48
None

Peste 22.000 de europeni mor anual de cancer de piele

"Prioritati in schimbarea comportamentului fata de protectia solara" este deviza campaniei EuroMelanoma Day 2016

De cand a fost infiintat in 1999 de sase dermatologi din Belgia (T. Maselis, M. van daele, C. Pirard, V. del Marrnol, B. Richert, si K. de Boulle), EuroMelanoma Day s-a raspandit rapid pe intregul continent si este acum activa in 33 de tari.

Campania EuroMelanoma Day 2016 isi propune si identificarea persoanelor care muncesc sau / isi petrec timpul in aer liber.

Rezultatele unui studiu despre proctectia solara, realizat pe un esantion de 13.500 europeni, ne arata ca 91% dintre persoane recunosc ca expunerea la soare poate provoca probleme de sanatate, iar 40% din populatie nu folosesc protectia solara in afara perioadelor de vacanta.

De asemenea studiul arata ca 14% dintre europeni se protejeaza de razele solare tot timpul anului indiferent de sezon, un procent de 46% se protejeaza doar in zilele caniculare si insorite, 27% doar cand sunt in vacanta, iar 13% nu aplica nicio masura de protectie solara.

Forme acceptate de protectie solara:

  • aplicarea cremelor cu factor ridicat de protectie solara pe partile corpului (fata si corp) expuse la soare,
  • purtarea ochelarilor de soare cu UV filtru,
  • purtarea pe cap a  unei palarii sau sepci, haine cu maneca lunga,
  • adapostirea la umbra pe cat posibil.

Alta parte a studiului arata ca atunci cand sunt expusi la soare, 89% dintre parintii europeni aplica crema de protectie solara copiilor (sub 12 ani), dar dintre acestia doar 62% isi aplica si lor.

Profesor Veronique del Marmol, presedinte Euromelanoma, a declarat ca "Dorim ca populatia sa mentina un standard ridicat de protectie solara, corespunzatoare cu varsta si coordonatele geografice. Chiar si la un nivel scazut de radiatii UV razele soarelui au efecte negative asupra pielii. Daca fiecare se protejeaza asa cum o face cand este la plaja, sigur vom vedea reducerea cazurilor de cancer de piele".

"Este foarte important ca oamenii sa constientizeze ca depistarea timpurie a cancerului de piele, permite de cele mai multe ori, tratarea cu succes a acestuia. Mesajul nostru este foarte clar: verifica-ti pielea regulat si apeleaza la medic imediat ce constati ceva suspicios", a completat dna Profesor del Marmo!.

Actiunea SRD, organizata cu prilejul editiei a XI-a a Campaniei Nationale EuroMelanoma, este o continuare a editiilor derulate in anii precedenti, Astfel, SRD si-a propus sa aduca medicii dermatologi tot mai aproape de pacienti in lupta contra cancerului de piele, acestia urrnand sa ofere inforrnatii si sa acorde consultatii gratuite in liceele din Bucuresti-lifov, Craiova, Constanta, Cluj Napoca, Targu Mures, Oradea, lasi, Sibiu si Timisoara si populatiei aflate pe Litoralul Marii Negre, in statiunile: Eforie Nord, Neptun si Jupiter.

"Trebuie sa intelegem ca suntem expusi permanent radiatiilor solare, indiferent unde ne-am afla!!" a declarat Prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele SRD.

"Nu trebuie sa ne limitam la o protectie solara doar in perioada vacantei, eventual in cea petrecuta la mare" a mai declarat Prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele SRD.

Campania se va desfasura simultan in cele trei statiuni, in perioadele: 15-17 iulie, 12-14 august si 19-11 august in intervalul 08.00-12.00 si 15.00-19.30. Astfel, in locurile ce vor fi special amenajate si semnalizate, minimum 12 medici dermatologi din tara, cate patru in fiecare statiune vor oferi consultatii si informatii gratuite, turistilor doritori de investigatii de preventie.

In ceea ce priveste unitatile de invatamant, in perioada 10 mai - 13 iunie 2016 medicii se vor deplasa in liceele din Bucuresti- IIfov, Craiova, Constanta, Cluj Napoca, lasi, Tg. Mures, Oradea, Timisoara si Sibiu.

"Preventia si controlul leziunilor cutanate iti pot asigura o viata linistita si sanatoasa ", a declarat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.

"Medicul dermatolog va poate informa despre acele modificari care trebuie sa reprezinte un semnal de alarma dand astfel valoare reala autocontrolului "completeaza dr. Alin Nicolescu.

Depistarea cu intarziere a simptomelor de cancer de piele, conduc la pierderea a 22.000 de vieti in fiecare an, in Europa.

DATE STATISTICE:

Cancerul de piele este cea mai comuna forma de cancer, iar rata incidentei creste mai repede decat in alte cazuri de cancer;

Numarul total de cazuri de cancer in Europa este de peste 3.5 milioane de cazuri (non melanoma si melanom malign)

Peste 22.000 de europeni mor anual de cancer de piele

Cancerul de piele depistat la timp poate fi tratat cu succes!

65% dintre dermatologii europeni cred ca pacientii pot fi videcati daca se prezinta imediat la medic in cadrul campaniei Euromelanoma Day 2015 in Romania au fost consultati 2805 de pacienti, 56 %  de sex feminin si 44 % de sex masculin.

14 pacienti (reprezentand 0.49% din totalul nurnarului de pacienti consultati si 4% din leziunile clinice suspecte ) au fost diagnosticati cu melanom;

19 pacienti (reprezentand 0.67% din totalul nurnarului de pacienti consultati si 6% din leziunile clinice suspecte) au fost diagnosticati cu carcinom bazocelular;

1 pacient (reprezentand 0.03% din totalul numarului de pacienti consultati si 1% din leziunile clinice suspecte) a fost diagnosticat cu carcinom spinocelular ;

371 de pacienti (reprezentand 13.22% din totalul numarului de pacienti consultati) au prezentat nevi atipici;

732 de pacienti (reprezentand 26.09% din totalul nurnarului de pacienti consultati] au prezentat lentigine;

60 de pacienti (reprezentand 2.13% din totalul numarului de pacienti consultati) au fost diagnosticati cu keratoze actinice;

299 de pacienti (reprezentand 10.65% din totalul numarului de pacienti consultati si 90% din leziunile clinice suspecte) au fost diagnosticati alte boli, inclusiv keratoze seboreice, angioame, dermatofibroame, nevi Spitz, nevi Sutton, nevi congenitali, papiloame etc.

 

Anul trecut au fost consultati 2015 - 2805 persoane (dintre care 2.310 pe litoral) .

Mare parte din leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare.

Societatea Romana de Dermatologie colaboreaza strans cu Academia Europeana de Dermatovenerologie (EADV), partener al Asociatiei Europene Dermatologie si Oncologie (EADO).

Sponsorii campaniei SRD: Eau Thermale Avene, Farmec-Gerovital, La Roche Posay, Bristol Myers Squibb, SebaMed, Ivatherm

Parteneri ai campaniei SRD: Academia Europeana de Dermatoloqie si venerotogie (EADV), Asociatia Europeana de Dermatologie si Oncologie (EADO); Inspectorate Scolare Judetene, Primaria Municipiului Mangalia, Hotel Europa (Eforie Nord) si Hotel Cocor (Neptun).

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha