Plasma îmbogățită cu trombocite sau PRP

Scris de Dr. Druta Vasile 278 afisari
08:00:38, Joi 19 Iulie 2018

Dr. DRUȚĂ VASILE, Medic primar ortopedie-traumatologie

Plasma îmbogățită cu trombocite sau PRP este o terapie revoluționară în tratamentul afecțiunilor degenerative ale sistemului osteoarticular și al celor post-traumatice.

Această terapie “biologică” a schimbat oarecum istoricul natural al acestor maladii prin faptul că odată injectată, promovează rapid vindecarea, descărcând numeroși factori de creștere și cytokine (PDGF, TGF beta, IGF, EGF, VEGF, FGF, neocolagen tip I, III, IV diviziunea și diferențierea celulelor stem mezenchimale și neoangiogeneza) la nivelul injuriei tisulare articulare sau intradiscale, grăbind refacerea întregii structuri afectate. Compoziția este reprezentată de o cantitate de 5-20 de ori concentrație de trombocite per plasmă față de normal. Este injectată la anumite intervale de timp  (2-3 săptămâni) creându-se un proces inflamator în care sunt antrenați factori de creștere ce vor stimula creșterea microcirculației, reducerea hipoxiei,  acidozei a radicalilor liberi, creșterea oxigenării și troficității locale grăbind procesul de vindecare. Afecțiunile în care se folosește PRP sunt multiple, printre care enumerăm: leziuni musculare, tendinite  (Achile, epicondilita tenismenului, a jucătorului de golf) osteoartrite, artroze, sindromul coafei rotatorilor, hernie de disc, discopatii, dermatocosmetică, tenosinovite, etc.

Beneficiile PRP sunt recunoscute în întreaga lume medicală, aprobată de FDA și cu mare impact asupra calității vieții pacientului. Efectele secundare și riscurile sunt în special legate de lezarea țesuturilor, infecția, injuria nervoasă, însă de necomparat raportat la aportul pozitiv terapeutic.

Metoda este relativ simplă, este sigură, fără reacții alergice. Folosind sângele propriu al pacientului, terapia este bine tolerată, efectuându-se 3-4 tratamente pe an, urmate de întrețineri periodice.

Clinica “Coloana Medicală” efectuează terapia PRP în toate afecțiunile cu indicație fie directă, fie prin radioimagistică și ca o particularitate în procesele degenerative de la nivelul spatelui (hernii de disc, discopatii, trigger pointuri musculare și paravertebrale, sindrom fatetar, sindromul sacroiliac, sindromul piriform, atrofie de gluteus,  leziuni musculare, de tendoane, ligamentare, condropatii, etc) îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacienților și foarte important, modificând istoricul natural al acestor afecțiuni, multă vreme fără un remediu terapeutic consistent.

Sus
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj