în care s-a cercetat utilizarea în scopuri terapeutice a LASER-ului (amplificarea luminii prin stimularea emisiei de radiaţii). Şi tot în oftalmologie este din ce în ce mai folosit în tratarea unor afecţiuni sau în prevenirea unor complicaţii precum şi în intervenţii cu rol estetic.

Retinopatia diabetică

Cea mai importantă indicaţie o reprezintă retinopatia diabetică, complicaţie gravă a diabetului zaharat necontrolat, care constă în subţierea vaselor de sânge de la nivelul retinei cu ruperea acestora şi sângerare. În cadrul acestei afecţiuni există două situaţii în care se foloseşte cu succes LASER-ul: edemul macular (acumularea de lichid la nivelul zonei cu acuitate vizuală maximă a retinei) care este refractar la tratament medicamentos, şi retinopatia proliferativă în care se formează noi vase de sânge, foarte fragile, cu risc mare de sângerare şi dezlipire de retină. În ambele situaţii performanţa acestei intervenţii LASER nu constă în îmbunătăţirea vederii ci în prevenirea evoluţiei spre orbire.

Viciile de refracţie

Cel mai frecvent însă LASER-ul este folosit în corectarea viciilor de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism). Miopia se poate reduce cu mare exactitate până la 6-7 dioptrii, hipermetropia până la 3-4 dioptrii, iar astigmatismul maxim 3 dioptrii. În acest scop există mai multe tipuri de intervenţie LASER folosite în mod curent şi anume:

• LASEK

• LASIK

• PRK

Toate cele trei intervenţii prezentate se realizează în ambulator cu anestezie topică (picături în ochi).

Pregătirea preoperatorie implică un consult oftalmologic complet şi măsurători specifice ale corneei. Purtătorii de lentile de contact întrerup portul lor cu 1-2 săptămâni înainte de operaţie. Cei care doresc această intervenţie trebuie să aibă peste 20 de ani (atunci se stabilizează dioptriile), să nu aibă alte afecţiuni oculare sau sistemice (precum diabet zaharat, boli autoimune, boli de colagen, reumatism articular acut, neoplazii etc.), şi să fie informaţi asupra beneficiilor şi riscurilor.

Retinopatia de prematuritate

Altă indicaţie majoră o reprezintă retinopatia de prematuritate care constă în formarea de neovase retiniene la prematurii cu greutate mică. Aplicat în fazele iniţiale ale afecţiunii (în prima lună de viaţă) sub anestezie generală, LASER-ul previne progresia retinopatiei care poate duce la orbire.

Glaucomul

LASER-ul se mai utilizează în glaucom, când tratamentul medicamentos nu mai controlează boala, în scopul reducerii pe o perioadă limitată de timp a presiunii intraoculare.

Ca procedee se pot enumera:

• trabeculoplastia LASER,

• indicată în glaucom cu unghi deschis,

• iridotomia LASER,

• recomandată la glaucom cu unghi închis.

Degenerescenţa maculară senilă

În degenerescenţa maculară senilă (legată de vârstă), care în ţările dezvoltate reprezintă principala cauză de orbire legată de speranţa crescută de viaţă, se poate stabiliza vederea cu ajutorul intervenţiei LASER asociată cu o substanţă care se introduce la locul leziunii –injecţie intravitreană cu Avastin sau Triamcinolon.

O altă situaţie mai rară în care LASER-ul e folosit cu succes şi rezultate imediate este o complicaţie aparută după operaţia de cataractă (opacifierea capsulei posterioare), aşa numita cataractă secundară, ca reacţia organismului la implant-cristalin artificial.

În scop profilactic LASER-ul se utilizează în tratamentul adjuvant al unor tumori intraoculare sau în profilaxia dezlipirii de retină (când la unul din ochi s-a produs dezlipirea de retină, LASER-ul se aplică la celălalt ochi, dacă acesta este expus aceloraşi factori de risc).

LASER-ul şi-a dovedit importanţa terapeutică fiind un instrument foarte util pentru medicul oftalmolog,  însă nu trebuie ignorate nici limitele, riscurile şi complicaţiile acestei metode. Dr. Grigorios Triantafyllidis

Medic specialist oftalmolog

Clinica de oftalmologie

www.amaoptimex.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha