None

Particularitatile ale ochiului rosu in lunile de primavara

Medic primar oftalmolog

Doctor în ştiinţe medicale

Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”

PARTICULARITĂŢI ALE OCHIULUI ROŞU

ÎN LUNILE DE PRIMĂVARĂ

Anotimp al renaşterii naturii, după amorţeala prelungită a lunilor de iarnă, primăvara este un prilej de bucurie şi de dinamizare generală.

Nu trebuie uitat totuşi că, în acest sezon, organismul trece, ca întreaga natura de altfel, prin schimbări şi adaptări specifice, iar „astenia de primăvară” nu este doar o vorbă în vânt, sub acest termen generic recunoscându-se o stare de fragilitate a corpului uman şi o predispoziţie către diverse dezechilibre.

Această cumpănă dintre anotimpul rece şi cel cald se caracterizează printr-o recrudescenţă a virozelor căilor aeriene superioare, a decompensărilor afecţiunilor cardiace, neuropsihiatrice, reumatologice şi digestive.

În contact direct cu mediul înconjurător, pe fondul unei scăderi de imunitate tranzitorii a organismului, ochii noştri sunt susceptibili de a se inflama cu uşurinţă. Aspectul de ochi roşu alarmează, mai ales dacă se însoţeşte şi de apariţia altor simptome şi, de fiecare dată , trebuie să constituie pretextul pentru un consult oftalmologic.

Cel mai frecvent în lunile de primăvară se înregistrează adevărate epidemii de conjunctivite virale, care pot apărea independent sau în contextul unor viroze respiratorii sau imediat după acestea. Trebuie ştiut că o astfel de conjunctivită evoluează pe o durată mai lungă, uneori chiar 3-4 săptămâni, putându-se solda cu complicaţii serioase - corneene (cheratite virale) sau irido-ciliare (iridociclite), care nu numai că prelungesc suferinţa oculară, dar cresc riscul unor scăderi ireversibile ale acuităţii vizuale.

Semnificativ mai frecvent decât în alte anotimpuri, se diagnostichează cherato-conjunctivitele herpetice, inflamaţii virale de temut în trecut, dar care, din fericire, beneficiază în ultimii ani de tratamente foarte eficiente, condiţia esenţială a recuperării transparenţei corneene fiind prezentarea promptă la consultul de specialitate.

Trebuie adăugat că la persoanele cunoscute cu alergii la diverse alimente, medicamente sau pulberi din atmosferă, dar şi la cele fără astfel de antecedente, în această perioadă se constată o creştere a incidenţei cazurilor de blefarite şi conjunctivite alergice, la care, pe lângă lăcrimarea şi înroşirea mucoasei conjunctivale, se adaugă mâncărimea intensă palpebrală şi a unghiului intern, senzaţie accentuată odată cu repetarea gesturilor involuntare de scărpinare.

Persoanele cu activitate de birou, care folosesc multe ore pe zi calculatorul, sunt predispuse ca, pe fondul de ochi uscat, entitate cu frecvenţă în creştere la nivel mondial, să dezvolte cu uşurinţă alergii palpebro-conjunctivale. În această circumstanţă, medicul oftalmolog care efectuează consultul va prescrie tratamentul corespunzător pentru ameliorarea uscăciunii de suprafaţă concomitent cu tratamentul antialergic adecvat.

Susţinerea organismului printr-o dietă sănătoasă, reducerea cât este posibil a unor obiceiuri precum fumatul sau consumul excesiv de alcool, la care se adaugă asigurarea unei durate suficiente de odihnă, sunt câteva măsuri de bază care permit organismului şi ochilor noştri să se adapteze mai uşor la transformările atât de profunde din timpul primăverii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha