62
None

Litotriţia laser

Litiaza urinară afectează un procent de până la 3% din populaţia adultă constituindu-se într-o problemă de sănătate publică. În ultima decadă, o multitudine de inovaţii ale tehnicilor medicale au dus la terapii minim invazive pentru rezolvarea acestor cazuri.

Litotriția laser este una dintre ultimile adiții în planul tehnicilor urologice adresate litiazei aparatului urinar, de la calculii vezicali până la cei ureterali și mai ales renali.

Laserul Holmium YAG este un laser al cărui mediu activ este un cristal de yttrium, aluminium și garnet (YAG) impurificat cu holmium – un element chimic rar. Lungimea de undă a acestui laser este în spectrul infraroșu și anume de 2140 nm. Acest lucru este de o importanță crucială în exploatarea medicală a laserului întrucât este foarte bine absorbit de apă, energia sa practic se disipează într-un mediu lichid la mai mult de 0.5 mm distanță.

Întrucât este un laser pulsat, emisia de energie nu este continuă ci are o periodicitate de 350 microsecunde este ideal pentru dezintegrarea calculilor. Studii in vitro au confirmat ca laserul HoYAG este capabil să fragmenteze toate tipurile de uroliți. Trauma provocată țesuturilor adiacente este minimă sau inexistentă.

Mecanismul de dezintegrare a calculilor este unul numit photo-thermal și se bazează pe faptul că emisia de laser creează o expansiune rapidă a conținutului de apă din interiorul calculului dezintegrând-ul astfel. Întrucât așa cum am menționat anterior, acest laser este unul pulsat (non continuu) acțiunea repetată duce la fragmentarea până și a celor mai duri calculi întâlniți în tractul urinar.

Energia laser este transmisă printr-o fibra optică (quartz) ce este plasată în contact direct cu calculul. Efectul maxim este obținut în fața fibrei optice. În timpul pulsului energiei laser se formează o bulă microscopică de aer care permite energiei laser să traverseze mediul lichidian și să transmită energia calculului. Această „departajare” a apei a fost numită și „efectul Moise”.

Deoarece fragmentarea calculilor se datorează efectului photo-termic, compoziția chimică a fragmentelor rezultate poate diferi de structura inițială a calculului. Litotriția laser poate duce la formarea următorilor compuși adiționali:

Oxalat monohidrat de calciu – carbonat de calciu

Struvit – carbonat de amoniu și carbonat de magneziu

Cystină – cysteină și sulf

Acid uric – cianați

Studii pe animale au arătat ca fragmentarea unor calculi mari de urați cu laser HoYAG, nu determină o toxicitate clinică la cianați.

Tehnica folosită pentru fragmentarea calculilor este de a pune în contact fibra laser cu aceștia. Contactul dintre fibră și calcul sau țesut este necesar pentru tăiere sau fragmentare. Coagularea vaselor cu laserul holmium se obține declanșând emisia la o distanță de 0.2-0.4 mm. Peste această distanță, laserul HoYAG este disipat în mediu lichidian și nu se obține nici un efect.

Setările inițiale pot fi de 0.7-0.8 Jouli și o frecvență de 8-10 Hertzi. Dacă calculul este mai dur se poate crește intensitatea. Pentru litiaza ureterală se poate folosi și sonda Dormia, pentru a bloca calculul. În aceste cazuri însă, este nevoie de o atenție crescută, întrucât dacă laserul este acționat pe firul de metal al coșulețului sondei, acesta se poate rupe, făcând extragerea mai dificilă.

În cadrul Centrului de Urologie Laser din Timișoara am fragmentat cu succes calculi vezicali ce ar fi necesitat chirurgia deschisă datorită mărimii acestora. De asemenea am reușit (în premieră națională) fragmentarea unui calcul obstructiv de cca 1 cm în ureterul terminal al unei paciente gravidă în trimestrul al treilea. Considerăm litotriția laser ca fiind o metodă extraordinar de eficientă și sigură în tratamentul litiazei tractului urinar, indiferent de localizare.  

Comentarii


Marius

Am avut neplacerea de a avea 2 calculi renali de 10mm fiecare. Am efectuat o litotritie cu laser Holmium cu 12 zile in urma. Am purtat de asemenea o sonda Cook dupa operatie timp de 7 zile. Este normal sa elimin alte pietricele dupa asta? Sau sunt doar resturi din cei ce au fost sparti? Multumesc anticipat pentru raspuns.

June 4, 2013, 6:42 p.m.
2
0

MARCELA FURTUNĂ

BINE V-AM GĂSIT! Mă numesc MARCELA FURTUNĂ, am 64 de ani şi sunt pensionar din Bucureşti.\r\nDacă sunt diabetic insulino-dependent, pot beneficia de o intervenţie de acest gen? Întreb acest lucru pentru că am litiază renală şi am uneori nişte dureri teribile care mă destabilizează total; Mi s-a recomandat să fac "operaţie", dar mi-a fost teamă. Dacă răspunsul la întrebarea mea este DA!, vă rog să-mi spuneţi care ar fi preţul? Vă mulţumesc, MARCELA FURTUNĂ

May 30, 2014, 2:32 a.m.
5
0

vladar ludovic

Buna ziua.Sotia a facut tratament 2 luni cu lthoren-fara rezultat medicul a recomendat sa ne adersa la o clinica p[t.litotritie-adica bombardarea oetrelor.Cum trb.sa procedam sa jungem la dvs.programare? si tariful pt.interventia chirugicala,eventual si internare.Va multumesc

July 6, 2016, 8:19 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha