Ochiul lenes (Ambliopia Functionala)

     Ambliopia funcțională constă în reducerea acuității vizuale la un ochi care nu a fost utilizat corespunzător în copilăria mică. Mai este denumită și “ochiul leneș” și poate avea multiple cauze, printre cele mai frecvente fiind diferența între calitatea imaginilor a celor doi ochi (dacă un ochi are o acuitate vizuală mai bună, atunci pe retină se va forma o imagine mai clară decât a celuilalt ochi, și în timp creierul ajunge să înlăture imaginea mai puțin clară iar ochiul respectiv devine ambliop) și strabismul (lipsa paralelismului celor două axe oculare, determină formarea imaginilor în afara zonei maculare =zona de maximă acuitate vizuală a ochiului corespunzător, întotdeauna creierul va utiliza imaginea mai bună iar cel ce produce o imagine mai slabă se ambliopizează).

     În esență, în ambele situații un ochi devine mai puternic iar imaginea celuilalt este supresată; prin persistența acestei situații ochiul mai slab nu mai este folosit și devine inutil pentru vedere, “leneș”.

     Există și situații în care ambliopia este bilaterală (dioptrii multe la ambii ochi, străbism, nistagmus etc), dar și în aceste situații, în general un ochi are un grad mai mare de ambliopizare decât celălalt.

     Se descrie și o altă formă de ambliopie, organică care apare în contextul unor afecțiuni oftalmologice mai severe (cataractă, opacități corneene, retinopatii, decolări de retină etc).

     În cazul “ochiului leneș” (ambliopiei funcționale) cu cât se diagnostichează, respectiv tratează mai repede cu atât posibiltatea restabilirii acuității vizuale a ochiului afectat este mai mare. Înaintea tratamentului corespunzător ambliopiei trebuie găsită și tratată cauza care a produs-o: purtarea ochelarilor după caz, tratament chirurgical – când strabismul este cauza, (chirurgia strabismului) dacă metodele conservatoare nu au dat nici un rezultat; operația ajută ochiul ambliop să lucreze mai bine împreuna cu celălalt; exerciții ortoptice pot fi recomandate înainte, sau după operație.

     Tratamentul propriu-zis al ambliopiei, constă în: acoperirea ochiului bun sau alternant a ambilor în funcție de situație; coliruri midriatice care tulbură vederea ochiului bun în acest fel obligând copilul să-și folosească ochiul mai slab.

     Netratat foarte devreme ochiul cu ambliopie funcțională nu va mai dezvolta o bună acuitate vizuală. Se estimează că 2-3% din populația generală suferă de această tulburare vizuală, de aceea se recomandă consultul oftalmologic la vârste mici, începând cu trei ani respectiv mai devreme dacă medicul pediatru solicită consultul de specialitate.

Comentarii
daraba mioara
buna ziua.am un baietel de 7 ani si a fost daiagnosticat cu strabism convergent si ambliopie mare.ni sau recomandat exercitii ortoptice .vreau sa va intreb cite sedinte pe luna trebuiesc facute pentru a da rezultate.
01 Iunie 2011, 12:53:04 Scor: 1 Aproba Dezaproba
Dr Filip Andrei
Buna seara, In principiu ambliopia se poate rezolva intr-o anumita masura pana in 6-7 ani. Imi este greu sa va sfatuiesc corect fara consult.
02 Iunie 2011, 00:47:59 Scor: 0 Aproba Dezaproba
dani balan
am o fetita de 3 ani si 10 luni cu esotropie patial acomodativa, la 2 ani nu avea nimic la ochi , dar la 3 ani medicul i-a dat dioptrii mari +3,5si -0.5 si ochiul drept +3,75 si-1,am purtat ocluzor zilnic altenativla ambii ochi 2 luni jumate, acum ne.a recomandat pana in august la fel, iar apoi cate 3 ore pezi o luna Ni s- recomandat exercitii ortoptice dar nu ni le putem permite, 2 saptamani costa in bacau150 lei Vreau sa stiu daca e bine pentru copil , multumesc
22 Iunie 2013, 14:32:15 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Dr Filip Andrei
Buna seara d-le Dani Balan, fara un consult nu va pot sfatui. Va puteti programa la noi in clinica la d-na dr. Monica Apostolescu, specialist pentru copii. Pentru programare gasiti detalii pe www.amaoptimex.ro
02 Iulie 2013, 23:04:31 Scor: 0 Aproba Dezaproba
csoldar anil
buna domnul Dr Filip am 20 de ani si de mic am fost diagnosticat cu ambliopie la ochiul stang dar dupa un timp nu mam tinut de tratament ...pe parcursul anilor sia mai revenit putin ochiul dar tot am probleme ...sunt frt interesat sa stiu daca am sanse sa rezolv problema indiferent prin ce mijloace??multumesc
20 Octombrie 2013, 03:11:22 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Dr Filip Andrei
Buna ziua Csoldar Anil, va recomand o consultatie pt a afla ce este de facut. Detalii pe: www.amaoptimex.ro
20 Octombrie 2013, 12:56:28 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Iunie 2018

CONFERINȚA JUBILIARĂ ATOM 2018 CONFERINȚA JUBILIARĂ ATOM 2018

14 Iunie 2018

In Iasi
Farma Practic ediției 66 Gura Humorului Farma Practic ediției 66 Gura Humorului

22 Iunie 2018

In Suceava
PRACTIC MF – Ediția a XXVI-a PRACTIC MF – Ediția a XXVI-a

08 Iunie 2018

In Covasna
Cursul Național Urgemed 2018 Cursul Național Urgemed 2018

14 Iunie 2018

In Bucuresti
Expert Meeting CARDIODIAB 2018 Expert Meeting CARDIODIAB 2018

28 Iunie 2018

In Brasov