58
None

Masajul facial şi tehnica hrănirii la copilul cu infirmitate motorie cerebrală

     Tratarea complexă a dizabilităţilor copilului cu infirmitate motorie cerebrală are un rol primordial în obţinerea rezultatelor dorite. Abordarea tehnicii masajului facial şi a tehnicii hrănirii de către kinetoterapeut este obligatorie, ţinând cont de deficitul de masticaţie, deglutiţie, tulburările de limbaj şi de prezenţa sialoreei.

     Însuşirea şi realizarea masajului facial şi a tehnicii hrănirii va avea ca rezultat îmbunătăţirea tuturor parametrilor vizaţi. Astfel stimularea exteroceptivă se realizează mai ales prin atingeri uşoare, care au efect facilitator asupra musculaturii feţei şi se efectuează de obicei manual, pe muşchiul care urmează a fi stimulat.

    Se va efectua un masaj de relaxare (neteziri formă lungă şi scurtă, cu ritm şi intensitate redusă) la nivelul muşchilor temporali şi maseteri. Urmează apoi un uşor tapotament la nivelul musculaturii faciale, iar la nivelul orificiului bucal se aplică neteziri efectuate cu degetul arătător în sensul acelor de ceasornic.

 

         

      Pentru musculatura profundă a feţei se foloseşte un aparat electric pentru masaj, cu o turaţie redusă, pentru a nu produce disconfort copilului.

     Excitanţii termici se aplică la diverse temperaturi (alternanţă de comprese reci şi calde la nivelul orificiului bucal). Urmează apoi masajul cavităţii bucale, masajul dinţilor (efectuat de sus în jos), masajul peretelui obrazului şi al limbii.

    Toate aceste manevre, executate la nivelul musculaturii feţei copilului, se vor efectua blând, cu multă grijă, pentru a obţine participarea activă a acestuia la programul terapeutic.

     Colaborarea kinetoterapeutului cu familia este obligatorie, pentru că, numai în acest mod, tehnica hrănirii va fi însuşită şi aplicată corect.

     Tehnica hrănirii va trebui să ţină cont de câteva principii:

  • alimentele pasate vor fi înlocuite treptat cu alimente semisolide;
  •  plasarea alimentelor cu ajutorul mâinii sau linguriţei se va face către ultimul molar (tendinţa părinţilor este de a plasa alimentele pe vârful limbii, dar în acest fel copilul nu va învăţa să mestece şi să formeze bolul alimentar);
  •  întotdeauna copilul va fi poziţionat în braţele mamei, şezând  cu capul uşor flectat (combătând poziţia greşită adoptată de mamă - decubit dorsal);
  • în cazul în care copilul menţine poziţia şezând, atunci el va fi aşezat pe scaun la masă;
  • pentru formarea bolului alimentar, copilul va fi ajutat să execute mişcări de antepulsie şi retropulsie a mandibulei.  

     Experienţa a arătat că, dacă masajul facial şi tehnica hrănirii vor fi realizate continuu şi constant, rezultatele obţinute vor fi cu totul excepţionale!  

Comentarii


Pasztai zoltan

Hello, Conceptul dr. Rodolfo Castillo Morales din cartea cu titlul "" Die orofaciale Regulartionstherapie " are cu multmai multa eficienta 1998 !! ZP.

Jan. 9, 2012, 9:04 p.m.
1
1

camy

intradevar rezultatele sunt evidente ,daca copilul cu IMC foloseste aceasta terapie alaturi de logopedie! ma uimesc astfel de comentarii, cind cineva aduce o noutate! felicitari pt tot ce incercati sa aduceti in kinetoterapia romaneasca stimata doamna!

Jan. 23, 2012, 10:58 p.m.
2
0

prof Caciulan

Multumesc pt aprecieri .Stiu ca tehnica masajului facial se foloseste de multi ani in tari cu traditie in recup copilului cu IMC,dar la noi nu prea se foloseste s-au putem spune ca lipseste cu desavirsire.....spun asta in cunostinta de cauza!Cind am invatat si am aflat de educarea terapeutica buco-faciala in 1992 la Paris nu stiam mare lucru.Am adus si am aplicat aceasta abordare complexa,am inceput un pionieret in acest domeniu si rezultatele sunt excelente pt pacienti. Pt parinti ,dar si pt specialisti gasiti mai multe informatii in cartea PARALIZIE CEREBRALA INFANTILA/ INFIRMITATE MOTORIE CEREBRALA pe care am scris-o cu Daniela Stanca

Feb. 1, 2012, 12:40 a.m.
0
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha