Malformațiile congenitale cardiace și impactul asupra familiei

Scris de Conf. Dr. Angela Butnariu 254 afisari
08:12:50, Luni 23 Iulie 2018
Conf. Dr. Angela Butnariu

Conf. Dr. Angela Butnariu

Cabinet Medical "Butnariu" Cluj-Napoca
UMF "Iuliu Ha[ieganu" Cluj-Napoca
angela_butnariu@yahoo.com
Tel: 0727 864 866

Malformațiile cardiace congenitale domină copios patologia cardio-vasculară a copilului și adultului tănâr și reprezintă o piatră de încercare diagnostică și terapeutică pentru multe categorii de specialiști. Obstetricianul  trebuie să identifice încă din perioada fetală eventualele anomalii structurale cardiace și să acorde, la naștere, asistență privilegiată copilului diagnosticat cu malformație cardiacă congenitală. Neonatologul preia un copil cu suspiciunea de cardiopatie congenitală și trebuie să discearnă între ce reprezintă urgență cardio-vasculară neonatală și ce anume se poate temporiza. Este rândul pediatrului, eventual al pediatrului cardiolog care trebuie să precizeze, împreună cu un ecocardiografist bun, antrenat în diagnosticul malformațiilor congenitale cardiovasculare, diagnosticul de certitudine al anomaliei cardiace structurale și atitudinea terapeutică de urmat. Evident, fiind vorba despre anomalii structurale ale cordului, majoritatea trebuie, la momentul optim, referite unui serviciu de chirurgie cardiovasculară pediatrică pentru corecția chirurgicală a malformației.

Dar, existenţa unei malformatii cardiace congenitale presupune probleme psihologice, emoţionale şi de adaptare atât din partea copilului cât şi a familiei acestuia..

Cu toate că  în ultimii ani a crescut interesul pentru problemele psihologice ale copilului afectat de o boală  cardiacă, puţine studii se axează pe problemele familiei.

Sunt identificate o serie de probleme care au fost grupate în cinci categorii și anume:

• probleme legate de diagnostic cum ar fi diagnosticul tardiv,

• informațiile insuficiente sau comunicarea inadecvată a acestora,

• probleme legate de intervenția chirurgicală de la planificarea ei până la lipsa suportului psihologic din timpul acesteia,

• implicațiile sociale cu restricțiile de activitate și dificultățile de integrare socială a acestor copii

• problemele economice

• Strategiile de coping întâlnite la familiile cu malformații cardiace congenitale au fost, de cele mai multe ori, ineficiente: negarea, minimizarea, depresia, anxietatea, izolarea socială.

• Dar există și strategii adaptative: căutarea informațiilor și a suportului social, implicarea activă, credința și speranța că totul va fi bine.

• Malformațiile cardiace congenitale au un impact psihologic puternic asupra familiei cât și un impact social. Gradul redus de școlarizare al mamei se corelează cu reacții inadecvate vis-a-vis de problema familiei cu cardiopatie congenitală.

• Se impune elaborarea unui plan de intervenție în cazul tuturor familiilor implicate, pentru a putea susține și recupera mai bine copilul purtător al unei maladii congenitale de cord.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Sumarul:
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj