Leşinul

Scris de Sursa: Clinica Paltinul, Sibiu 1966 afisari
12:50:46, Marti 08 Martie 2016

Sincopa este o pierdere temporară a conştiinţei şi a tonusului muscular cauzată de alimentarea insuficientă de sânge la creier. Sincopa este mai bine cunoscută sub numele de leşin.

Motivul comun din spatele fiecărui episod de sincopă sau leşin este o lipsă temporară în aprovizionarea creierului cu sânge oxigenat. Cu toate acestea, şi alte probleme pot cauza o scădere a fluxului de sânge la creier.

Tipuri de sincopă

Sincopa vasovagală

Este cel mai frecvent tip de sincopă. O varietate de situaţii stimulează nervul vag, ceea ce duce la o încetinire a ritmului cardiac şi dilatare a vaselor de sânge. Cu un ritm cardiac lent şi dilatarea vaselor de sânge, mai puţin sânge ajunge la creier şi apare leşinul. Durerea şi stresul emoţional pot declanşa sincopa vasovagală la persoanele sensibile.

Hipotensiune arterială ortostatică

O altă cauză de sincopă este hipotensiunea arterială ortostatică. Aceasta este o scădere a tensiunii arteriale care apare atunci când o persoană a fost în picioare pentru un timp sau la schimbări de poziţie din şezut / culcat în picioare. Sângele tinde să se acumuleze în picioare, împiedicând astfel o cantitate normală de sânge să fie returnată la inima şi să plece de la inimă înspre corp. O scădere momentană a fluxului de sânge la creier se produce şi astfel persoana lesină.

Unii copii au anomalii ale structurilor inimii care pot provoca episoade de leşin. Defecte cardiace care cauzează “obstrucţii” poate produce leşin deoarece se restricţionează fluxul de sânge ce iese din ventriculul stâng. Stenoza aortică şi cardiomiopatia hipertrofică diminuează fluxul de sânge din ventriculul stâng prin aortă, iar copiii cu aceste probleme pot face sincopă.

Ritmuri neregulate sau rapide ale inimii pot declanşa de asemenea sincopă. Atunci când inima bate rapid sau neregulat, ventriculele au mai puţin timp pentru a se umple cu sânge, neavând timp pentru a pompa sângele rămas în interiorul lor către plămâni sau în restul corpului. Nu la fel de mult sânge părăseşte inima cu aceste ritmuri anormale, iar organismul reacţionează la aportul scăzut de sânge oxigenat la creier prin leşin.

Cu toate acestea, o altă cauză a sincopei poate fi o inflamaţie a muşchiului inimii cunoscută sub numele de miocardită. Muşchiul inimii devine slăbit şi nu este în măsură să pompeze o cantitate normală de sânge în corp. Organismul reacţioneaza prin leşin la scăderea fluxului de sânge la creier.

Alte situaţii sau boli care pot determina sincopa include:

traumatisme la cap, epilepsie, atac cerebral, probleme ale urechii interne, deshidratare, hipoglicemie.

Fiecare copil poate avea simptome diferite. Simptomele de sincopă pot semăna cu alte condiţii sau probleme medicale. Consultaţi medicul pentru un diagnostic exact.

Unii copii vor experimenta presincope, cţnd au sentimentul că sunt pe cale să leşine. Copilul poate fi în măsură să vă spună că este pe cale să leşine, simte că se învârte camera sau se simte ameţit. Aceste senzaţii apar de obicei imediat înainte de leşin.

Sursa: Clinica Paltinul, Sibiu

clinicapaltinul.ro

Taguri: lesinul sincopa sincopa vasovagală Hipotensiune arterială ortostatică Clinica Paltinul, Sibiu
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici