5
None

Prima Conferinta Europeana de Microcirculatie Coronariana si Hipertensiune

In perioada 17-18 februarie a avut loc la Sinaia prima Conferinta Europeana de Microcirculatie Coronariana si Hipertensiune

Evenimentul a reunit experti in domeniu fiind un proiect comun al Grupului de lucru de Fiziopatologie Coronariana si Microcirculatie al Societatii Europene de Cardiologie (ESC) si al Consiliului ESC de Hipertensiune, in colaborare cu Societatea Romana de Hipertensiune.

Conferinta s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, perioada in care au avut loc dezbateri ample pe tema microcirculatiei coronariene care, desi greu de diagnosticat si tratat, poate influenta negativ evolutia bolnavilor cu SCA, si a hipertensiunii arteriale.

In Romania, conform studiului SEPHAR III, circa 7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune - principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, responsabile de cele mai multe decese.

Cu toate acestea, doar 80,9% dintre adultii hipertensivi stiu ca au aceasta boala, in timp ce restul de 19,1 % au fost diagnosticati cu ocazia studiului SEPHAR III. Aceasta insearnna ca aproximativ 1 din 5  romani nu stie ca are hipertensiune arteriala.

Totusi, in ultimii ani, rata celor care stiu ca au hipertensiune arteriala a cunoscut o imbunatatire majora, crescand succesiv. Daca in anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive stiau ca sufera de hipertensiune arteriala, in 2016, procentul acestora a ajuns la 80.9%, in urmatorii ani asteptandu-se sa creasca la 96,2%, datorita impactului pozitiv al campaniilor de depistare a HTA derulate in ultimii ani de catre Societatea Romana de Hipertensiune si nu numai.

La acest eveniment au fost prezente personalitati de marca in cardiologia europeana: 29 de lectori  din Spania, Italia, Serbia, Germania, Croaţia, Franţa, Suedia, Ungaria, Kosovo, Olanda, Elveţia, U.K. precum si 28 de lectori români invitaţi;

S-au desfasurat simultan 12 sesiuni ştiinţifice în doua săli de conferinţă pe parcursul celor 2 zile de eveniment si 5 simpozioane ale companiilor partenere din industria farmaceutică;

Deasemeni, au fost expuse 26 de postere, cu doi premiaţi ai acestei sesiuni, premiile constând în taxe de participare la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2017 din Barcelona, respectiv Congresul Societății Europene de Hipertensiune 2017 din Milano;

Vineri, 17 februarie, aavut loc lansarea de carte “Current Approach to Heart Failure” (Editors: Maria Dorobanţu, Frank Ruschitzka, Marco Metra).

"Romania ramane in topul tarilor cu rise cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirma, ca hipertensiunea arteriala, alaturi de ceilalti factori de risc cardiovascular reprezinta probleme majore la nivelul sanatatii populatiei.

Ne bucura, totusi, sa vedem ca numarul persoanelor care au hipertensiune arteriala si au fost diagnosticate, precum si al celor aflate sub tratament si sub control terapeutic creste de la an la an. Eforturile noastre se concentreaza pe conceperea si implementarea unor programe de preventie, diagnosticare precoce si control pe termen lung.", a declarat Prof. Dr. Maria Dorobantu, Presedintele Grupului de Lucru de Fiziopatologie Coronariana si Microcirculatie al Societatii Europene de Cardiologie , Presedintele Societatii Romane de Hipertensiune si coordonatorul studiului SEPHAR III.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha