O nouă umilință la adresa medicului de familie

Scris de Dr. Rodica Tănăsescu 2830 afisari
10:32:22, Joi 18 Mai 2017
Dr. Rodica Tănăsescu

Dr. Rodica Tănăsescu

Presedinte AMFB, Presedinte SNMF
www.amf-b.ro www.snmf.ro

Mergem de atâția ani la CNAS și la Ministerul Sănătății. De obicei, un dialog al surzilor. Ne facem datoria față de noi înșine, față de colegi, față de specialitatea noastră, cu tot sentimentul de inutilitate pe care îl avem… De atâția ani venim cu argumente. De foarte multe ori nu primim răspuns, sau primim un răspuns care nu e răspuns.

Și în acest an am mers la CNAS și am solicitat (argumentat!) eliminarea riscului sancțiunilor abuzive. Adică, în continuare, medicii se trezesc cu imputări, fără ca sistemele informatice să avertizeze. Sancțiuni și penalități ca la fisc, după trei, patru ani, pentru simplul fapt că nu ți-ai bătut joc de sănătatea oamenilor. Pentru că un pacient "mai avea și alt venit în afară de pensie", pentru că mai primise de la alt cabinet nu știu câte medicamente, sau pentru că o rețetă era pe protocol, sau pentru că pacientul figura internat, sau că nu s-a urcat rețeta în sistem. Dar de unde să știm noi aceste lucruri, dacă sistemele informatice nu ne informează ? Suntem organe de anchetă?

În primul rând, este datoria sistemului informatic să ne avertizeze. Abia apoi, dacă medicul încalcă avertismentul, dacă sistemul informatic funcționează optim, s-ar pune problema unor sancțiuni. E demonstrat, pacienții aveau nevoie de acele tratamente, le-au primit, ei le-au “înghițit”, nu noi. Și nu există prejudiciu, căci pacienții oricum aveau dreptul să le primească.

O veșnică bătaie de joc, încă nerezolvată, în mare măsură.

Nu mai vorbesc de finanțare, care, odată în plus, ne umilește ca profesioniști și ca manageri ai cabinetelor noastre. Într-o periodă în care, iată, o parte din medicii și asistentele țării sunt valorizați cu creșteri salariale importante (și acest lucru este o abordare constantă de circa 3 ani), medicina de familie are o creștere de circa 8,2% față de 2016, ceea ce nu va asigura nici un leu în plus pentru medici și asistente, ci doar acoperirea creșterii prețului la utilități și alte costuri de funcționare, parțial la acoperirea sporului de taxe ca și PFA. Când se vorbește de dublarea, triplarea venitului medicilor și asistentelor din România, în fapt se referă, revoltător, doar la 30% dintre medici și cam 40% dintre asistente (adică, numai la bugetarii din spitale).

O nouă umilință.

Un sistem informatic bun face ceea ce i se cere să facă. Deocamdată aplicațiile CNAS au fost din start subdimensionate și menite să rezolve doar controlul exercitat de CNAS. Normal ar fi să avem softuri care să reducă timpul alocat aspectelor birocratice. Softurile ar trebui să îți aducă informațiile necesare despre pacientul asigurat, dacă este sau nu internat, care să oblige fiecare segment al sistemului medical să își facă datoria față de pacient și fața de propriul act medical (inclusiv rețetă compensată la externare, concediile medicale pentru urgențe etc).

Timpul, și așa destul de puțin, ar trebui să îl putem dedica activității medicale propriu-zise.

Comentarii
Tanasescu
Exact asta este problema.In plus , cresterea punctului per capita nu face altceva decat sa incurajeze puturosenia , hotia mascata si pe fata , ignoranta si refuzul cu mari implicatii asupra adresabilitatii pacientilor .
26 Mai 2017, 08:08:07 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj