58
None

Laparoscopia poate necesita un program fizical?

Laparoscopia este o procedura chirurgicala ce foloseste un tub subtire (laparoscop) care este introdus în abdomen printr-o incizie de aproximativ 2 cm efectuată la nivelul peretelui abdominal şi care este folosită pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne.

Laparoscopia este indicată pentru diagnosticul unor afecțiuni precum chisturile, aderentele, fibroamele și infecțiile. Cu laparoscopul pot fi recoltate și probe de țesut pentru biopsie. De asemenea, laparoscopului îi pot fi atașate și alte instrumente, precum foarfecele chirurgical, forceps, laser, se poate monta un tub de dren, pe aceeași incizie sau alta. în timpul laparoscopiei se mai pot efectua și alte proceduri chirurgicale, precum: evaluarea și/sau indepartarea unor aderențe sau tumori de la nivelul abdomenului sau pelvisului, a unor posibile metastaze, cura unei hernii hiatale sau inghinale, efectuarea ligaturii tubare, indepărtarea unor organe precum uterul, ovarele, splina, vezica biliară (colecistectomia laparoscopica) sau apendicele (apendicectomia laparoscopica), în extenso, mai poate fi realizata și îndepartarea parțială a colonului, de asemenea, se face și diagnosticarea și tratarea bolii inflamatorii pelvine, a unei sarcini ectopice sau a endometriozei sau diagnosticul unor afecțiuni ce fac dificilă apariția unei sarcini, precum chisturile, aderenţele, fibroamele și infecțiile, caz în care laparoscopia se efectuează dupa ce testele preliminarii pentru infertilitate au fost neconcludente.

Laparoscopia elimină necesitatea unei operații extensive (laparotomie) ce ar necesita o incizie mare a abdomenului. Laparoscopia implica riscuri mai mici, este mai puţin costisitoare şi nu necesită spitalizare. Se utilizează anestezia generală, însă pot fi folosite şi alte tipuri de anestezii, precum rahianestezia. Laparoscopia este efectuată de către un medic chirurg sau de catre un medic ginecolog.

Durata intervenţiei

Laparoscopia durează în medie 30 – 90 de minute, în funcţie procedura, dar poate dura mai mult dacă se descopera o anumită afectiune care necesită şi tratament chirurgical. Dacă nu există alte indicaţii, pacientul işi poate relua activitatea zilnică după o zi, dar trebuie să evite activitaţile solicitante sau efortul fizic intens pentru aproximativ o săptămână. De reţinut că există câteva afecţiuni care contraindică efectuarea unei laparoscopii, precum: cancer abdominal, hernie abdominala şi interventiile chirurgicale abdominale în antecedente.

Hidrolaparoscopia transvaginală

Mai exista şi o alta procedura, care înlocuieşte laparoscopia, denumită culdoscopie sau hidrolaparoscopie transvaginală (se practică o incizie la nivelul peretelui vaginal prin care se introduce laparoscopul) ce asigură o vizualizare mai bună a organelor genitale interne feminine.

Programul fizical, prin aplicarea procedurilor medicinii fizicale, este necesar în condiţiile în care pacientul necesită o pregatire prealabilă a condiţiei sale fizice, în sensul recondiţionării sale către nivelul efortului presupus de activitatile zilnice, profesionale, sociale şi familiale. De asemenea, sindromul algic şi disfunctional cu localizare abdomino-pelvina, datorat patologiei prezentate de pacient poate fi ameliorat prin unde scurte, ultrasunete cu efect miorelaxant sau electroterapie antalgica, cât şi laserterapie, aplicata în scop antiinflamator. Programele de kinetoterapie sunt utile post interventie laparoscopica în scopul scaderii ponderale, tonifierii peretului abdominal şi al planseului pelvin. Având în vedere faptul că majoritatea indicaţiilor către laparoscopie reprezintă afecţiuni instalate şi ca urmare a unui stil de viaţă defectuos, este necesară implementarea unui regim igieno-dietetic, care să cuprindă şi un program de exerciţii fizice sau activitate sportivă efectuată cu rigurozitate, în mod sistematic. Ne referim la înot, gimnastică acvatică, drumeţii, plimbări efectuate în pas alert, nu neapărat jogging, exerciţii efectuate la o sală de sport sau la domiciliu, cu o frecvenţă de trei şedinte săptămânal.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha