58
None

Nevralgia cervicobrahiala

Foarte des, în cabinetul de recuperare medicală intră pacienţi care acuză dureri la nivelul coloanei cervicale cu iradiere pe unul sau ambele membre superioare, însoţite sau nu de parestezii (amorţeli). Aceasta este în termeni medicali nevralgia cervicobrahială, un sindrom algic cervical şi al membrului superior, apărut ca urmare a iritării sau a compresiunii elementelor radiculare cervicale.

Simptomatologia poate fi discretă, cu dureri de intensitate mică sau medie, instalate progresiv şi iradiate difuz şi nespecific pe membrele superioare, dar poate fi şi violentă, instalată brusc, cu iradiere pe un teritoriu de inervaţie al unui nerv cervical şi însoţită de parestezii, uneori chiar de scăderea forţei musculare pe membrul afectat.

Într-un tablou mai complicat pot apărea dureri interscapulare şi toracice (asemănătoare cu ale unei boli pulmonare), dureri precordiale (care pot mima o suferinţă cardiacă), dureri occipitale şi, uneori, tulburări vegetative simpatice, ca transpiraţia excesivă la nivelul extremităţii cefalice şi paloare.

În toate cazurile, durerea creşte la mişcare, la tuse, strănut, frig. Apreciată după cauze, spondiloza cervicală este pe primul loc (cu precădere la femei cu vârste peste 40 de ani, dar cu scăderea continuă a vârstei de debut), fiind urmată de hernia de disc cervicală şi, mai rar, de leziuni infecţioase, tumori benigne şi maligne, boli reumatologice, zona zoster, diabet zaharat şi gută.

Există o tendinţă a medicilor de a subaprecia prezenţa unei hernii de disc (asociind toată simptomatologia obişnuitei şi mai puţin gravei spondiloze cervicale), deşi frecvenţa acesteia este în creştere la populaţia tânără, din cauza stilului de viaţă sedentar - implică degenerarea precoce a discului intervertebral, modificarea curburilor fiziologice ale coloanei, tonus muscular scăzut, şi conferă coloanei cervicale o rezistenţă mai mică la efort sau chiar la mişcări bruşte.

Investigarea pacientului începe cu examenul clinic atent, examenul radiologic (indicat în toate cazurile noi, pentru că orientează diagnosticul), uneori probe de laborator (când se suspectează altă etiologie în afara spondilozei sau herniei), lăsând la final investigaţiile mai complicate, ca tomografia computerizată sau rezonanţa magnetică, pentru clarificarea cazurilor dificile.

Tratamentul începe întotdeauna cu repaus şi cu evitarea expunerii la frig, uneori cu imobilizarea coloanei cervicale în minerva (o orteză cu forma unui guler înalt şi rigid care limitează mişcările segmentului şi cu rezultate surprinzător de bune). Se asociază medicaţie şi, în majoritatea cazurilor, tratament fizic (care, prin kinetoterapie, are şi singurul efect preventiv).

Afecţiunea are un prognostic bun, dar multe cazuri de hernie cervicală care nu răspund la tratamentul conservator sunt rezolvate de neurochirurgie.

Comentarii


dobrin daniel

va rog sa imi trimiteti si mie un mail cu spitalul unde se gaseste dna doctor sidere . as dori un consult pt sotia mea . va multumesc .

Aug. 31, 2011, 11:11 p.m.
1
1

dobrin daniel

va rog sa imi trimiteti si mie un mail cu spitalul unde se gaseste dna doctor sidere . as dori un consult pt sotia mea . va multumesc .

Aug. 31, 2011, 11:12 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha