O combinație periculoasă

Scris de Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălţan 2027 afisari
08:30:58, Vineri 12 Ianuarie 2018
Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălţan

Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălţan

Institutul de Pneumologie M. Nasta-București

În primele 9 locuri ca frecvență a comorbidităților regăsim cel puțin 4 afecțiuni cardiovasculare. Un studiu a arătat că prevalența comorbidităților este următoarea: 2,7% hipertensiune pulmonară, 8% emfizem pulmonar, 0,5-2,7% tromboembolism, 20,2% insuficiență cardiacă, 5,9% sindrom de apnee în somn, 3% cancer pulmonar, 7,2% reflux gastro esofagian, 3,2% infarct miocardic, 3,4% depresie, etc. Consecința acestor asocieri este dezastroasă. Se moare devreme adesea prin comorbidități care sapă progresiv și permanent. Capul de afiș ca și în cazul altor afecțiuni respiratorii cronice rămâne grupul masiv de boli cardiovasculare. În primele 8 cauze de mortalitate sunt 3 comorbidități cardiovasculare (insuficiența cardiacă, bolile ischemice cardiace și tromboembolismul). Există și o întrebare în cazul multora dintre aceste comorbidități  asociate fibrozei, ce a fost întâi: oul sau găina? Factori de risc comuni precum fumatul, poluarea  sau asocierea unor comorbidități secundare precum diabetul zaharat, refluxul gastric ar putea argumenta apariția acestei simbioze morbide. Bolile cardiovasculare sunt prezente însă prioritar atât pe parcursul progresiei cât și în ultimele momente  din  viața pacienților. 20% dintre bolnavii cu fibroză pulmonară au boli cardiovasculare și 1/3 din decesele înregistrate prin această afecțiune respiratorie apar datorită calupului de suferințe cardiovasculare amintite anterior.

Concluzia generală  a  clinicienilor este că bolile cardiovasculare au un efect semnificativ asupra mortalității iar dispneea și hipoxia generată de bolile cardiovasculare pot fi mascate la acești pacienți. Pe de altă parte bolile cardiace pot fi agarvate de hipoxia și hipertensiunea pulmonară. De aceea, este importantă monitorizarea acestei categorii de bolnavi atât de către pneumologi.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj