61
None

Lipsa unui dinte – posibilităţi de tratament

Primii dinţi care aparţin dentiţiei definitive apar în cavitatea orală  în jurul vârstei de şase ani. Primul molar (măsea) definitiv joacă, de regulă, un rol foarte important în menţinerea unei masticaţii normale şi este, de obicei, primul dinte pe care adultul îl pierde. Motivele pierderii acestuia sunt numeroase. Apărând în cavitatea orală  la o vârsta fragedă, copilul nu conştientizează importanţa păstrării unei igiene orale adecvate şi atunci măseluţa respectivă este prima afectată de leziuni carioase.

Foarte frecvent, pacienţii adulţi ajung să aibă aceste masele devitalizate (fără nerv) îmbrăcate cu diferite tipuri de coroane din cauza distrucţiilor suferite în urma cariilor profunde. Studiile în domeniu arată că, de obicei, durata medie de existenţă a coroanelor dentare este de aproximativ 10,3 ani. Coroanele se pierd în urma eşecurilor tratamentelor endodontice (îndepărtarea nervului), caz în care, pentru remedierea problemelor, este de obicei necesară îndepărtarea coroanei, sau ca urmare a fracturării materialului din care sunt confecţionate fie din cauza descementării (dezlipirii) de pe dintele pe care îl îmbracă. O altă cauză este fracturarea dintelui care este îmbrăcat de coroană. În toate aceste situaţii când coroana este compromisă, dacă starea dintelui rămas nu permite refacerea tratamentului şi a coroanei, medicul stomatolog va recomanda extracţia dentară.

După extracţie, va trebui să ne adresăm cât mai repede medicului stomatolog pentru a înlocui, într-un fel sau altul, dintele pierdut. În urma extracţiei sunt afectate serios fizionomia, masticaţia, mirosul respiraţiei (pentru că în acel spaţiu rămas în urma extracţiei vor stagna mereu resturi alimentare care vor intra în putrefacţie), vorbitul şi toţi ceilalţi dinţi din cavitatea orală  pentru ca dinţii ramaşi încep să migreze, adică să se deplaseze. Deşi aparent banală, o simplă extracţie poate duce la probleme foarte mari de sănătate orală .

În cazul pierderii unui dinte avem la îndemână mai multe soluţii:

PUNTEA DENTARĂ

- constă în realizarea unei lucrări asemănătoare unui pod care se sprijină pe dinţii vecini extracţiei.

Avantajul acestei soluţiieste faptul că se poate fi realizată de orice medic stomatolog care are o experienţă minimă. Asta nu înseamnă că nu există diferenţe majore între punţile dentare, în funcţie de clinica în care au fost realizate, de medicul care a pregătit dinţii de sub lucrare şi de materialele din care au fost confecţionate.

Dezavantajul major al acestei soluţii este că, pentru obţinerea punţii, este necesară şlefuirea şi îmbrăcarea dinţilor de lângă extracţie. De cele mai multe ori, această procedură este însoţită şi de îndepărtarea nervului celor doi dinţi pe care se sprijină puntea.De aceea, această soluţie este indicată pentru pacienţi mai ales atunci când dinţii de lângă extracţie sunt destul de afectaţi de procese carioase mari, care oricum ar duce la îmbrăcare, folosindu-se coroane dentare. Un alt dezavantaj este acela că periajul dentar nu este suficient pentru igienizarea punţilor dentare, deoarece sub acestea rămân, de obicei, resturi alimentare care pot fi îndepărtate doar cu duşul bucal sau super floss (o aţă dentară specială destinată igienizării lucrărilor)

IMPLANTUL DENTAR

După ce, ani de-a rândul, pacienţii au fost sfătuiţi de stomatologi să-şi îmbrace dinţii adiacenţi extracţiei, deoarece, în cazul lipsei unui dinte, cea mai bună soluţie era puntea dentară, în ultimii ani, au devenit tot mai populare şi la noi implanturile dentare. Implanturile dentare reprezintă cea mai bună soluţie în cazul lipsei unui dinte. Implanturile sunt folosite în ţările dezvoltate de peste treizeci de ani şi, astfel, utilizarea acestora nu mai ridică niciun semn de întrebare în rândul medicilor implantologi.

Acestea nu sunt altceva decât nişte şuruburi din titan sau zirconiu, care sunt inserate, în cadrul unei intervenţii chirurgicale complexe, dar totuşi foarte simple pentru pacient. atunci când cel care efectuează procedura este un medic implantolog experimentat.

Implantul este inserat în locul rădăcinii dentare care a fost extrasă. De regulă, intervenţia chirurgicală pentru inserarea unui implant durează 30 de minute şi, datorită anesteziei locale, pacientul nu suferă nicio durere în timpul intervenţiei. Deşi foarte mulţi pacienţi se tem de implanturi, frica acestora nu este justificată. Procedura de inserţie a implantului dentar este mult mai puţin traumatică decât extracţia unui dinte. După intervenţie, pacientului i se administrează antibiotice şi antialgice şi astfel nu apare nicio durere.

În comparaţie cu punţile dentare, în afară de faptul că, pentru realizarea acestora, era necesară îmbrăcarea a doi dinţi sănătoşi, care de foarte multe ori nu aveau nicio carie, tratamentul în sine de pregătire a dinţilor care urmau a fi îmbrăcaţi dura mult mai mult decât timpul necesar inserţiei unui implant. De implantul dentar este fixată o piesă numită bont dentar. Acesta este îmbrăcat cu o coroană fizionomică din porţelan sau zirconiu şi, astfel, dintele de pe implant va arăta identic cu cel pe care l-am pierdut.

Inserţia implantuluieste indicat să fie realizată cât mai curând după extracţie, de foarte multe ori medicul indicând ca procedura să fie realizată în aceeaşi şedinţă cu extracţia, deoarece, imediat după extracţie, osul în care a fost implantată rădăcina fostului dinte începe să se resoarbă, dinţii vecini încep să se deplaseze.

Uneori, în cazul pacienţilor care vor să-şi rezolve problemele dentare la mulţi ani după pierderea dinţilor, se poate ca medicul stomatolog să le recomande mai întâi purtarea unor aparate dentare pentru îndreptarea dinţilor care au migrat sau operaţii chirurgicale care cresc volumul de os (adiţii de os, sinus lifting) şi abia apoi este introdus implantul dentar. De aceea, este bine să întrebam medicul stomatolog despre opţiunile înlocuirii dintelui pierdut cât mai curând după extracţie sau chiar înainte de aceasta.

Cine efectuează operaţia de inserţie a implantului dentar? În urma recomandării medicului dumneavoastră stomatolog generalist, vă puteţi adresa unui medic stomatolog specializat în implantologie.

Dr. Raul Paraschivescu, Medic Stomatologie Generală

Competenţă Implantologie/Chirurgie BMF

Velvet Dental Clinics

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha