14
None

Necesitatea tratamentului general în dermatologie

În cadrul acestui articol doresc să fac o pledoarie pentru utilizarea mai hotărâtă și mult mai frecventă a tratamentelor generale disponibile la pacienții de ambulator cu diferite probleme dermatologice. Părerile mele se bazează pe studiile științifice și ghidurile de tratatment pe care le-am consultat (și uneori elaborat prin colectivul de la Cluj) dar mai ales pe experiența personală acumulată de-a lungul a peste 30 de ani de activitate de tip ambulator. De ce ambulator? Pentru că acești pacienți au un profil particular: nu se justifică internarea prin diagnostic sau o refuză, doresc să obțină rezultate cât mai rapid și sosesc la consult cu prejudecata că o “cremă” potrivită este tot ce le lipsește, după ce au fost la o farmacie și li s-a dat „ceva” aproximativ util (din experiență pot estima că aproape de regulă ceea ce primesc este fie inutil, fie chiar contraindicat).

Din experiența personală am constatat prea adesea că deși topicele administrate sunt corecte ca indicație, mult prea frecvent sunt insuficiente pentru a asigura vindecarea/ameliorarea. Unul din cele mai concludente exemple: psoriazisul palmo-plantar cu depozitele sale hiperkeratozice abundente nu va fi ameliorat niciodată doar cu keratolitice topice, deși desigur sunt adjuvante terapeutice corecte.
Dacă privim aria de patologii generală a dermatologiei constatăm că este deosebit de vastă: de la un pitiriazis versicolor minor la boli buloase autoimune amenințătoare de viață, de la o ”tinea pedis” banală (infectie a picioarelor des intalnita, cauzata de fungi numiti dermatofiti) la forme diseminate de psoriazis, vulgar sau pustulos și eventual artropatic, dermatite atopice generalizate la copil sau adult, iar alteori o mică pată pigmentară fără acuze subiective nou apărută se poate releva a fi dermoscopic un posibil melanom malign incipient.
Pe de altă parte intervin cu putere și prejudecățile noastre ca medici, formate odată cu specializarea. Există o lungă și venerabilă tradiție în dermatologie pentru topice și mai ales pentru rețete magistrale, eventual cât mai complexe, ca să fie impresionați pacientul și farmacistul, magistrale cărora le delegăm și speranța noastră că vor fi suficient de eficace. În perioada actuală practica personală mi-a demonstrat că magistralele au devenit aproape inutile, existând în ofertă o gamă chiar excesivă de combinații gata preparate la standarde industriale mult mai bune. Colegii din alte specialități observă probleme cutanate la pacienții lor și ni-i trimit, cu recomandarea devenită clasică: “Du-te mai întâi la dermatolog să îți dea un unguent și apoi revin-o ca să te rezolv!”. Ca să glumesc un pic, noi înșine ce facem? Dăm două unguente!.
Patologiile frecvente de ambulator includ psoriazis, dermatite atopice, prurigouri diverse, diferite tipuri de eczeme, lichen plan, rozacee, onicomicoze. Voi arăta că pentru aceste boli este frecvent nevoie de un tratament general de la început, dacă dorim a oferi o șansă de vindecare rapidă și persistentă.
Dermatita atopică în formele severe (aceeași definiție: peste 10% arie corporală afectată) necesită terapie generală: de primă intenție (cu excepția contraindicațiilor majore) rămâne corticoterapia generală, în doze de atac de minim 0,5 mg/kg, cu scădere lentă la interval de 5 – 7 zile (ca recomandare personală, nu mai repede), întotdeauna cu asocierea de antihistaminice (o singură clasă de AH, nu mai multe) și topice cu steroizi; de a doua intenție rămâne methotrexatul, începând cu vârsta de 12 ani, ajustând doza la greutate. De a treia intenție rămâne terapia biologică adecvată. Asocierea de emoliente diverse este utilă, dar încă o dată, acestea sunt doar adjuvante ale terapiei generale.
Prurigourile de orice tip (atopice, de vârstă, postscabioase etc) impun practic totdeauna fie terapie cortizonică generală cu respectul contraindicațiilor, fie methotrexat în caz de teren atopic dovedit, și antihistaminice, de această dată e posibilă asocierea de clase diferite, non-sedative peste zi și sedative noaptea.
Doresc să remarc pentru categoria eczeme diverse necesitatea absolută a corticoterapiei generale în eczemele dishidrozice palmo-plantare și în toate situațiile de eczemă cu diseminări secundare. O singură formă de eczemă nu răspunde de loc la terapia cortizonică generală – dermatita seboreică, indiferent de extensie.
Rozaceea femeilor și cea a bărbaților răspunde de regulă excelent doar dacă se intervine de la prima consultație cu terapiile generale recomandate. Aș sugera să se încerce pe rând ciclinele, metronidazolul, macrolidele și în ultimă instanță retinoizii.
Închei cu o altă patologie frecventă de ambulator – onicomicozele. Nici un                 topic cunoscut nu are o penetranță transungheală suficientă pentru a asigura sterilitatea micotică a unghiilor (nici măcar lacurile de unghii dedicate acestui tratament). Asocierea unui antimicotic pe cale orală se impune, în medie 3 luni pentru onicomicoza mâinilor și respectiv 6 luni a picioarelor, dat fiind că e nevoie a se acoperi cel puțin două cicluri de formare ungheală completă. Desigur că peste vârsta de 60 ani, când unghiile se refac tot mai lent, aceste perioade trebuie dublate.

În concluzie
Dacă dorim a oferi un ajutor medical cât mai complet și eficient în tratarea pacienților de ambulator, este foarte recomandabil să inițiem terapii generale plus topice conform ghidurilor în vigoare pentru toți cei care se încadrează în criteriile recomandate mai sus.

Psoriazisul vulgar afectează circa 5% din populația țării noastre. E adevărat că peste jumătate sunt forme ușoare care pot fi menținute sub control doar cu topice, dar la ambulatoriile noastre se prezintă preponderent pacienți cu forme medii și severe. Propun ca un criteriu facil de aplicat și fezabil pentru orientarea terapeutică procentul din aria corporală afectată. Toate studiile concordă asupra definiției: sub 3% formă ușoară, între 3 – 10% formă medie, peste 10% afectare formă severă. Tratamentul general este clar indicat pentru formele medii și severe – retinoizi, methotrexat, eventual ciclosporină sau fototerapie (pe lângă topicele cu rol adjuvant care se asociază întotdeauna). Situația din România este mai particulară, ca de obicei, pentru că nu mai avem de loc acces la retinoizi, greu la ciclosporină sau fototerapie, rămânând practic doar methotrexatul ca tratament general de primă intenție. Evident că eșecul/lipsa de răspuns la tratamente generale implică apelul la terapii biologice.

Comentarii


Eric

My name’s Eric and I just came across your website - saptamanamedicala.ro - in the search results. Here’s what that means to me… Your SEO’s working. You’re getting eyeballs – mine at least. Your content’s pretty good, wouldn’t change a thing. BUT… Eyeballs don’t pay the bills. CUSTOMERS do. And studies show that 7 out of 10 visitors to a site like saptamanamedicala.ro will drop by, take a gander, and then head for the hills without doing anything else. It’s like they never were even there. You can fix this. You can make it super-simple for them to raise their hand, say, “okay, let’s talk” without requiring them to even pull their cell phone from their pocket… thanks to Talk With Web Visitor. Talk With Web Visitor is a software widget that sits on your site, ready and waiting to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know immediately – so you can talk to that lead immediately… without delay… BEFORE they head for those hills. CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. Now it’s also true that when reaching out to hot leads, you MUST act fast – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later is huge – like 100 times better! That’s what makes our new SMS Text With Lead feature so powerful… you’ve got their phone number, so now you can start a text message (SMS) conversation with them… so even if they don’t take you up on your offer right away, you continue to text them new offers, new content, and new reasons to do business with you. This could change everything for you and your business. CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to learn more about everything Talk With Web Visitor can do and start turing eyeballs into money. Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – you could be converting up to 100x more leads immediately! It even includes International Long Distance Calling. Paying customers are out there waiting. Starting connecting today by CLICKING HERE https://boostleadgeneration.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://boostleadgeneration.com/unsubscribe.aspx?d=saptamanamedicala.ro

Aug. 13, 2022, 11:11 p.m.
0
0

Christina

Când l-am găsit pe Dr.Ogaga, aveam o nevoie disperată să-l aduc înapoi pe fostul meu iubit. M-a părăsit pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în această situație. M-a părăsit după 3 ani fără nicio explicație. Îl contactez pe Dr.Ogaga prin contactul său și El mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce și-a dorit, a făcut o vrajă de dragoste pentru a ne ajuta să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început să-mi trimită din nou mesaje și s-a simțit îngrozitor pentru ceea ce m-a supus. A spus că am fost cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis față de mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat dr. Ogaga, partenerul meu este foarte stabil, fidel și mai aproape de mine decât înainte. Recomand cu caldura Dr.Ogaga oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogagakunta@gmail.com 1) Vrăji de dragoste 2) Vrăji de dragoste pierdută 3) Vrăji de divorț 4) Vrăji de căsătorie 5) Vraja de legare. 6) Vrăji de despărțire 7) Alungați un Iubit trecut 8.) Vrei să fii promovat în biroul tău/ Vraja de loterie 9) vrei să-ți mulțumești iubitul Contactați acest om grozav dacă aveți vreo problemă pentru o soluție de durată ogagakunta@gmail.com

Aug. 31, 2022, 7:46 p.m.
0
0

Eric

Hello, my name’s Eric and I just ran across your website at saptamanamedicala.ro... I found it after a quick search, so your SEO’s working out… Content looks pretty good… One thing’s missing though… A QUICK, EASY way to connect with you NOW. Because studies show that a web lead like me will only hang out a few seconds – 7 out of 10 disappear almost instantly, Surf Surf Surf… then gone forever. I have the solution: Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. You’ll know immediately they’re interested and you can call them directly to TALK with them - literally while they’re still on the web looking at your site. CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works and even give it a try… it could be huge for your business. Plus, now that you’ve got that phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation pronto… which is so powerful, because connecting with someone within the first 5 minutes is 100 times more effective than waiting 30 minutes or more later. The new text messaging feature lets you follow up regularly with new offers, content links, even just follow up notes to build a relationship. Everything I’ve just described is extremely simple to implement, cost-effective, and profitable. CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business, potentially converting up to 100X more eyeballs into leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://boostleadgeneration.com/unsubscribe.aspx?d=saptamanamedicala.ro

Sept. 1, 2022, 6:31 p.m.
0
0

Aurelia Daiva

Am găsit un ajutor divin care este foarte real, sincer și care face ceea ce spune că va face. Chiar dacă au câteva zile pentru ca vraja mea să iasă la iveală și rezultatele sunt uimitoare... să te binecuvânteze și Dumnezeu să te țină în siguranță și bine. Mi-am recăpătat fostul cu ajutorul doctorului Ilekhojie. Toată viața mea nu am văzut niciodată așa ceva. Mă simt foarte fericit și împlinit că am luat decizia corectă. Este atât de real și de puternic!! Whatsapp-i direct +2348147400259. Dacă vrei iubire necondiționată, trebuie să te dăruiești complet. Dragostea este un angajament, nu un sentiment. Stiu diferenta. Relațiile necesită un angajament serios pe care majoritatea nu îl au. Căsătoria este și mai grea și cei mai mulți nu sunt capabili să se ocupe de responsabilitățile de a fi loiali, credincioși, dedicați și devotați soției și vieții tale împreună, deoarece aceasta este prioritatea ta și nimic altceva nu contează. Luați legătura cu Dr Ilekhojie și el vă va rezolva toate problemele de căsătorie. E-mail: gethelp05@gmail.com

Sept. 16, 2022, 8:29 a.m.
0
0

Dalia Skirmante

Soțul meu m-a lăsat cu doi copii, m-am simțit îngrozitor și aproape m-am sinucis pentru că ne-a lăsat fără nimic. Am fost emoționat în tot acest timp pentru că copiii m-au tot întrebat unde este tati. Mulțumesc doctorului Ilekhojie pe care l-am cunoscut pe facebook, care l-a întors acasă pe soțul meu și a restabilit pacea între noi. Într-o zi credincioasă, în timp ce navigam pe internet, am dat peste câteva mărturii despre Dr. Ilekhojie și am simțit imediat nevoia să-i cer ajutor și sunt fericit acum că totul a ieșit bine pentru mine la sfârșit. Soțul meu este acasă acum cu copiii mei și nu a fost niciodată atât de multă dragoste și bucurie în casa mea până acum. Aveți probleme similare, contactați Dr. Ilekhojie E-mail: gethelp05@gmail.com sau sunați la +2348147400259

Sept. 22, 2022, 10:40 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha