Pacientul oncologic n-ar trebui lăsat singur

Scris de Calin Marcusanu 1081 afisari
16:22:41, Miercuri 02 Septembrie 2015
Calin Marcusanu

Calin Marcusanu

Director General FIN WATCH

calin.marcusanu@finwatch.ro
0753.074.960
021.321.61.23

Din ignoranţă sau pur şi simplu din neîncredere în medicină, unii pacienţi aflaţi într-un moment de cumpănă în faţa unei boli nemiloase, în loc să urmeze tratamentul prescris de medic, care de obicei în astfel de cazuri are un prognostic rezervat dar realist, optează pentru „ cartea mare” a terapiilor neconvenţionale, care, deşi nu sunt supuse unor verificari medicale riguroase, oferă mirajul vindecării ca prin minune. Din păcate, neîncrederea bolnavului sau a aparţinătorilor în cunoaşterea medicală de azi, manifestată prin ignorarea, întârzierea începerii sau întreruperea tratamentului poate să coste ani din viaţă pe cel în cauză.
 
În oncologie, medicina a făcut totuşi progrese, cu condiţia respectării tratamentului şi a controalelor pentru reevaluări dar în cazul ignorării acestora boala are o evoluţie fulminantă.
 
Cunosc persoane diagnosticate cu cancer, unele în fază avansată şi care trăiesc totuşi în condiţii rezonabile pentru că au urmat toţi paşii de diagnosticare precisă şi apoi au respectat cu sfinţenie tratamentul medicului oncolog, tratament de lungă durată şi deseori suportat cu dificultate de pacient. Este preţul greu pe care uneori suntem nevoiţi să îl plătim pentru că viaţa este mai preţioasă.
 
Opinia multor medici este că lupta împotriva bolii depinde foarte mult de pacient. Cei tari şi care sunt încurajaţi de apropiaţi reuşesc de cele mai multe ori să se opună bolii. De cealaltă parte, pentru cine renunţă la tratamentul medical cu citostatice (împotriva cărora s-a făcut multă propagandă) în favoarea unei aventuri terapeutice „neconvenţionale” este ca şi cum ar capitula în faţa bolii.
 
Poate ar fi bine ca în ghidurile terapeutice, implementate şi la noi, să se pună accent pe comunicarea pacient - medic (sau comisie de medici) şi pe latura de consiliere psihologică a pacientului pentru că pe acesta îl aşteaptă o luptă „pe viaţă şi pe moarte” în care nu trebuie lăsat singur.
 
Taguri: oncologie citostatice
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta