None

Manipularile

Din cele mai vechi timpuri, în diferite suferinţe ale aparatului musculoarticular s-au folosit manipulările coloanei vertebrale şi ale membrelor. Folosirea acestor tehnici este cunoscută sub denumirea de metodă “osteopatică” sau “chiropraxie”, în multe ţări fiind practicată chiar de persoane din afara corpului medical, iar în alte ţări fiind interzisă.

Manipularea înseamnă mobilizarea forţată a elementelor unei articulaţii peste jocul voluntar, atât cât este anatomic permis. Segmentul respectiv trebuie mai întâi poziţionat, cu musculatura perfect relaxată, astfel încât să permită mişcarea pasivă efectuată de kinetoterapeut, până la limita maximă, pe acea direcţie de mişcare. În acest moment ţesuturile respective sunt “puse în tensiune“, iar kinetoterapeutul execută o mişcare bruscă, unică, forţată, care este manipularea propriu-zisă.

Regulile de bază care trebuie să fie respectate sunt:

- să nu fie o manevră dureroasă,

- să utilizeze direcţia de mobilizare în sens opus direcţiei blocate şi dureroase (« mişcarea contrară »).

Înainte de manipulare trebuie testate toate direcţiile de mişcare ale segmentului interesat. Un segment care are toate direcţiile de mişcare blocate şi dureroase nu se manipulează. Manipularea se face scurt şi cu fermitate. Sunt necesare două până la şase şedinţe în funcţie de caz. Se recomandă două şedinţe pe săptămână, dar se pot face şi zilnic.

Ca reacţii adverse pot apărea:

- curbaturile: după prima şedinţă dispar spontan sau la administrarea unei aspirine;

- accentuarea durerilor, la 6-10 ore după şedinţă. Intervalul acesta liber este foarte important, pentru că, dacă accentuarea durerii se produce imediat după manipulare, este o dovadă că manevra a fost greşit efectuată.

Atât în prima, cât şi în cea de-a doua situaţie, nu se mai pot face manipulări, decât după remiterea completă a curbaturii, respectiv durerii.

- tulburări vegetative: transpiraţii, palpitaţii, greaţă, vărsături etc.

Indicaţiile manipulării: lombalgii acute sau cronice, dorsalgii acute sau cronice, lombosciatică, nevralgie de crural, cervicalgii acute sau cronice, nevralgia cervicobrahială.

Contraindicatii: afecţiunile inflamatorii ale coloanei vertebrale, cât şi cele infecţioase sau tumorale, osteoporoza avansată, artroza avansată hiperostozantă.

Accidente posibile 

În general, sunt rare, putând fi cauzate de o eroare de diagnostic sau de manevrele intempestive, mai ales la nivelul coloanei cervicale: deces prin accident vascular trombotic, tetraplegie, paraplegie, hemoragii meningiene, fracturi vertebrale, paralizii de sciatic sau plex cervicobrahial, surditate brusc instalată.

Dr. Carmen Logofătu, medic specialist Recuperare Medicala

Comentarii


Fizioterapeut

Atentie doamna Dr., atentie cu manipularile (in special cele vertebrale)! Daca nu ati aflat pana azi, aceste tratamente pot fi efectuate LEGAL doar de catre personalul medical auzorizat si SPECIALIZAT IN OSTEOPATIE sau CHIROPRAXIE (studii post-universitare care dureaza minim 6 ani!!!). Daca ati pomenit de figura profesionala kinetoterapeut - profesie non-sanitara, care dupa dvs. ar fi autorizat sa practice aceste tratamente, inseamna ca sunteti destul de inconstienta... nu aveti minime cunostinte despre adevarata definitie a actului medical si a personalului medico-sanitar. Intr-o tara in care Osteopatia nu este recunoscuta, cursurile sunt doar niste imitatii de cateva luni de zile (uneori saptamani), la care pot participa drujbisti, antrenori de fotbal, medici, vanatori... etc. In Romania nu exista o adresabilitate clara a acestor cursuri cu obiectivul formarii personalului medico-sanitar,dupa cum ne obliga Directivele Europene (in cazul in care dvs. ati auzit despre asa ceva). Incurajarea improvizatiilor si a practicarii actului medical in mod abuziv, va face la fel de vinovata. Daca ati auzit de cazurile de tetraplegie - consecinte ale actului medical abuziv si inca mai sustineti aceste manevre improvizate efectuate de catre absolventi ai facultatii de educatie fizica, sunteti raspunzatoare de daunele provocate pacientilor! Va rog sa studiati bine situatia sistemului sanitar din Romania inainte sa autorizati postasul sa efectueze tratamente de ortodontie! O sa depun o plangere la Colegiul Medicilor din zona dvs. Un fizioterapeut.

Aug. 23, 2012, 8:24 a.m.
4
4
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha