Nașterea pe cale naturală

Scris de Prof. Dr. Marin Burlea 1114 afisari
11:53:36, Joi 18 Mai 2017
Prof. Dr. Marin Burlea

Prof. Dr. Marin Burlea

Mentor al Şcolii de Pediatrie din „dulcele Târg al Iaşului”, formator de opinie medicală de referinţă, domnul Prof. Dr. Marin Burlea reprezintă pentru medicii de azi un model de personalitate complexă, care îmbină arta de a fi un profesionist remarcabil, cu aceea de a rămâne om – indiferent de circumstanţe, de timp, de loc sau ierarhie socială.

Nașterea pe cale naturală este varianta ideală, cu efecte benefice asupra nou-născutului și a mamei. Un ilustru compatriot de-al nostru, profesor de obstetrică-ginecologie, ne spunea la stagii: ”95 % rezolvă natura, 5% necesită intervenție, inclusiv operația de cezariană.” În mod normal, între 7-10%, indicele de cezariană este o variantă rezonabilă și civilizată. Pentru copil, nașterea pe cale naturală este o adaptare naturală și normală între Paradisul din uter și Infernul de afară. Relativa hipoxie la trecerea prin filiera pelvi-genitală este o trecere necesară către o bună funcționare a respirației proprii și a celorlalte funcții vitale. Totodată, la această trecere, se colonizează cu bacterii prietenoase (probiotice). Copii născuți pe cale naturală au o mai bună adaptabilitate și reactivitate la vicisitudinile posibile ale vieții. Adaptabilitatea mamei după nașterea naturală, recuperarea și reinserția profesională și socială, sunt infinit mai rapide. Nașterea pe cale naturală crează premisele alimentației naturale datorită concordanței nașterii cu secreția lactată.

În operația de cezariană, practicată deseori înainte de data probabilă a nașterii, ”suirea” sau ”furia laptelui” se produce după 10-14 zile, iar mamele nu sunt informate deseori despre acest fapt. În consecință, se optează pentru alimentație artificială de la început, ceea ce poate să implice riscuri de alergie la proteina laptelui de vacă, paratrofie sau malnutriție protein-calorică.

Alimentația naturală cu lapte matern în exclusivitate este superioară oricărui alt tip de alimentație pentru nou-născut, sugar și chiar copilul mic. Laptele matern este cel mai complet aliment, perfect adaptat etapei de creștere în care se află sugarul și este perfect tolerat. De asemenea, generează o floră microbiană intestinală optimă pentru dezvoltarea și echilibrul organismului. Are efect protectiv contra infecțiilor bacteriene, virale sau fungice. De asemenea, are rol esențial în prevenirea diabetului, al obezității și a bolilor cardiovasculare. Conduce la o dezvoltare cognitivă optimă cu performanțe intelectuale superioare pe parcursul vieții. Totodată, contribuie decisiv la înfiriparea și cristalizarea dragostei, relație afectivă supremă și inegalabilă între mamă și copil. Sursa: Medical Market – Medicină Internă 2017, text adaptat

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Mai 2018

Congresului SRATI 2018, Sinaia Congresului SRATI 2018, Sinaia

09 Mai 2018

In Prahova