None

Omega-3 pentru inimã, creier si articulatii

    Terapii traditionale

    De secole, terapiile traditionale fac parte efectiv din modul de viatã al unor populatii, dar ele sunt acceptate mai mult sau mai putin de comunitatea medicalã, deoarece rezultatele terapeutice sunt mai dificil de monitorizat.

    Potrivit OMS, medicina traditionalã se referã la metodele, abordãrile, cunostintele si credintele medicale care folosesc preparate pe bazã de plante, animale sau minerale, terapii spirituale, tehnici manuale si exercitii, aplicate combinat sau nu pentru a trata, diagnostica sau preveni bolile sau pentru a mentine starea de sãnãtate. Multe tãri folosesc metodele de tratament traditionale ca medicinã de bazã, uneori cu rezultate superioare celor obtinute prin medicina alopatã, un exemplu marcant este medicina traditionalã chinezã.

    Popularizarea incorectã a terapiilor naturiste poate duce însã la formarea unei aure de „panaceu” în jurul acestora, ca fiind miraculoase, vindecând orice si oricând. De aceea, se insistã pe folosirea termenului de terapii complementare, adicã metode de tratament care pot fi folosite, în anumite cazuri, alãturi de terapiile clasice sau de alte terapii complementare.

    Specialistii insistã în precizarea cã terapiile naturiste nu pot vindeca absolut orice, de exemplu forme avansate de cancer sau urgente medicochirurgicale, dar ei explicã modul cum acestea pot ajuta. Medicina traditionalã abordeazã corpul uman ca pe un complex de sisteme interdependente, care trebuie tratat ca un tot, pe o lungã perioadã de timp.

   Multe metode traditionale sunt legate de dietã si de suplimente alimentare. De exemplu, dieta întâmplãtoare poate avea un impact negativ asupra inimii si sistemului cardiovascular.

    Nivelul ridicat al colesterolului, tensiunea arterialã crescutã, diabetul si obezitatea, toate acestea pot fi preîntâmpinate cu ajutorul unei diete echilibrate si sãnãtoase.

    Persoanele cu probleme cardiace ar trebui sã se supunã unei „diete pentru inimã”, din care sã nu lipseascã uleiul de peste, care contine Omega- 3, substantã care aduce beneficii remarcabile pentru inimã si nu numai. Uleiul de peste poate fi considerat un apãrãtor al inimii, în particular, si al sãnãtãtii, în general. Are în compozitie acizi grasi polinesaturati Omega-3, cei mai importanti fiind acidul EPA (eicosapentaenoic acid) si acidul DHA (docosahexaenoic acid).

 

         

    Acizii grasi nesaturati din uleiul de peste au efecte sistemice, dintre cele mai importante fiind efectele antiinflamatoare (prin componenta EPA), si sunt recomandati pentru reducerea durerilor reumatismale. Astfel, dupã câteva luni de curã cu ulei de peste, durerile matinale se diminueazã, constatându-se ameliorãri semnificative în anchilozãri, dureri articulare,redoare matinalã.

    Uleiul de peste, prin componenta DHA, este important pentru functiile cerebrale (intrã în compozitia membranelor celulare si a peste 60% din lipidele din creier) si ale sistemului nervos, în general, contribuind la mentinerea stãrii de bine a creierului.

    De asemenea are actiune antidepresivã si antimaniacalã, fiind si un bun stabilizator al dispozitiei. El ajutã la reducerea deficitului de atentie, a problemelor de învãtare, precum si la îmbunãtãtirea comportamentului manifestat prin impulsivitate, anxietate, accese de furie si a problemelor cu somnul.

     Eficacitatea suplimentãrii dietei cu ulei de peste de bunã calitate, atât la copii, cât si la adulti si la vârstnici se regãseste la toate nivelurile:

  •  mãreste rezistenta organismului la infectii,
  • echilibreazã sistemul imunitar, având efecte deosebite în afectiunile autoimune (astm bronsic,artritã reumatoidã, sclerozã multiplã, psoriazis) si în alte afectiuni imunitare,  încetineste evolutia procesului de îmbãtrânire, dând un plus de vitalitate,
  •  constituie un adevãrat combustibil pentru creier, ameliorând sindromul de obosealã cronicã,
  •  scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor,
  •  are actiune hipoglicemiantã,
  •  reduce vâscozitatea sângelui, contribuind astfel la îmbunãtãtirea circulatiei sanguine si la cresterea aportului de oxigen în tesuturi.
  •  împiedicã agregarea trombocitarã, scãzând riscul de aterosclerozã si hipertensiune arterialã.

 

    Prin toate aceste proprietãti, uleiul de peste optimizeazã starea de sãnãtate, evitând îmbolnãvirea, lucru dovedit de numeroase studii experimentale, de tomurile de cãrti scrise despre celebrul deja Omega-3, precum si de buna stare de sãnãtate a populatiilor nordice, care au o hranã bazatã pe consumul de peste si, mai nou, pe consumul de suplimente alimentare, de calitate superioarã, din ulei pur de peste Omega-3.

    De notat cã, acizii grasi Omega-3 se regãsesc atât în uleiul din ficat de cod, alãturi de vitaminele D si A, cât si în uleiul de peste simplu, denumit generic Omega-3.

    Uleiul din ficat de cod, datoritã continutului de vitamine D si A este terapia traditionalã, naturalã de prevenire a rahitismului, cu dublul efect, atât pentru oase, cât si pentru dezvoltarea functiei cognitive a copiilor. Asadar, redescoperirea remediilor traditionale se poate dovedi solutia multor probleme de sãnãtate, fãrã efecte secundare notabile.

    Pentru sãnãtatea naturalã a întregii familii, pentru virtutile sale nutritive, energetice si terapeutice, Omega-3 ar trebui sã fie o constantã esentialã a vietii noastre de zi cu zi.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha