Melanomul

Scris de Redactie 1948 afisari
10:31:43, Vineri 12 Ianuarie 2018
Redactie

Redactie

Melanomul este o provocare importantă în cercetarea de specialitate iar ca primă investigație este dermatoscopia. Care este tehnologia de vârf în determinarea melanoamelor și care sunt noutățile terapeutice în tratarea cancerelor de piele?

Din fericire, la spitalul Elias, există o bună înțelegere și cooperare între dermatolog și oncolog, dar asta nu se întâmplă în  toate zonele din țară.  Indiscutabil investigarea melanomului trebuie să plece de la dermatolog. Este o tumoră a pielii, de culoare închisă, să nu uităm că multe tumori ale pielii pot avea culoare maronie, neagră și numai un dermatolog poate să își dea seama de gravitate.

Examenul clinic este foarte important: examenul cu ochiul (de ex, trecând prin 15 ani de dermatoscopie, francezii revin în mare parte la examenul cu ochiul liber alăturat cu o lupă și lumină foarte bună), este o tehnică ce trebuie făcută obligatoriu înaintea dermatoscopiei sau dermoscopieii. Pot spune că dermatoscopul devine din ce în ce mai sofisticat în ultimul timp. S-au perfecționat tehnici de fotografiere, întocmirea hărților cu așa-zisele alunițe, care pot fi trimise de pe telefon, modalități prin care pacientul are acces chiar de la distanță la anumite centre medicale. Evident că proba cea mai importantă de la simpla bănuială că ar putea fi melanom este examenul histopatologic. Este elementul cel mai important, la care se asociază, când este cazul, și testele de imunohistochimie care vin să precizeze dacă este melanom și care este gradul lui de invazie.

Alte metode de investigare: tomografia de coerență optică, microscopia confocală sunt tehnici de ultimă oră care pot fi folosite chiar înaintea intervenției chirurgicale. Evident că o dată pus diagnosticul, și precizez că dermatologia românească este utilată la un standard mai mult decât acceptabil, de la bun spre foarte bun (sunt centre care au aparatură cu tehnologie de ultimă generație), trebuie operată tumora, cu marginile de siguranță respective, în medie 2 cm în profunzime până la fascia musculară. Se fac ulterior investigații în colaborare cu oncologul (RMN) pentru a avedea gradul de extensie.

Ultimele noutăți de tratament ale melanomului sunt terapiile biologice, cu anticorpi monoclonali. O parte din aceste tratamente sunt rambursate și de statul român în cadrul unor programe plătite de CNAS. Precizez că aceste terapii biologice acționează pe celule, nu direct pe melanom. Sunt terapii de ultimă oră, foarte bune, din fericire am constatat că unele sunt rambursate din 2016, altele chiar din 2017, deci există speranțe de tratament. De menționat că aceste terapii se fac pentru melanoamele care deja sunt metastatice, reducându-le (unele) chiar cu 60-80%, deci, o eficiență extraordinară.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta