None

Ochelarii si sezonul rece

Sezonul rece, cu zăpada bineînţeles, reprezintă o bucurie pentru mulţi dintre noi. Ski, snowboarding, patinaj, drumeţii şi nu numai, sunt activităţi care ne deconectează şi ne fac să petrecem cât mai mult timp în natură.

Sezonul rece este o perioadă a anului în care lumina solară este extrem de intensă, mai ales când este reflectată de zăpadă.

Este foarte important să purtăm ochelari de soare de calitate pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete. Razele ultraviolete (UV), depinzând de intensitate şi de timpul de expunere, sunt nocive pentru ochi, putând determina afecţiuni oculare grave.

Corneea, fiind cea mai expusă, este prima care poate fi afectată de razele ultraviolete - afecţiunea se numeşte keratită şi reprezintă o arsură provocată de expunerea îndelungată la soare. Aceasta necesită îngrijiri medicale de specialitate şi se manifestă prin durere puternică, vedere înceţoşată, înroşirea ochilor, lăcrimare, fotofobie.

Conjunctiva poate dezvolta afecţiuni degenerative provocate de temperaturile extreme, vânt şi expunerea îndelungată la soare - pinguecula şi pterigionul sunt două exemple de afecţiuni.

Cristalinul, lentila ochiului, este şi el afectat de razele ultraviolete - se consideră că expunerea îndelungată fără protecţie contribuie la apariţia cataractei.

Retinopatiile solare sau chiar arsura maculară sunt afecţiuni grave care pot duce, în unele cazuri, la orbire şi sunt rezultate ale expunerii fără protecţie la soare.

Practicanţii sporturilor de iarnă trebuie să se gândească şi la protejarea ochilor împotriva traumatismelor oculare directe (leziuni nepenetrante sau penetrante) sau zonale (fracturi ale orbitei etc.).

Cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de soare sunt: protecţia faţă de razele ultraviolete, calitatea lentilei - adică să ofere o imagine clară, nedistorsionată -, rezistenţa lentilelor în aşa fel încât, în cazul unui accident, să nu rănească, şi, nu în ultimul rând, aspectul.

Cred că cei mai periculoşi sunt ochelarii contrafăcuţi, deoarece purtătorul are falsa impresie că este protejat. De aceea, marca de prestigiu este o garanţie a calităţii în cazul în care este demonstrată autenticitatea.

Există ochelari de soare cu lentile din policarbonat, care nu se sparg sau se sparg foarte greu, şi cu o structură specială a ramei, care oferă protecţie la anumite şocuri.

Ochelarii cu lentile polarizate oferă o claritate foarte mare a imaginii, crescând contrastul.

Lentilele fotocromice (heliomate) se colorează funcţie de intensitatea soarelui.

Un aspect important îl reprezintă faptul că toate aceste tipuri de lentile de soare sunt disponibile şi pentru purtătorii de dioptrii. Ochelarii pentru ski sau snowboard, pe care se pot monta lentile cu dioptrii de orice fel, arată identic cu cei normali (fără dioptrii). Avantajele acestui tip de ochelari sunt clare, purtătorul beneficiind de o vedere bună şi, nu în ultimul rând, de confortul şi protecţia oferită de aceşti ochelari.

Preţul a fost şi va fi întotdeauna determinant în achiziţia unei perechi de ochelari de orice fel, dar cel mai important aspect îl reprezintă garanţia calităţii.

Dr. Andrei FILIP

Medic specialist oftalmolog

Doctor în ştiinţe medicale

www.amaoptimex.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha