48
None

Prevenirea cancerului de sân prin eliminarea factorilor de risc, tema de discuție a conferinței organizată de Asociația M.A.M.E. la Academia de Studii Economice

Asociația M.A.M.E. marchează Luna Internațională de Luptă împotriva Cancerului de Sân prin organizarea conferinței “Viața este roz dacă ai grijă de sănătatea sânilor”, eveniment de informare privind prevenirea cancerului mamar, organizat la Academia de Studii Economice din București. Activitatea face parte din proiectul “Planeta Roz – Suport și Consiliere pentru Sănătatea Sânului”, lansat în luna iunie 2014.

“Depistat din timp, cancerul de sân poate fi tratat cu succes în peste90% din cazuri. Cauzele exacte ale apariţiei acestei afecţiuni maligne nu sunt cunoscute cu exactitate, însă au fost identificaţi anumiți factori de risc: genetici, expunerea la radiații, tulburări ale metabolismului hormonal şi modul de viaţă necorespunzător. Toate acestea contribuie în proporţii diferite la apariţia şi dezvoltarea cancerului de sân şi, prin urmare, ei trebuie eliminaţi. În acest context, am primit cu deschidere invitația Uniunii Studenților Academiei de Studii Economice din București de a organiza o conferință în rândul studentelor. Ne-am propus să le facilităm dialogul cu medici și specialiști astfel încât să afle cât mai multe informații legate de prevenirea cancerului de sân”, a declarant Maria Culescu în cadrul evenimentului organizat miercuri, 28 octombrie, la Academia de Studii Economice din București.

Alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată, aliați în lupta împotriva cancerului de sân

Medicii și specialiștii care au participat la eveniment au subliniat faptul că stilul de viață dezorganizat, având la bază lipsa mișcării și a odihnei, precum și alimentația incorectă sunt factori de risc pentru apariția cancerului de sân la tinerele începând cu vârsta de 18 ani, astfel de cazuri fiind tot mai des întâlnite în ultimii ani.

În acest context, Conf. Univ. Dr. Daniel Ion, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București a afirmat: “Riscul de a dezvolta cancer mamar este cu atât mai mare cu cât femeia prezintă un exces de hormoni estrogeni în organism. Acești hormoni ai feminității, așa cum mai sunt numiți, sunt prezenți în special la persoanele supraponderale. Așadar, obezitatea este unul dintre factorii de risc importanți pentru apariția cancerului mamar și, din păcate, este tot mai prezentă în viața tinerilor din cauza unei alimentații nesănătoase, cu aport hipercaloric și bogată în proteine, precum și din cauza lipsei de mișcare. De aceea, pentru un stil de viață sănătos, recomand produsele cât mai puțin procesate și un program de activitate fizică susținută.”

În completarea sa, Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare, a adăugat: “Lipsa mișcării determină dezechilibre în toate sistemele corpului uman, dezechilibre ce pot duce în timp la instalarea unor boli și chiar a cancerului. Sfatul meu este să includeți mișcarea în rutina dumneavoastră zilnică, să mergeți pe jos cât mai des cu putință și, dacă aveți o problemă, să nu ezitați să cereți ajutorul cât mai curând. Mișcarea înseamnă viață!

Controlul medical periodic, cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului de sân

La eveniment a participat și Asis. Univ. Dr. Octavian Munteanu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, care a subliniat rolul important pe care controlul medical periodic și autoexaminarea le au în prevenirea și diagnosticarea precoce a problemelor legate de sănătatea sânilor: “În fiecare lună, orice femeie trebuie să fie atentă dacă apar modificări la nivelul glandei mamare. În primul rând, trebuie să observe dacă există vreo asimetrie între sâni, modificări ale culorii și texturii pielii sau prezența unor zone mai umflate. De asemenea, este foarte importantă autoexaminarea sânilor, care trebuie făcută după minim 7 zile de la menstruație. Cea mai simplă metodă este autopalparea sânului în sensul acelor de ceasornic, dinspre mamelon spre axilă, astfel încât să verificați dacă există vreo formațiune dură sau care să vă doară.De asemenea, aceste metode trebuie completate de efectuarea unei ecografii mamare în fiecare an, o investigație medicală care nu doare și nu iradiază.

Asociația M.A.M.E. va continua seria de întâlniri cu medici și specialiști din domeniul oncologiei și alte domenii conexe prin organizarea de noi evenimente de informare și conștinetizare privind cancerul de sân.

“Planeta Roz - Suport și Consiliere pentru Sănătatea Sânului” este un proiect inițiat de Asociația M.A.M.E. în parteneriat cu AVON România și NN Asigurări de Viață. Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să vizitați platforma online a proiectului: www.planetaroz.ro.

*Asociaţia M.A.M.E. este o organizaţie nonprofit înfiinţată în aprilie 2009 de Maria Culescu, un fost bolnav de cancer cu scopul de a veni în sprijinul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer şi alte boli grave din România, în special copii. Pentru mai multe detalii referitoare la activitatea derulată de Asociaţia M.A.M.E. şi la rezultatele obţinute de-a lungul timpului, vă rugăm accesaţi: www.asociatiamame.com sau www.facebook.com/AsocMAME

**AVON Cosmetics România este lider pe piaţa cosmeticelor din România începând cu anul 2002, păstrându-şi această poziţie de atunci şi până în prezent. De peste 13 ani, prin Campania pentru Sănătatea Sânilor și Campania Respectului Avon luptă împotriva cancerului la sân și a violenței domestice prin finanțarea programelor destinate informării și educării femeilor din România și achiziționarea de echipamente medicale pentru a asigura îngrijire de calitate pentru pacienții diagnosticati cu cancer la sân. În tot acest timp, compania a donat 2,8 milioane de dolari, iar 8 centre oncologice au fost dotate cu echipament medical de ultimă generație. 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha