Medicina alopată şi alternativă sunt complementare

Scris de Calin Marcusanu 3671 afisari
19:42:53, Marti 03 Aprilie 2012
Calin Marcusanu

Calin Marcusanu

Director General FIN WATCH

calin.marcusanu@finwatch.ro
0753.074.960
021.321.61.23

      Terapiile şi procedurile naturiste au precedat pe cele alopate, pentru că, în urmă cu secole. Nu exista altă posibilitate de a procura produsele medicinale decât din natură. Ulterior, substanţele benefice, produse de regnul vegetal sau animal, au putut fi sitetizate în laborator şi apoi produse la scară industrială. Există încă şi azi mari aşteptări de la cercetarea medicală privind identificarea de noi substanţe cu proprietăţi medicale (aflate în diverse forme şi în natură) şi producerea lor pentru a satisface nevoile unei populaţii globale trecute de 6 miliarde.

     Succesul medicinii alopate s-a datorat în special dezvoltării sectorului biochimiei. Totuşi, se pare că ingerarea de substanţe (indiferent dacă sub formă de pilule, ceaiuri, infiltraţii, inhalaţii etc) nu este singurul mod de a stimula organismul să lupte şi să învingă boala. Există şi alte strategii de abordare a luptei pentru viaţă, care fie sunt vechi de când lumea şi acum sunt repuse pe tapet, fie abia acum devin posibile datorită dezvoltării tehnologiilor de vârf.

    Astfel, renasc terapii precum acupunctura, homeopatia, fitoterapia, balneoterapia, aromo şi cromo-terapia dar şi meloterapia (sic), argiloterapia, apiterapia, cristaloterapia, dietoterapia, bioenergoterapia, helioterapia, osteoterapia, reflexoterapia, psihoterapia, moxibustia și lista este mult mai lungă. În fond, chiar și generaţia mea a mai folosit, în copilărie, binefacerile ventuzelor contra răcelilor și durerilor de spate (o moxibustie evoluată).

     Dar, pe lângă aceste proceduri preluate din vechi practici medicale orientale, care au cu totul alte principii de abordare decât medicina alopată, bazată pe efectul chimic al unei substanţe asupra sănătăţii, apare o serie nouă de terapii alternative, unele chiar recomandate de medici cu experienţă în practica medicinii moderne, de exemplu tehnica biofeedback, descrisă la pagina 26, terapii pe care nu trebuie să le ignorăm. Deja, opinia cvasi-unanimă a medicilor este de complementaritate a medicinii alopate cu cea alternative.  

Taguri: medicina alopată calin marcusanu saptamana medicala editorial Medicina alternativă biochimie acupunctura HOMEOPATIA fitoterapie balneoterapie cromo-terapia argiloterapie apiterapie cristaloterapie dietoterapie bioenergoterapie helioterapie osteoterapie reflexoterapie psihoterapie moxibustie
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj