58
None

Metodologia programului de exercitii recomandat in sarcina

Articol 55:

Precauţii, contraindicaţii

Există anumite principii de care trebuie să se ţină cont la desfăşurarea programului de exerciţii recomandat de specialişti pe durata sarcinii.

Programul de exerciţii fizice se execută de minimum trei ori pe săptămână, pe o durată de cel puţin 20 de minute. Fiecare şedinţă se începe cu 5-10 minute de încălzire, constând în mersul pe jos sau pedalarea la bicicleta ergometrică cu rezistenţă scăzută.

De asemenea, oprirea efortului fizic nu se face brusc, fiind necesară o perioadă de 5-10 minute de răcire/cool-down sau revenire, preferându-se exerciţiile respiratorii şi de stretching. Durata propriu-zisă a exerciţiului, efectuat cu efort intens, nu trebuie să depăşească 15 minute.

Se vor evita perioadele lungi de repaus, în special ortostatismul prelungit, static, fără alte mişcări asociate. După luna a treia de sarcină trebuie evitate exerciţiile din decubit dorsal. Nu se vor practica exerciţiile în atmosferă caldă şi umedă. Se contraindică efortul fizic în timpul stărilor febrile sau al altor afecţiuni intercurente.

Se vor evita activităţile fizice care presupun mişcări sau împingeri bruşte, precum şi cele care necesită flexie completă de genunchi, ridicarea ambelor membre inferioare sau cele de tipul săriturilor, deoarece predispun la dezechilibre accentuate de schimbarea centrului de greutate din timpul sarcinii. De asemenea, se vor evita aplecările complete în faţă, cu flexia şoldurilor.

Pe parcursul desfăşurării exerciţiului fizic este indicat să se monitorizeze alura ventriculară sau frecvenţa cardiacă. Aceasta nu trebuie să depăşească 140/minut. Efortul fizic efectuat pe durata sarcinii presupune o suplimentare adecvată a aportului caloric. Sunt astfel necesare 300 de calorii în mod suplimentar/zi. Cura de slăbire este total contraindicată în timpul sarcinii. De asemenea, este necesară şi o vestimentaţie adecvată, bustieră potrivită pentru a susţine sânii modificaţi în timpul sarcinii, precum şi încalţăminte sport, comodă, care să asigure un sprijin corect al plantei pe sol.

Există o suită de elemente sau precauţii de care trebuie să ţinem cont pe durata desfăşurării programelor de exerciţii: orice fel de scurgeri de lichide din vagin, contracţii uterine persistente, peste 6-8/oră, durere abdominală bruscă sau în zona lombară joasă, sau în regiunea pubiană, absenţa mişcărilor fetale, tumefacţia bruscă a gleznei, mâinilor şi feţei, cefalee severă, bruscă, însoţită sau nu de tulburări vizuale, senzaţie de oboseală, vertij, creşteri ale frecvenţei cardiace şi/sau ale tensiunii arteriale care se menţin şi după oprirea exerciţiului, bătăi cardiace neregulate, durere toracică, anginoasă sau nu.

Contraindicaţiile programului de exerciţii fizice în sarcină sunt: hipertensiunea indusă de sarcina, ruptura membranelor înainte de termen, naşterea prematură, incompetenţa colului uterin, hemoragii de trimestrul doi sau trei, întârzierea în creşterea intrauterină, câştigul ponderal insuficient, sub un kg/lună în trimestrul doi şi trei.

În ultimele săptămâni de sarcină se recomandă prudenţă la exerciţiile efectuate din ortostatism, existând riscul scăderii debitului cardiac.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha