5
None

Medicii atenţionează: Controlul factorilor de risc printr-o medicaţie corectă şi prin schimbarea stilului de viaţă poate reduce semnificativ riscul de deces cardiovascular

  • Cea de-a doua ediţie naţională a Forumului Cardiovascular Zentiva se va desfăşura anul acesta sub forma a 5 evenimente medicale, la care sunt aşteptaţi peste 1.000 de participanţi.     
  • La nivel mondial, România se situează pe primele locuri în ceea ce priveşte rata mortalităţii de cauză cardiovasculară .

     Zentiva, parte a grupului sanofi-aventis, organizează în perioada februarie - mai 2011 cea de-a doua ediţie a Forumului Cardiovascular Zentiva, eveniment medical naţional la care sunt aşteptaţi peste 1.000 de medici cardiologi, neurologi, internişti şi medici de familie. Ca răspuns la rata mare a deceselor de cauză cardiovasculară – aproximativ 60% din numărul total al deceselor – şi la controlul deficitar al factorilor de risc cardiovascular în rândul populaţiei, tema centrală a dezbaterilor din cadrul manifestărilor ştiinţifice va fi prevenţia primară şi secundară a afecţiunilor cardiovasculare.

     Ediţia din acest an a Forumului Cardiovascular va cuprinde 5 manifestări ştiinţifice şi a debutat în Bucureşti, în data de 11 februarie, cu participarea a 300 de medici specialişti. Lucrările ştiinţifice ale evenimentului au fost susţinute de către Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru - Preşedintele Societăţii Române de Neurologie şi Şeful Clinicii de Neurologie, Spitalul Universitar Bucureşti, Prof. Dr. G. A. Dan - Şeful Clinicii de Cardiologie, Spitalul Colentina, Prof. Dr. Maria Dorobanţu - Şeful Clinicii de Cardiologie, Spitalul Floreasca şi Prof. Dr. Doina Dimulescu - Şeful Clinicii de Cardiologie, Spitalul Elias.

     “Factorii de risc cardiovascular, între care hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, obezitatea şi sedentarismul, acţionează precoce şi progresiv de-a lungul anilor, putând determina afecţiuni ireversibile precum demenţa, dacă nu sunt trataţi corect şi din timp. Spre exemplu, pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral au un risc de 9 ori mai mare de a repeta evenimentul şi de 2-3 ori mai mare de a suferi o afecţiune coronariană acută. De asemenea, şi pacienţii care au suferit un infarct miocardic sau au boală arterială periferică prezintă un risc crescut de a face un accident vascular cerebral. Controlul factorilor de risc printr-o medicaţie corectă şi prin schimbarea stilului de viaţă poate reduce semnificativ riscul de deces cardiovascular”, a declarat Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

     În ultimii ani, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii bazate şi pe rapoartele furnizate de Ministerul Sănătăţii din ţara noastră, România s-a poziţionat la nivel mondial pe un nefericit loc 3 pentru femei, respectiv 4 pentru bărbaţi, în ceea ce priveşte rata mortalităţii determinată de bolile cardiovasculare. Conform dezbaterilor ştiinţifice din cadrul evenimentului de debut al Forumului Cardiovascular, principala cauză a acestor statistici îngrijorătoare o constituie controlul insuficient al factorilor de risc cardiovascular, fenomen prezent în special în ţările Europei de Est, unde obiceiurile privind modul de viaţă favorizează apariţia bolilor cardiovasculare. Un alt factor de risc pentru bolile cardiovasculare ar putea fi stress-ul psihosocial, cauzat de mutaţia masivă de populaţii după cel de-al doilea război mondial din ariile rurale - unde oamenii practicau un anumit tip de alimentaţie asociat cu un nivel crescut de efort fizic, către zonele urbane, unde şi-au schimbat în mod abrupt modul de viaţă către unul sedentar şi deci mult mai riscant din punct de vedere al bolilor cardiovasculare.

     “Prevenirea şi controlul afecţiunilor cardiovasculare reprezintă fără îndoială unul dintre principalele obiective de sănătate publică în lumea civilizată, date fiind pe de o parte creşterea fără precedent a incidenţei acestor afecţiuni şi apariţia lor la vârste tot mai tinere şi pe de altă parte costurile medicale şi sociale tot mai ridicate pe care acestea le generează. Ca răspuns la nevoia permanentă de informare şi educare resimţită la nivelul comunităţii medicale şi bazându-ne pe răsunetul foarte bun rezultat anul trecut în urma organizării Forumului Cardiovascular Zentiva, am decis ca în acest an să extindem seria de manifestări ştiinţifice ale Forumului şi către alte oraşe din ţară. Prin aceasta dorim să contribuim la găsirea celor mai bune soluţii, cât mai bine adaptate nevoilor pacienţilor români, pentru care punem la dispoziţie un vast portofoliu de opţiuni terapeutice dovedite, dar şi accesibile, în prevenţia primară şi secundară a bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces în România”, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical sanofi-aventis România.

     Următoarele 4 evenimente ştiintifice ce vor fi organizate în cadrul Forumului Cardiovascular Zentiva din acest an se desfăşoară în următoarele oraşe: Iaşi, Cluj, Constanţa şi Timişoara. Printre subiectele abordate în cadrul dezbaterilor se numără: prevenţia secundară la pacienţii cerebrovasculari, tratamentul antihipertensiv, antiplachetar şi cel cu statine, precum şi importanţa acestora în reducerea riscului de apariţie a decesului cardiovascular sau a evenimentelor cardiovasculare majore.

Sursa: comunicat de presa Feee Communication

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha